shutterstock.com
StoryEditor

Krajšie bývanie podľa Evity. Triky, vďaka ktorým bude váš domov vyzerať útulne!

20.05.2020, 13:30
Životný štýl
Nadýchnite sa sviežeho, jarného vzduchu a oživte váš dom štýlovými doplnkami. Niekedy stačí naozaj málo, aby ste sa doma cítili opäť príjemne.

1. Pohrajte sa s nábytkom
Nemusíte meniť nábytok, stačí len dokúpiť zaujímavú deku alebo prikrývku a váš interiér bude zrazu vyzerať úplne inak. Vankúšov na gauči nikdy nie je dosť. Ak túžite dodať vašej obývačke nový vzhľad, môžete dokúpiť pár nových kúskov alebo len vymeniť dekoračné poťahy. Príjemné na dotyk sú, samozrejme, poťahy z prírodného materiálu, ktoré sú však náročnejšie na údržbu. Nebojte sa a navštívte aj antikvariát, starožitníctvo alebo dobrý bazár s nábytkom. Jeden takýto kúsok s históriou krásne doplní moderný interiér. Ak máte chuť na väčšiu zmenu, pohrajte sa s dispozičným riešením a premiestnite nábytok. Spravte si skicu na papieri a budete prekvapení, koľko možností sa vám zrazu ukáže.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @cozy_n_cool,

2. Obrazy a fotografie
Fotografie vnášajú do domova špecifickú atmosféru. Budú vám pripomínať čas strávený s vašimi blízkymi, oživia vaše spomienky a vyvolajú príjemný pocit. Navyše, ak vyberiete pekný rám, môžu byť aj štýlovým doplnkom vo vašej kuchyni, obývačke, spálni... To isté platí aj o obrazoch. Steny vo veľkej miere určujú celkový dojem z interiéru a to, ako sa budeme v miestnosti cítiť. Pravda je však taká, že všetkého veľa škodí, a tak je to aj v tomto prípade. Je tak vhodné zamerať sa na jednu stenu a jednotlivé štýly obrazov a rámov príliš nekombinovať. Ideálne je zvoliť si jeden až dva druhy rámov, aby ste mali istotu, že výsledný efekt bude pôsobiť jednotne a harmonicky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Style Studio C Online Design (@stylestudioc),

3. Odkazy na stenách
Kamenná, drevená či papierová tabuľa so zaujímavým odkazom, ktorý vás vystihuje, to je štýlový doplnok do každej domácnosti. Ak si radi píšete rôzne poznámky alebo citáty, na ktoré nechcete zabudnúť, jednoducho si namaľujte stenu špeciálnym náterom, ktorý vám umožní popísať či pokresliť nielen steny, ale aj nábytok a iné plochy z pevného materiálu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa C H A R L I E (@athomewiththelevs),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pamela Robertson (@lilrayofsunshine32),

4. Vyfarbite sa
Nudnému interiéru pomôže farebný kontrast. Vyberte si jednu stenu, ktorú namaľujete výraznejšou farbou, alebo si nájdite zaujímavú tapetu. Hitom sú krémové a svetlé farby v kombinácii s bielou, ktoré interiér prevzdušnia a opticky zväčšia. V každej miestnosti je vhodné použiť maximálne dve farby, biela by mala prevládať. Použitú farbu na stenu je vždy dobré zopakovať aj niekde inde, stačí aj drobný doplnok, kvetináč či koberec... Ak sa vám nechce maľovať ani tapetovať, skúste dizajnovú samolepku. Alebo si kúpte špeciálne farby na nábytok a „reštaurujte“. Aj obyčajná drevená komoda ožije pod krycím náterom sviežej farby.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Anna - Home Stylist (@homestylingbuddy),

5. Minizáhrady
Práve teraz je ten správny čas na zasadenie byliek, ktorými si spríjemníte kuchyňu a zároveň vám aj dobre poslúžia pri príprave jedál. Bylinky potrebujú veľa svetla, je preto dôležité umiestniť ich na svetlé miesta v byte či dome. Vhodné sú napríklad okenné parapety alebo zimné záhrady. Ak je to pre vás príliš komplikované a zdĺhavé, vyskúšajte si dopestovať aspoň vlastné klíčky, na ktoré vám postačí aj pár dní.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Clémence Taillez (@clemencetaillez),

6. Svieže detaily
Šálka alebo tanier so vzorom kvetín vám oživí spomienky na minulé leto a navodí tú správnu atmosféru. Aj kytica kvetov v peknej váze alebo aranžmán z prvých jarných kvetov, zaručene dokážu zlepšiť náladu. Kvety oživia každý interiér a nezáleží ani tak na to tom, či sú kvety živé, umelé alebo látkove, vo váze alebo v kvetináči. Ak chcete vašej obývačke „vdýchnuť“ nový život, zadovážte si interiérovú zeleň. Takéto rastliny v zaujímavých kvetináčoch alebo vázach dodajú miestnosti iný rozmer. Pri výbere kvetín myslite na to, aké podmienky by kvetina mala na život mať a či ste to schopní zabezpečiť.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lea ✧ Cologne (@leamkb),

7. Zamerajte sa na okná
Zaujímavým oživením miestností sú záclony a závesy. Dodajú interiéru útulnosť, intimitu a pomôžu aj zjemniť akustiku priestoru. Pôsobivú atmosféru navodíte za pomoci vlnených závesov v teplých farbách. V klasicky zariadenom dome vyniknú závesy a záclony so vzorom, v modernom interiéri zvoľte skôr jednoduché. Ale pozor, ak si vyberiete vzorovanú látku, nariaste ju len jemne, a opačne, ak si zvolíte jednofarebný materiál bez výraznejšej štruktúry, spravíte ho zaujímavým práve vďaka bohatšiemu riaseniu a skladaniu. V posledných rokoch sa stali obľúbenými aj japonské posuvné steny, ktoré sa dajú použiť aj na elegantné optické predelenie miestnosti.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Дизайнерские Откровения (@designer_revelations),

8. O útulnejšiu atmosféru sa postará lampa
Samostatne stojace svietidlo alebo stolná lampa je dôležitým prvkom, ktorý vám pomôže vytvoriť v miestnosti tú správnu atmosféru. Takáto lampa dokáže za sekundu vniesť do priestoru inú náladu a zmeniť charakter interiéru. Niektoré svietidlá umožňujú aj reguláciu intenzity svetla, čo určite využijete.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa IKEA Bratislava (@ikea_slovensko),

9. Voňavé doplnky
Útulný domov by mal potešiť všetky zmysly, a teda aj tie čuchové. Vyskúšajte vonné potpourri alebo vonný difuzér, ktorý dodá priestoru len jemnú vôňu a dotvorí pocit domova.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Amanda ? (@wildsoul.healing),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 14:31