shutterstock.com
StoryEditor

Teplé dni nás lákajú von. Takto si vo vašej záhrade alebo na balkóne vytvoríte váš kúsok raja

16.04.2020, 15:00
Životný štýl
Teplé dni sú už tu a terasy lákajú na posedenie. Na vytvorenie príjemnej relaxačnej zóny vám bude stačiť aj pár kúskov, ktoré sa postarajú o super atmosféru.

Nábytok do exteriéru
Pri výbere nábytku si rozmyslite, či ho chcete vždy odkladať do interiéru, alebo ho budete nechávať na balkóne či terase celú letnú sezónu. Ak áno, mal by byť z odolného materiálu, ktorému neprekáža mokro a vlhko. Nebojte sa experimentovať. Ak chcete mať na balkóne sedenie a pritom máte málo miesta, oplatí sa kúpiť si skladací nábytok. Uľahčíte si tak manipuláciu s ním a minimalizujete priestor na jeho uskladnenie. Dajú sa kúpiť aj skladacie alebo závesné stolíky, ktoré môžete stohovať, prípadne upevniť na stenu a v prípade potreby zložiť. Dôležité sú pohodlné stoličky, dostatočne veľký a stabilný jedálenský stôl a na chvíle odpočinku leňošky a kreslá s mäkkými vankúšmi.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @dajana_home.and.family,

Ako si vybrať ten správny kúsok?
Plastový nábytok
+ najlacnejší a najdostupnejší exteriérový nábytok, ľahká údržba, nízka hmotnosť, ľahká manipulácia
strata farebnosti pôsobením ultrafialového žiarenia, nižšia nosnosť

Drevený nábytok
+ elegantný vzhľad, vyššia nosnosť, prírodný materiál
vyššia cena, náročnejšia údržba, nutná pravidelná obnova ochrannej vrstvy
Ak zvolíte kvalitný materiál, ako je napríklad teakové drevo, životnosť takéhoto nábytku je naozaj veľká, samozrejme, za predpokladu pravidelnej starostlivosti.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ania (@jedynytakidomek),

Hliníkový nábytok
+ luxusný vzhľad, odolný poveternostným vplyvom, ľahká údržba
vysoká cena, nie je celkom vhodný do vidieckeho štýlu

Relax v sieti
Hojdacie siete sú síce poznávacím znamením exotických pláží, ale dopriať si ich môžete aj vy, priamo vo vašej záhrade. Ak by ste sa radi vrátili aspoň na chvíľu do detských čias a túžili sa trochu pohojdať, zaobstarajte si tento dokonalý záhradný doplnok.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Homedesign? (@homedesignbeautiful),

Zelená oáza
Či už budete pestovať okrasné kvetiny, kríky alebo ihličnany, nebojte sa nevšedných kombinácií, vďaka ktorým si vytvoríte vašu malú džungľu. Pri návrhu zelene nezabudnite na ihličnany, ktoré vás potešia aj počas zimy, zvyšok však nechajte na premenlivú krásu opadavých drevín a kvetov. Atmosféru Stredomoria dosiahnete typickými rastlinami z tejto oblasti, ktorými sú napr. olivovník, olovník, vavrín, citrónovník, granátovník, figovník, oleander, bouganvilea, čínska ruža... ale aj klasická pelargónia. Nevýhodou týchto rastlín je, že väčšina z nich neznáša mínusové teploty, takže ich musíte prezimovať v chránenej miestnosti. A nezabudnite na bylinky, ktoré využijete v kuchyni! Umiestnite ich nielen do tradičných kvetináčov, ale môžete ich aj zavesiť zo stropu. Nebojte sa vytvoriť si svoj vlastný dizajn, kvetináče pomaľujte vzormi alebo farbami a získate tak originálne kúsky.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Nicole Niehaus (@nikimama3),

Náš tip: Menšie kvetináče vyzerajú efektne v drevených prepravkách na hrubom špagáte. Ak ich umiestnite na zábradlie či stenu, bude to pôsobiť naozaj štýlovo.

Osvetlenie
Nie je nutné osvetliť celú plochu záhrady či terasy. Stačí aj pár bodových zdrojov svetla. Možností je naozaj veľa …Najjednoduchšie sú lampáše so sviečkami, ktoré môžete položiť na stôl, zavesiť do priestoru, väčšie môžete aj postaviť na zem. Takéto osvetlenie dodá celému priestoru pocit súkromia. Zaujímavo vyzerajú aj rôzne nástenné svietidlá pripevnené na stene, tráme alebo samostatne stojace lampy, ktoré lemujú chodníky. Dokonalú atmosféru dokáže vykúzliť svetelná reťaz zavesená medzi stromami v záhrade alebo na trámoch pergoly. Pomocou svetelnej reťaze si na stene alebo zábradlí ľahko vytvoríte svetelný záves, z ktorého sa môžete tešiť po celý rok, nielen počas letnej sezóny. Veľmi obľúbené sú v poslednom čase solárne LED svietidlá, ktoré sa cez deň nabíjajú a v noci svietia bez pripojenia k elektrickej sieti. Môžete využiť aj rôzne solárne stolové lampy, ktoré majú často zaujímavý dizajn.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ARCFLY (@arcfly_ft),


Doplnky
Tu platí pravidlo, že čím viac, tým lepšie. Farebné vankúše, mäkké deky, hojdacie siete, ležadlá... záleží len na veľkosti priestoru, koľko sa vám takýchto milých doplnkov zmestí. Vankúše a textílie dodávajú priestoru pohodlie a uvoľnenú atmosféru. Ak máte „len“ balkón, ale nechcete sa vzdať grilovačky, nezúfajte. Grilovanie na balkóne je tiež lákavá záležitosť. Klasické grily zaberajú príliš veľa miesta, ale na trhu sú aj malé grily, ktoré navyše vyzerajú veľmi štýlovo.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BOHEMIAN DECOR (@bohemiandecor),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa SomniFix (@somnifix),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa harmonious lifestyle (@soulful_home_life),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dominika??? (@healthylifestyle_domi_),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:44