shutterstock.com
StoryEditor

Toto je desať najčastejších diétnych pascí. Ako sa im úspešne vyhnúť?

14.05.2020, 11:50
Životný štýl
Kilá letia dolu a vy ste v dokonalej forme, štíhla a plná energie. Tak toto je sen asi každej ženy. V skutočnosti mnohým z nás chýba dostatok pohybu a kilá sa na nás nabaľujú ako sneh na snehuliaka. Aké chyby najčastejšie robíme pri chudnutí?

1 Chcete všetko HNEĎ
Denne si stúpate na váhu s nádejou, že sa ručička konečne umúdri? Alebo ste za posledný mesiac zhodili „len“ dve kilá a máte pocit, že ste zlyhali? Uvedomte si, že na to, aby ste dosiahli vysnívaný úbytok, potrebujete dostatok času. Chudnutie nie je žiadna hurá akcia. Ak si hneď na začiatku stanovíte príliš vysoké ciele, budete sklamaní a čoskoro stratíte motiváciu. Buďte vďační za každý pokrok a odmeňte sa aj za malé zlepšenie.

2 Vynechávate prílohy
Cestoviny, zemiaky, ryža, šošovica, fazuľa, pečivo, kuskus … To všetko ste zaradili na „čiernu listinu“ a namiesto toho chrúmete megaporcie šalátu? Potom sa nečudujte, že ste unavení, je vám zle od žalúdka, točí sa vám hlava a občas nemáte ďaleko k mdlobám. Tento stav sa nazýva ketóza a vzniká, keď vám chýbajú sacharidy. Na ketóze sú založené aj rôzne diéty, organizmus totiž čerpá energiu z tukových zásob, takže kilá rýchlo miznú, ale telu tým dávate poriadne zabrať.

3 Komplikované pravidlá
Príliš veľa tvrdých pravidiel, ktoré máte dodržať, a zložité diétne recepty skôr zaťažujú a čoskoro vás odradia od diéty. Radšej si vypracujte vlastné jednoduché pravidlá, kde si necháte aj priestor na výnimky. Počúvajte radšej svoj vnútorný pocit, než sa silou-mocou snažiť vtesnať do síce dobre mienených, ale všeobecne akosi „nesediacich“ rád.

4 Mýtus o müsli
Tak na toto pozor. Obľúbené müsli na raňajky rozhodne nemusí byť vždy dokonalým štartom nového dňa. Nie je totiž müsli ako müsli. Bežne predávané müsli väčšinou totiž obsahuje veľa cukru a kalórií. Týka sa to hlavne hotových zmesí a müsli tyčiniek. Čo s tým? Vždy si pri nákupe preštudujte zloženie müsli zmesi, ktorú chcete kúpiť, nájdete aj také, ktoré nemajú pridaný cukor. Alebo si namiešajte vlastnú zmes, nie je to žiadna veda.

5 Nebezpečné hladovanie
Žalúdok síce nemusí byť stále plný, občas mať pocit hladu je normálne a aj tráveniu prospešné. Ak však budete bojovať s hladom od rána do večera, chudnutie bude príliš extrémne a môžete si poškodiť zdravie. Zamerajte sa skôr na obmedzenie cukrov a tukov v strave.

6 Nie ste zvyknutí raňajkovať
Hovoríte si, že každá ušetrená kalória je dobrá? Pri raňajkách to neplatí. Keď sa ráno nenajete, metabolizmus sa spomalí a bude oveľa ťažšie odbúravať tuky. Dajte si aspoň niečo malé, napríklad banán, biely jogurt alebo plátok ražného chleba so šunkou. Raňajkový návyk si možno vypestovať a pre vašu postavu to bude len dobre.

7 Napchávate sa „polystyrénom“
Myslíte si, že ryžových a kukuričných chlebíčkov si môžete dopriať, čo hrdlo ráči? Vyzerajú predsa super zdravo a je to také „nafúknuté nič“. Bohužiaľ vás sklameme. Na pohľad neškodné dobrôtky majú totiž vysoký glykemický index (rýchlosť, akou sa z potravy vstrebáva cukor do tela) a rýchlo sa mení na tukové zásoby. Takže to s nimi nepreháňajte – radšej namiesto niekoľkých kúskov zjedzte jeden so šunkou, s vajíčkom, so syrom, s tvarohom či so zeleninou.

8 Kupujete light potraviny
Tieto výrobky síce majú zníženú energetickú hodnotu (menej tuku či cukru), nejaké tie kalórie však napriek tomu obsahujú. Čo je však väčší problém – často ukrývajú veľa syntetických látok, ktoré energetický príjem, naopak, zvyšujú (napr. zahusťovadlá). Naše telo nevie, kam ich zaradiť. A tak ich pošle priamo do tukových zásob.

9 Po cvičení už nič nejete
Chyba! Možno máte dobrý pocit z toho, že ste si dali do tela, a večerný hlad jednoducho zaspíte, to však môže byť presne ten dôvod, prečo sa vaša váha nehýbe. Krátko po cvičení
by ste mali zjesť kúsok ovocia, prípadne si dopriať proteínový nápoj bez umelých sladidiel alebo tyčinku v raw kvalite.

10 Preháňate to so solením
Soľ síce potrebujeme, ale v oveľa menšom množstve, než si obvykle doprajeme. Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je 5 gramov, väčšina z nás však skonzumuje až trikrát toľko. Kvôli obsiahnutému sodíku potom dochádza k zadržiavaniu vody v tele. A každý liter vody navyše rovná sa jeden nadbytočný kilogram.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 08:21