shutterstock.com
StoryEditor

Aj vy pracujete z domu? Toto sú nástrahy a výhody home officu. Treba si určiť jasné pravidlá!

25.03.2020, 15:00
Životný štýl
To, čo bolo kedysi nepredstaviteľné, je dnes priam nevyhnutnosťou a tí, ktorí môžu, by mali možnosť práce z domu využiť. Home office môže byť terno. Všetko má však svoje ALE...

Znie to ako sen! Ráno sa zobudíte a za prácou nemusíte ísť. Ona na vás čaká priamo doma. Popíjate v župane rannú kávu, listujete v časopise a druhou rukou zľahka zapínate počítač. Sladký home office. Po niekoľkých týždňoch, v ojedinelých prípadoch až mesiacoch, však prichádza krutá realita. Ono, práca z domu má skutočne veľa výhod. Ale rovnako veľa nástrah, a ak si nenastavíte správny režim hneď na začiatku.

Zodpovednosť
Ak ste sa pre home office rozhodli slobodne alebo vám bol kvôli koronavírusu umožnený, uvedomte si nielen voľnosť, ale i zodpovednosť, s ktorou oddnes nakladáte sami. Buďte si plne vedomé toho, že s prácou, ktorá je vaša, vám doma nepomôže usilovná kolegyňa z vedľajšej kancelárie. Hoci vás na začiatku bude lákať robiť všetko možné a ešte aj čosi navyše, zvoľte si ciele, ktoré budú jasným ukazovateľom vašej výkonnosti a plnenia úloh. Zodpovednosť bola, je a musí byť na prvom mieste.
Určite si čas
Napriek tomu, že pracujete doma, stanovte si čas, počas ktorého budete intenzívne pracovať. Nepodľahnite pohodliu domova, vaša produktivita sa nemení, zmenilo sa len prostredie, v ktorom prácu vykonávate. Pyžamo vymeňte za pohodlné oblečenie, seďte za pracovným stolom a určite si nielen čas na obednú prestávku, ale i koniec „pracovného času“.
Nerobte viac vecí naraz
Výhodou práce z domu síce je, že nikto nevidí, či reálne sedíte za počítačom alebo beháte s vysávačom po byte. Skúste sa naučiť nemiešať pracovný a voľný čas. Inak sa vám raz-dva môže stať, že cez deň vydrhnete celú domácnosť, navaríte jedlo na dva dni, ale večer vás pocit zodpovednosti pripúta k notebooku a v konečnom dôsledku zistíte, že ťaháte nočnú. Mimochodom. Obrátený režim je práve jednou z najväčších nástrah práce z domu. Každý „nočný vták“ vám povie, že zmena režimu je náročnejšia, ako celú noc produktívne pracovať.
Socializujte sa - podľa možností
To, čo vám doma časom bude chýbať, je kolektív, ale aj ufrflaný vrátnik, ktorému celú večnosť trvalo otvoriť každé ráno bránu. Socializácia je rovnako dôležitá ako motivácia. S kolegami či so šéfom si zbytočne nevymieňajte neosobné pracovné e-maily, radšej si zavolajte. Raz za čas zbaľte počítač a pre zmenu a dobrovoľne choďte počas slnečných a teplých dní pracovať na pár hodín na balkón alebo do vašej záhrady. Uvidíte, že vám to prospeje!

Home office nie je pre každého, skúsenosť je však neprenosná a mantinely viac ako nevyhnutné.
6 nástrah:
· Úpadok pracovnej morálky a disciplíny
· Sociálna izolácia, život je aj za dverami vašej domácej kancelárie
· Strata motivácie, komunikujte s kolegami
· V domácom prostredí neviete pracovať
· Nedostatok voľného času, oddeľte striktne pracovný a osobný život
· Nepochopenie rodiny a okolia, práca z domu je plnohodnotnou prácou
5 výhod:
· Čas, šetríte ho nielen pri dochádzaní do práce, samy si ho aj organizujete
· Zarobíte a ušetríte peniaze minuté na pravidelné kávy a obedy v reštaurácii
· Domáce prostredie je príjemnejšie, pracovať môžete na balkóne aj na záhrade
· Produktivita, vyhnete sa rozptyľovaniu kolegami
· V zásade ste sami sebe šéfom

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 17:00