shutterstock.com
StoryEditor

Odvčera platí nové pravidlo pre vodičov. Za nerešpektovanie vám hrozí pokuta!

02.04.2020, 15:30
Životný štýl
Autor:
HN
V našom videu sme sa predčasom pozreli na problematiku zipsovania, ktorú by od prvého apríla malo vyriešiť nové pravidlo v rámci novely zákona.

​Pravidlo zipsovania mnohí vodiči nepoznajú a presvedčili sme sa o tom nielen v praxi, ale aj pri písaní niekoľkých článkov na túto tému. Šoféri totiž využívali výhradne jeden jazdný pruh, pričom ľavý bol voľný a dokonca v niektorých prípadoch tento voľný pruh blokovali a snažili sa "vyškoliť" týchto podľa nich nezodpovedných jedincov.Tí však postupovali správne a na miestach, kde sú k dispozícii dva jazdné pruhy na konci doplnené napríklad o značku C30 "Striedavé radenie (zips)", majú pomáhať skrátiť dĺžku kolóny a prispieť k plynulosti premávky na vyťažených úsekoch či zjazdoch.

Doteraz teda podľa zákona platilo, že ak prechádzate z jedného jazdného pruhu do druhého, ste povinný dať smerovku a prednosť vodičovi v pruhu, do ktorého prechádzate.Tam, kde sa dva jazdné pruhy zbiehajú do jedného tak, že nie je jasné, ktorý z nich je priebežný, vodič z ľavého je povinný dať prednosť tomu, kto je v pravom jazdnom pruhu; to neplatí, ak ide o striedavé radenie, takzvané zipsovanie, upravené dopravnou značkou.

​Takéto znenie sa však oddnes upravuje, nakoľko práve o prvého apríla 2020 vchádza do platnosti časť novely zákona z konca roku 2019, ktorá v bode upravuje aj spomínaní zipsovanie. Medzi zásadnú zmenu sa tak radí zavedenie povinného zipsovania v premávke, ak sa zbiehajú súbežné jazdné pruhy a nie je na tomto mieste osadená dopravná značka C30.Striedavé radenie – zipsovanie – sa od začiatku apríla 2020 bude povinne uplatňovať nielen pri súbežnej jazde pred prekážkou cestnej premávky, ale aj pri zbiehaní jazdných pruhov. Vodič v pravom jazdnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla v ľavom jazdnom pruhu, ktorý dáva smerovku, že chce odbočiť vpravo, aby sa zaradil do kolóny.

​Pri zaraďovaní sa do kolóny však nesmie ohroziť vodiča jazdiaceho v pravom jazdnom pruhu. Rovnako to bude platiť aj v prípade, keď sa jazdné pruhy zbiehajú.Ak budete v priebežnom pruhu, musíte pustiť prvého vodiča, ktorý dal smerovku, a ten pritom nesmie ohroziť vás a ani iných účastníkov cestnej premávky. Kto nové pravidlo nebude dodržiavať, hrozí mu pri odhalení políciou nemalá sankcia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 00:28