shutterstock.com
StoryEditor

Dochádza vám energia? Tieto veci nás o ňu oberajú každý deň

12.05.2020, 13:15
Životný štýl
Nielen veľa práce spôsobuje únavu a vyčerpanosť. O energiu nás oberá aj málo vody, spánku či nedostatok pohybu. Aj priveľa kávy a jedla môže byť niekedy na škodu.

Na našu vitalitu a výkonnosť vplýva množstvo faktorov. Začína sa to hneď ráno tým, ako sa zobudíme, ako sme sa vyspali, potom ako sa hýbeme a čo konzumujeme. Byť v pohode nie je až taká samozrejmosť. Energiu nám počas dňa môže odobrať množstvo zaužívaných vecí. Viete, ktoré to sú?

Nedostatok spánku
Kvalitný a dostatočne dlhý spánok je predpokladom toho, ako sa počas dňa budeme cítiť, či budeme v pohode a ako nám práca pôjde od ruky. Spánok je potrebný na regeneráciu organizmu a pri jeho nedostatku môžete zaznamenať zhoršenie niektorých základných funkcií tela. Energiu cez deň potom dobíjame jedlom či kávou. Dlhodobá absencia spánku môže stáť aj za srdcovo-cievnymi ochoreniami, hormonálnou nerovnováhou, ale aj demenciou či obezitou. Odborníci odporúčajú aspoň sedemhodinový odpočinok a do postele by sme mali ísť ešte pred polnocou.

Málo pohybu
Cvičenie má veľa pozitívnych účinkov na organizmus. Zlepšuje krvný obeh, odbúrava stres, podporuje dobrú náladu. Nedostatok pohybu vedie nielen k priberaniu, ale zhoršuje trávenie aj pamäť, ochabuje svalstvo. Stojí tiež za vážnejšími chronickými chorobami, akými sú cukrovka či osteoporóza. Na zvýšenie energie pritom stačí denne len 15-minútová prechádzka. Optimálny čas je 30 minút.

Ak si prácu nosíte domov
Ak patríte k tým ľuďom, ktorým zatvorením dverí od kancelárie pracovné povinnosti nekončia, robíte chybu. Vášmu mozgu nedáte vôbec priestor, aby si oddýchol. Ak sa to stáva pravidelne a dlhodobo, mozog bude unavený, a to aj napriek tomu, že môžete mať dobrý spánok. Myseľ musí mať priestor, aby prešla na iné myšlienky. Aj také domáce práce, prechádzka či úplné ničnerobenie vedia v takom prípade pomôcť viac než káva či dobré jedlo.

Ak sa snažíte všetkým vyhovieť
O energiu vás môže oberať aj ustavičné plnenie vôle niekoho iného. Vypočuť si problémy kamarátok, ponosy kolegov, požiadavky detí aj rodiny... Každému chcete vyhovieť. Potom sa nečudujte, že vám nezostáva žiadna energia. Naučte sa odmietať rôzne požiadavky, odbremeníte hlavne samu seba. Tiež sa snažte držať od seba ľudí, ktorí sú takzvaní vysávači energie či negatívne založení. Naučte sa hovoriť nie...

Dehydratácia
Ťažko uveriť, že by nedostatok vody v organizme mohol spôsobiť únavu. No je to naozaj tak. Dehydratácia (úbytok tekutín) neznamená, že má človek pocit smädu. Voda je súčasťou každej bunky tela a má veľký vplyv na fungovanie celého organizmu. Nedostatok tekutín ide ruka v ruke s únavou. Už mierna dehydratácia vie negatívne ovplyvniť fyzickú výkonnosť, silu, rýchlosť a vytrvalosť. Dehydratácia sa prejavuje bolesťami hlavy či zmätenosťou. Nezabúdajte, že dehydrovaní môžete byť aj v zimných mesiacoch. Naučte sa dopĺňať tekutiny v priebehu celého dňa. Vhodná je obyčajná voda, ale aj bylinkové či ovocné čaje.

Nadmerný príjem kofeínu
Únavu či úbytok energie máme tendenciu dopĺňať kávou. Jedna či dve šálky denne sú ešte v poriadku. Vtedy dokáže poskytnúť rýchle zvýšenie energie. Viac káv už totiž spôsobuje presný opak. Nadmerné množstvo kofeínu stimuluje aj inzulín a spôsobuje náhly pokles cukru v krvi, a teda aj energie. To znamená, že dosiahneme presný opak a sme tam, kde sme boli. Nadbytok kofeínu navyše môže spôsobovať nervozitu a podráždenosť.

Prejedanie sa
Jednou z hlavným príčin dlhodobej únavy je prejedanie sa. Pri únave prichádza pocit, že telu musím doplniť energiu a tou je káva alebo jedlo, prípadne sladkosť. Mnohokrát si to človek ani nemusí uvedomovať.
Najhoršie je, ak ráno neraňajkujeme, nemáme ako načerpať energiu a naštartovať seba aj svoj metabolizmus. Podobne to je aj vtedy, ak počas dňa nejeme v pravidelných intervaloch a večer všetko dobiehame.
Hoci je jedlo zdrojom energie, jeho nadbytok spôsobuje opak. Zvlášť, ak si volíme nesprávnu kombináciu, to znamená ťažké, vyprážané a podobne. Po takom jedle určite príde útlm. Potom sa nečudujte, že sa cítite unavení a neschopní sa sústrediť. Všetko, čo zjeme, ovplyvňuje náš elán a výkonnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 18:32