shutterstock.com
StoryEditor

Máme pre vás rady, ktoré vám uľahčia celý proces predsviatočného upratovania

06.04.2020, 16:00
Životný štýl
„Mám doma vyupratované!“ Nielen s vekom znie táto veta čarovnejšie a pocit z povysávaných kobercov, vypranej posteľnej bielizne a vydrhnutej vane je nenahraditeľnejší. Hovorí sa tiež, že človek, ktorý má poriadok na stole a v kuchyni, ho má aj v živote a duši.

Upratovanie podľa našich starých mám
Moderné ženy by prisahali na feng šuej, podľa našich mám a starých mám pri upratovaní treba použiť jednoduchý sedliacky rozum, a síce, že doma treba mať poriadok a čisto. Úplne inak sa budeme cítiť v dome plnom svetla a čerstvého vzduchu, keď otvoríme skriňu s „nakomínkovanými“ tričkami, ako v neorganizovanom, zaprášenom byte. Na veľké upratovanie pred sviatkami, alebo to preslávené jarné, sa treba jednoducho naladiť, odhodlať a pustiť sa do toho.

Zbavte sa starostí
Základom je, aby sme odstránili nepotrebné veci: papiere, odevy, darčeky a „emocionálnu starinu“. Kamarátkam sa hodia veci po vašich deťoch, antikvariátom knihy, ktoré s určitosťou už nebudete čítať, staré fotky treba vytriediť a všetkému, čo v dome zostane, nájsť stabilné miesto. Zbavte sa vecí, ktoré vám pripomínajú starosti, zlyhanie, alebo aj ľudí, čo už nie sú vašou súčasťou. Je to jednoduché: nádych – výdych a von s tým. Najideálnejšie je začať v každej miestnosti od stropu a pokračovať smerom k podlahe. Potom okná – umyť, vyvetrať, a naposledy poličky, ktoré vyutierate od prachu. Použite na to navlhčenú handru, aby ste prach utreli, nie iba rozvírili.

Rady, ktoré vám celý proces uľahčia:

  • Kúpeľňa – je miestom očisty nášho tela – vyleštite zrkadlo, odstráňte pleseň a vodný kameň (najlepšie kuchynskou soľou alebo potravinárskou kyselinou citrónovou), vyhoďte staré krémiky, vyperte špinavú bielizeň.
  • Chladnička – zbavte sa všetkého po záručnej lehote a priestor vytrite vlhkou handričkou namočenou v octovej vode.
  • Kuchyňa – mala by byť bez jedinej škvrny – no ak v nej varíte, docielite to len pravidelnou starostlivosťou – odstraňovaním baktérií, odpadkov, zvyškov jedla, pripálenín na sporáku.
  • Obývačka – povysávajte, poutierajte prach, poukladajte vankúše na gauč a vytvorte miesto na relax.
  • Okná – použite octovú vodu, alebo niekedy stačí len horúca voda. Vyleštíte najlepšie handričkou s mikrofiberom.
  • Pomoc – nikdy nezabudnite, že na to nie ste sama. Zapojte rodinu, priateľa alebo si najmite pomocníkov.

Kúzelné upratovanie podľa Marie Kondo
Marie Kondo patrí podľa amerického časopisu Time medzi 100 najvplyvnejších ľudí na svete. Prečo? Lebo príde k vám domov a vyhodí všetko, čo jej príde pod ruky. Tvrdí, že umenie je nielen dobre upratať, ale poriadok aj udržať. U nás je to jarné upratovanie, v Japonsku čistia na konci roka. V každom prípade – upratovaním sa podľa Marie konfrontujeme so sebou a čistením s prírodou. A hlavne – aj keď zlyháte – váš dom sa nezrúti a z vás neubudne, tak hor sa do toho.

Jednoduchosť
Základné tipy a triky Marie Kondo, ktorej mantra je, že skutočne žiť začneme až vtedy, keď si dáme do poriadku miesto, kde bývame, a jej metóda sa volá KonMari.
Jednoduchosť musí byť vaším cieľom – aj pri upratovaní. Odfoťte si svoj neporiadok a budete vedieť, čo určite nechcete. Odhodlanie je podľa Kondo 50 % úspechu.
Upratovanie sa len začína vyhodením nepotrebných vecí, lebo na tie, čo ste sa rozhodli si ponechať, musíte vybrať úložný priestor, alebo miesto, kde zažiaria.
Žite v priestore, ktorý si vysnívate a neskladujte, lebo ak veci len ukladáme s tým, že ich možno niekedy ešte použijeme, náš domov vyzerá úhľadne na povrchu, ale úpadok do neporiadku je nezvrátiteľný.

Správne poradie
Upratujte podľa kategórií, nie miesta, teda nie izbu za izbou. Tak prestanete veci premiestňovať a získate prehľad, koľko čoho máte.
Postupujte v správnom poradí – oblečenie, knihy, papiere, komono (rôzne) a veci, ku ktorým máte emocionálny vzťah.
Nenechávajte upratovanie na obdobie po sťahovaní a nemýľte si dočasný neporiadok s totálnym chaosom.
Ideálny dom je ten váš – tak sa oň starajte a nesnívajte o inom.

Danšari – umenie upratovať
V Japonsku sa upratovacím poradkyniam zjavne darí. Momentálne veľmi letí štýl danšari a jeho zakladateľka Hideko Jamašitová. Tvrdí, že podľa danšari si upracete domácnosť a zároveň sa rozlúčite s neporiadkom vo svojom srdci. Prepracujete sa z viditeľného sveta do sveta, ktorý je neviditeľný. Danšari sa od obyčajného upratovania líši. Nepýtame sa: „Nie je to škoda?“ Alebo: „Bude sa to ešte niekedy používať?“ Správna otázka znie: „Je táto vec pre mňa vhodná?“ Teda stredobodom nie sú veci, ale ja. Aby sme to dokázali, musíme:
DAN – zbaviť sa vecí, ktoré nepotrebujete
ŠA – vyhodiť nahromadené zbytočnosti v byte
Dodržiavaním týchto dvoch pravidiel sa dostaneme do stavu:
RI – prestaneme lipnúť na veciach a dostaneme svoje ja do priestoru, v ktorom budeme slobodné.

Ako na to:
– Cieľom danšari nie je upratať si izbu, ale zredukovať počet vecí, ktoré vlastníme. Inými slovami – plastovú lyžičku pribalenú k šalátu určite nebudete potrebovať a toto sa dá aplikovať takmer na všetko.

– „Správne množstvo“ vecí závisí od životného štýlu a zamestnania, každý ho má iné. Malo by to byť množstvo, ktoré dokážete kontrolovať. Vaša domácnosť sa premení zo skladiska na domov.

– Veci treba využívať. Mali by byť na mieste, kde sú najpotrebnejšie (tam sú aj najkrajšie).

– V danšari sa považuje za väčší problém hromadenie minulosti a budúcnosti ako to, že veci sú neupratané.

– Danšari tvrdí, že domov slúži na ochranu nášho zdravia a zaistenia pocitu bezpečia. Ak váš domov tieto funkcie nespĺňa, dalo by sa povedať, že ide o domov, ktorý nie je domovom. Ak máte doma nakopených plno harabúrd, z ktorých sa práši a tvorí sa na nich pleseň – nie je to ani zdravé, ani bezpečné.

– Domov je oddych – keď sa vrátite domov a vaša izba je plná neporiadku, nevedomky si poviete: „Ach, ale som unavený/unavená.“ Keď sa bude vaša domácnosť blyšťať, zrazu je to: „Doma si konečne takto vydýchnem.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 12:49