shutterstock.com
StoryEditor

Ako by mal vyzerať náš jarný jedálniček? Poradí výživová poradkyňa

19.04.2020, 19:00
Životný štýl
Tieto potraviny by ste mali podľa výživovej poradkyne Zdenky Havettovej určite zaradiť do vášho jarného jedálnička.

Jar symbolizuje začiatok

Jar je konečne tu. Príroda sa začína prebúdzať, kvitnú prvé kvety, kríky, stromy začínajú mať malé výhonky a všade okolo nás je zelená farba. Jar symbolizuje začiatok – zrod niečoho nového. Okrem iného sa k tomuto ročnému obdobiu pripisujú orgány pečeň a žlčník, zelená farba a kyslá chuť.

Všetko rastie, klíči, vychádza, čo zodpovedá aj našej prirodzenej túžbe ísť von a viac sa hýbať. Po zimnom odpočinku, ktorý máme za sebou my aj naša zem, je čas, prebudiť sa v harmónii s prírodou a uviesť naše telo do chodu aj pomocou potravín.

Zmena výživového plánu

Tak, ako vymieňame šatníky počas ročných období, rovnaké pravidlo platí aj v stravovaní. V zime prirodzene preferujeme viac mäsa, tukov, dlho varených strukovinových polievok a pečených jedál, ktoré nás príjemne zahrejú. V jarnom období postupne uberáme tuk, a tým automaticky znížime aj konzumáciu mäsa. Najviac sa nám to spája so 40 dňovým pôstom, ktorý má veľmi dlhú históriu a svoje opodstatnenie.

V súlade s prírodou

Na jar, rovnako ako v každej sezóne, je najlepšie jesť to, čo v danej oblasti práve rastie. Aspoň sa k tomu čo najviac priblížiť. Príroda to úžasne zariadila, ponúka nám divokú zeleninu, ktorá má neskutočnú silu a energiu. Ako napríklad medvedí cesnak, žihľava, púpava, sedmokráska, skorocel a valeriána.

Jarné jedlo

V jarnom období zvýšime najmä podiel zelenej a listovej zeleniny. Náš tanier doplníme aj o klíčky, vňate a bylinky. Napríklad klíčky z mungo fazuliek, červenej šošovice, sóje, ďalej pridáme petržlenovú vňať, žeruchu a pažítku. Mení sa aj spôsob prípravy jedál. S teplejším počasím zeleninu stále kratšie tepelne pripravujeme, to znamená, že skracujeme dobu tepelnej prípravy a viac naparujeme a blanšírujeme.

V úvode som spomínala že k tomuto ročnému obdobiu sa pripisuje zelená farba a kyslá chuť, ktorú docielime pridaním krátkodobo kvasenej zeleniny pickles alebo kyslej kapusty. Okrem kvasenej zeleniny do jedálnička môžeme pridať reďkovky, kaleráb, pór, čínsku kapustu, cesnak, špargľu, listový šalát, fenikel, špenát a baklažán.

Z obilnín preferujeme kuskus, bulgur, krúpy, jačmeň a ovos, ryžu guľatú nahradíme za dlhozrnnú. Vo všeobecnosti jedlá viac odľahčíme.

Pre viac inšpirácii sledujte FB profil Ide o Tvoje zdravie alebo Instagram ideovojezdravie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 09:03