shutterstock.com
StoryEditor

Nie ste spokojná so svojim vzhľadom? Takto nájdete svoju šťastnú váhu

13.05.2020, 09:41
Životný štýl
Unavuje vás neustále zápasenie s nadbytočnou váhou? Naše babičky vedeli ako na to a my vám to prezradíme!

Čo je VAŠA „šťastná váha“
Ide o zladenie spokojnosti s vlastným telom a sebou samým, nie o dosiahnutie dokonalej váhy. Dokonalá váha je tá, v ktorej sa cítime sami so sebou spokojní a zdraví.

Neutápajte sa v nespočetnom množstve diét, ktoré prichádzajú a ponúkajú vám skreslenú predstavu o vysnívanej váhe, pričom neberú ohľad na vašu telesnú predispozíciu. Každý z nás je jedinečný a to sa týka aj telesnej stavby a váhy. Už z generácie na generáciu sa rodíme s istou predispozíciou na ukladanie tuku napr. pod bradou, na brušku, v bokoch alebo na iných miestach. Nedokážeme si vybrať, kam sa náš tuk ukladá, ale dokážeme ovplyvniť, aké tuky budeme prijímať a do akej miery dovolíme, aby nás štandardy a očakávania váhy ovplyvňovali.
Váha ide ruka v ruke s psychickou pohodou. Často je to práve stres, vypätie alebo osobné problémy, ktoré sú dlho potláčané a spôsobujú prejedanie. To je v podstate jedna stránka potláčaného stresu. Ale môže dôjsť aj k ľahostajnosti čím sa stravujeme, alebo úplnému zanedbávaniu stravovania. Emočnú pohodu je nutné vyriešiť pred tým než sa pokúsime nabehnúť a iný stravovací systém.

Vyčistite si hlavu
Vyhľadajte pomoc psychológa, kouča alebo v menej záťažovom prípade si pohovorte o vašich problémoch s blízkou osobou, ktorej dôverujete. Problémy, ktoré sú vážnejšieho rázu a potláčate ich dlhšiu dobu je vhodné preberať s odborníkom. Naše babičky si zvykli svoje sťažnosti navzájom poklebetiť a rázom mali čistejšiu hlavu a o starosť menej. Dnešná doba je postavená na iných morálnych hodnotách, kedy nie je prirodzené, že otvorene hovoríme o svojich ťažkostiach, preto treba dbať aj psychické aspekty vyrovnania sa.

Pravidlá stravovania sa
· Vyhnite sa fastfoodom – fastfoody aj stravovne, kde si vezmete len na rýchlo jedlo so sebou do práce, mávajú často kuchyňu založenú na kvantite a nie kvalite. Najvhodnejšie pre vás je variť si domácu stravu, ktorú si vezmete do práce. Náš tip: Navarte si deň alebo dva dni vopred aby ste sa nemuseli stresovať po práci.
· Sadnite si k jedlu – aj keď sa ľahšie hovorí a ťažko koná, nejedzte za pochodu. Doprajte vášmu organizmu zaregistrovať signály medzi mozgom a žalúdkom, kedy ste plní. Vaše telo potrebuje v čase konzumácie zastať a venovať sa naplno regenerácií.
· Zaznačte si, čo ste jedli – vyskúšajte si viesť denník, alebo si zapamätať čo ste počas dňa jedli a kedy. Prekvapí vás koľko sladených nápojov, tyčiniek alebo tabličiek čokolády ste do seba nahádzali, kým ste boli v zhone. Dôležité je zachovať si vyváženú stravu bez zbytočných pridaných látok.

EXTRA TIP
Nezabúdajte na nápoje
Kalórie v nápojoch tiež napomáhajú priberaniu, špeciálne alkoholické. Aj dve deci suchého bieleho vína obsahujú okolo 160 kalórii.

3 Kroky k úspechu
1. Splniteľný cieľ – Nehovorte si, „Tento týždeň musím schudnúť minimálne 3kg.“ Naopak povedzte si, „Tento týždeň budem jesť zdravšie a budem si dávať pozor koľko.“ Náš mozog nie je zvyknutý byť motivovaný príliš dlho. Nesplniteľné ciele vás budú posúvať nižšie, čím vás môžu dohnať k unáhleným záverom, že to nedokážete a vzdáte sa predčasne.
2. Prospešné zvyky – Vyskúšajte postupne po jednom pridávať prospešné stravovacie návyky. Napríklad namiesto sladenej kávy a čokoládových sušienok si doprajete šálku nesladeného bylinkového čaju a za hrsť mandlí.
3. Vidina výsledku – Motivuje nás vizualizácia dosiahnutej túžby. Predstavte si seba samú vyjsť schody bez toho, že ste zadýchaná a leje sa z vás pot. Myslite na to, ako sa pozriete ráno do zrkadla a usmejete sa na seba. Vyskúšajte vnímať pocit, ktorý vás bude napĺňať po dosiahnutí vysnívaného cieľu. Na tieto vizualizačné cvičenia pomyslite po každé, keď otvoríte chladničku a máte chuť na pohár vína, opýtajte sa samej seba „Naozaj si potrebujem dať pohár vína?“

Nezabudnite sa hýbať!

Pravidelný pohyb je kľúčový nielen pre našu postavu ale aj preto, aby sme sa vyhli rôznym zdravotným ťažkostiam. Nemusíte však dvíhať činky vo fitnesscentre, treba si nájsť to, čo nám robí potešenie.
Kašlite na posilňovne: Ak vás to nebaví, nechoďte tam. Záhradkárčenie alebo turistika môžu byť oveľa efektívnejšie, ak sa im pravdaže venujete pravidelne.
Nemusí to stáť „majlant“: Členstvo vo fitnessklube a organizované hodiny cvičenia bývajú niekedy dosť finančne nákladné. Stačí, ak pôjdeme von a budeme chodiť. To je najlepší a najprirodzenejší pohyb, aký môžeme robiť a je zadarmo!
Vytvárajte si rutinu: Budete sa hýbať oveľa radšej, ak pohyb zaradíte do svojej každodennej rutiny. Napríklad dva razy do týždňa pôjdete do práce peši (alebo mhd). Alebo budete chodiť namiesto výťahom po schodoch. Také ľahké to môže byť.

Robte si zoznam
...troch vecí za týždeň, ktoré ste pre seba urobili. Napríklad ak ste si vybrali na obed niečo zdravšie, pomôže vám to rozhodnúť sa v prospech zdravého jedla aj nabudúce.
Nájdite si parťáčku
...je dokázané, že si skôr navykneme chodiť pravidelne cvičiť, ak na to nie sme sami. Sociálny aspekt – nenecháme niekoho v štichu, keď už sme sa dohodli – dokáže byť veľkým motivátorom.
Choďte na to pomaly
...ak si chceme na niečo navyknúť, malo by to byť po malých krôčikoch, tak to pôjde ľahšie. Nemusíme hneď zmeniť všetky svoje zvyky, pridávajme radšej sériu malých krokov, ktoré v konečnom dôsledku povedú k veľkej zmene.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 00:09