shutterstock.com
StoryEditor

Zbavte sa nepotrebností raz a navždy! Poupratujte si ako najporiadnejšia žena na svete

13.04.2020, 13:00
Životný štýl
Nie, nemusíte mať výčitky, upratovanie a zmysel pre poriadok nie sú každej z nás prirodzene dané. Máme však dobré správy – upratať, zorganizovať, vytriediť, vyhodiť a dať chaosu v našom príbytku červenú, to všetko sa dá naučiť. Čo keby ste skúsili metódu KonMari?

Guru dokonalého poriadku
Príchod Japonky Marie Kondo na tento neusporiadaný a večne sa meniaci svet mal od začiatku jasnú príčinu, pretože tak ako úspešné tenistky, skvelé lyžiarky alebo talentované speváčky, aj ona začala rozvíjať svoje nadanie (alebo posadnutosť?) od útleho veku. Marie totiž bola nadpriemerná v upratovaní. Keď mala približne pätnásť, pohybovala sa v upratovacej extralige, čo znamenalo, že keď vyupratovala svoju detskú izbičku, presunula sa do izieb súrodencov, hneď na to do kuchyne, až prešla obývačkou do kúpeľne. Vo voľných chvíľach listovala v matkiných časopisoch o bývaní a študovala všakovaké metódy upratovania, dokonca sa jej snívali sny o národnej japonskej knižnici, v ktorej útrobách sa ukrývala zbierka literatúry venovanej upratovaniu, triedeniu a organizácii kníh (vstup bol povolený len dospelým čitateľom a povráva sa, že Marie napokon strávila v knižnici svoje osemnáste narodeniny). Keď mala devätnásť, upratovala priateľom príbytky za finančnú odmenu, a keď doštudovala, rozbehla svoj vlastný biznis ako organizačná konzultantka.

Upratovanie, zdá sa, majú Japonci tak trochu vo svojej DNA, praktické upratovacie tipy sa objavujú v magazínoch a televízii skoro tak často ako tipy na kozmetické prípravky, a tak nečudo, že metóda, vďaka ktorej sa aj my môžeme stať majstrami upratovania, má práve japonské korene. „Myšlienkami na upratovanie som strávila polovicu svojho života,“ priznáva dnes tridsiatnička Marie „KonMari“ Kondo, ktorú pre jej nezvyčajnú vášeň uznávajú bordelári na celom svete. Tvrdí totiž, že ak dáme do poriadku svoj dom, dáme si do poriadku aj svoj život. Vraví aj to, že keď žijeme v nádhernom priestore, sme ochotní vzdať sa zlozvykov, ktoré nás vždy brzdili. Jednoducho, keď si vyupratujeme, sme pripravení na ďalšie dôležité životné kroky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:45