shutterstock.com
StoryEditor

Toto je 10 najlepších rád ako zachrániť a používať niektoré veci z domácnosti stále dokola

13.05.2020, 10:40
Životný štýl
Prebytok , ktorý je dnes v obchodoch často vyvoláva pocit, že všetko je ľahko nahraditeľné. Čo ale nahraditeľné nie je? Naše životné prostredie, pre ktoré dokážeme v domácnosti urobiť viac než si myslíme!

1. Znovuzrodenie lepiacej pásky
Ak sme mali lepiacu pásku dlho odloženú v zásuvke a vyschla nám, nemusíme sa hnať do obchodu pre novú. Stačí ju dať na 5 minút do mikrovlnky na najnižšom stupni a páska bude opäť fungovať ako nová.
2. Mrkvová vňať ako pesto
Zrejme vás ako prvé napadne, že mrkvová vňať je zrelá do bioodpadu, alebo vhodná ako pochúťka pre hlodavce. Práve naopak! Mrkvu vieme využiť celú tak, že z jej vňate vytvoríme veľmi lahodné pesto na cestoviny. Vňať pokrájajme na drobno, pridáme rozmliaždené píniové oriešky, strúčik cesnaku a olivový olej. Zmiešame všetko spolu v miske, kým zmes nezíska kašovitú konzistenciu. Pridáme štipku korenia a soli na dochutenie.
3. WC rolky - stop zamotaným káblom
Stáva sa vám, že sa v toalete týči veža použitých roliek od záchodového papieru? Nevyhadzujte ich. Vďaka použitým rolkám sa dajú prehľadne upratať nekonečné chuchvalce káblov, ktoré trápia takmer každú domácnosť. Oviňme káble okolo toaletnej rolky a umiestnime za skrinku alebo do krabice, v ktorej ponecháme otvor na vývod káblu. Ak si rolky ešte aj popíšeme, budeme mať dokonalý prehľad, aký kábel vedie kam.

​4. Pestovanie vo vaječnej škrupine
Nevyhadzujte škrupiny od vajíčok do bioodpadu, pokiaľ nie sú úplne zdevastované. Vieme ich využiť ako bohatý zdroj živín pre novú sadenicu. Vypestovať sa tak dajú sadenice paradajky, papriky a iných druhov zeleniny, ktoré sa až v neskoršom štádiu presúvajú do zeme.
5. Nový život pre zaváracie fľaše
Zaváraninové fľaše je v každom ohľade škoda vyhodiť. Dá sa do nich opätovne zavárať, baliť vnúčatám polievky, skladovať jedlo v chladničke, použiť ako nádobu na ceruzky a kadečo ďalšie. Môžeme z nich dokonca vytvoriť dávkovač na mydlo. Zaváraninovú fľašu poriadne umyjeme a odstránime neželanú etiketu. Kúpime si tekuté mydlo, ktoré prelejeme do fľaše a pumpičku zodpovedajúcu tvaru zaváracej fľaše. S dizajnom fľaše sa môžeme vyhrať.
6. Čerstvá jarná cibuľka
Chystáte sa variť jedlo, ktoré obsahuje jarnú cibuľku? Výborne, vypestujete si vlastnú. Koniec s korienkami nevyhadzujte, ale ponoríme do pohára s vodou. Bude trvať 5 až 7 dní kým vám vyklíči nová rastlinka, ktorú potom presadíme do zeminy.

​7. Šupky od zemiakov
Vzhľadom na to, že práve šupky majú z celého zemiaka najvyššiu nutričnú hodnotu, môžeme nimi prihnojiť izbové rastliny. Šupku či dve opatrne zahrabte do zeminy v kvetináči a je to.
8. Vlastné semienka
Po celú túto sezónu si odkladajme semienka z kvetov a zeleniny. Na budúci rok na jar ich môžeme zasadiť a opäť vypestovať. Niekoľko desiatok eur zostane v peňaženke, za to ručíme!
9. Chĺpky zo sušičky
Ak máte doma sušičku na bielizeň, určite po každom použití vyhadzujete z filtra chumáče zachytených chĺpkov. Môžeme ich však opäť použiť na leštenie chrómu alebo striebra. Dokonca sa z nich dá vyrobiť aj recyklovaný papier alebo rozložiteľné kvetináče na sadeničky.
10. Veci z kúpeľne
Odkladajte si staré zubné kefky, aby ste s nimi mohli čistiť zájdené medzery medzi obkladačkami, alebo nejaké ťažko dostupné miesta, či elektroniku. Môžu z nich byť aj aplikátory na domáce farbenie vlasov. Prázdne plastové tuby zo zubnej pasty zase môžeme zapojiť v kuchyni na plnenie koláčov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 16:18