Katka Kincelová
StoryEditor

Čo s tým, ak ste v poslednej dobe strašne unavená? Poradí vám samotná Evita

13.04.2020, 19:00
Životný štýl
Lebo ste v jednom kole. Lebo málo spíte. Lebo stále sa vás niečo pýtajú. Deti. Ich otec. Lebo stále niečo.

Na úvod dobrá správa. Prejde to. Či ste unavená z bábätka, alebo z bábätiek, alebo z toho, že pendlujete medzi svojou domácnosťou a rodičovskou, kde sa staráte o chorú mamu/otca. Či ste unavená z množstva roboty, ktorú máte, alebo z toho, že doma vás valcuje večný kolotoč kuchyňa, práčka, žehlička atď. Vždy to prejde. Raz sa vyspíte. Ale dovtedy...

1. Jedzte tak, aby ste mali energiu celý deň
Je to o návykoch. A o tom, že vedome budete siahať po niečom, čo vaše telo nabudí a nebudete mať potrebu sa natiahnuť na gauč, ako to býva po sýtom nedeľnom obede. Ráno rozhodne ovsené vločky. Kaša z nich. Orechy, ovocie, sušené ovocie, kokos... kombinácie, aké len chcete. Dôležité je, že energia z takejto kaše sa uvoľňuje dlho a postupne, nezaťaží vám žalúdok a vy nebudete mať ani pocit ťažoby, ani pocit hladu. O vajíčkach platí to isté, skúste si ho urobiť s avokádom a s rajčinou, trochu pečiva a máte výborný základ. Mnohí máme radi sladké raňajky, o. k. Tie nás aj naozaj nabudia, lebo cukor podporí našu energiu okamžite – ale iba na krátky čas. Potom znovu zívame... Čo sa týka obeda, odborníci hovoria, že najviac energie je v ustriciach, nuž ale kde sa k nim dostaneme a kto by ich pravidelne vysával z ich mušle, však áno :-). Dobré domáce kura, sardinky, strukovinová polievka bez smotany a neuveríte, hovädzia pečienka, sú výborné na to, aby nám stále od únavy neklipkali oči.

2. Pite tak, aby ste mali energiu celý deň
Aj vy si robíte kávu, hneď ako ráno rozlepíte oči? Celé zle. Teraz je jedno, či si ju dávate na lačný žalúdok alebo až po raňajkách, dôležité je, že si ju robíte v tú časť dňa, keď by ste mali mať energie najviac. Ráno. V káve je kofeín, ten nás má nabudiť, keď cítime únavu, mali by sme si jej konzumáciu nechať na tú hodinu, keď na nás naozaj príde kríza... Navyše, ak do seba dávate jednu kávu za druhou, môžete cítiť opačný efekt, ťažko na žalúdku, nekomfort, túžbu si niekde ľahnúť a oddychovať. Totižto, všetkého veľa škodí. Hlavne ak pijete kávu s mliekom, kapučíno, frapučíno, mokačíno a neviem ešte aké číno...
Pite vodu. Veľa vody. Niektorí odborníci tvrdia, že voda, čo nám tečie z kohútikov, je tzv. mŕtva voda, že jej treba pomôcť šumivými tabletami, minerálmi, aby naším telom neprešla len tak. Bez toho, aby mu pomohla fungovať.

3. Nečumte do mobilu pred spaním a hneď ráno
Kedysi povedala žena mužovi, idem si ľahnúť, ešte si niečo prečítam. A bolo jasné, že si otvorí knižku alebo časopis. Dnes si otvorí Facebook, Instagram, Pinterest a čo ja viem, čo všetko ešte. Modrý syndróm alebo teda syndróm obrazovky sa pokojne môže týkať aj vás a ani o tom nemusíte vedieť. Môže sa odraziť na dlhšom zaspávaní, na kvalite spánku. Môžu sa vám snívať totálne hlúposti bez toho, aby ste prišli na to, prečo sa vám to sníva. A to nie je dobrý spánok.

4. Majte poriadok
Neľakajte sa, chápem, že keď je niekto unavený, nemá energiu na to, aby luxoval do absolútneho čista. Ale napríklad v spálni by ste poriadok mať mali. Posteľ by ste si mali vždy upratať, líhať si do krásne ustlanej je úplne iný pocit, ako pred spaním rozprestierať prikrývku zmotanú do veľkého neporiadku... Spálňa by mala byť vyvetraná a malo by v nej byť čo najmenej vecí.. Ak to veľkosť vášho bývania nedovolí, lebo sa mnoho vašich vecí inde nezmestí, zbavte sa aspoň počítača, ak ho tam máte. Berie vám dobrý spánok.

5. Spite kedykoľvek
Popoludňajší šlofík, stačí 30-minútový, vás celkom slušne osvieži. Osvieži vás aj hodina, aj dve, aj tri, ak to potrebujete, samozrejme :-). Vlastne, pokojne spite celý deň a potom celú noc, pokojne pošlite drahého s deťmi na ihrisko, nech tam lieta za nimi on a vysvetľuje im, že nemôžu sedem kopčekov zmrzliny, že nemôžu celé vrecko gumových medvedíkov, že nemôžu vojsť do jazera, lebo sa utopia, že cez cestu chodia autá, a vy spite. Nevarte, nežehlite, neperte. Spite.

6. Prechádzky sú fajn
Psíčkari by vedeli rozprávať. Stačí polhoďka pred spaním na čerstvom vzduchu a telo aj myseľ si oddýchnu oveľa viac.

7. Alkohol nie
Zhrozené? Že nesiahajte mi na ten pohár vína, čo si večer dám, aby som zapila celý ten denný chaos? No, ono je to tak, že z pohára sú dva, tri, niekedy aj viac, spánok je potom nekvalitný, plytký a celý nasledujúci deň stojí za nič.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:32