shutterstock
StoryEditor

Kedy, ak nie teraz? Pretrieďte si šatník podľa týchto pomocných otázok

25.03.2020, 11:00
Životný štýl
Pri každom kúsku, pri ktorom si nebudete istá, či si ho máte ponechať, položte si tieto otázky. Mali by vám pomôcť, rýchlo sa rozhodnúť.

1. Sedí vám to?
Zrkadlo zväčša nikdy neklame. Veci sa opotrebovávajú, šedivejú a časom menia svoj tvar. Ak vám už niečo nesedí tak, ako pri kúpe, zbavte sa tohto kúsku. Ak je vám niečo príliš malé, alebo naopak príliš veľké, nikdy vám to nebude dobré. Verte nám.

2. Cítite sa v tom pohodlne?
Pohodlie je na prvom mieste, ak vás niečo tlačí, je vám niečo malé, budete sa len ošívať a nikdy to nebude váš obľúbený kúsok oblečenia. Vždy si radšej zvoľte pohodlnejšie rifle, ako tie, v ktorých vám ide prasknúť gombík.

3. Ak je niečo pokazené, budete to vedieť opraviť?
Roztrhaná blúzka, pokazený zips. Ak ste si to nedali opraviť za krátky čas, už si to opraviť nikdy nedáte. Očividne to nie je váš obľúbený „must have“ kúsok, keď vám stojí pokazený v skrini. Zbavte sa pokazených a ľahko nahraditeľných vecí.

4. Je to stále v móde a vo vašom štýle?
Ten oversize sveter, čo ste nosili minulú zimu, dali by ste si ho na seba aj túto? Dnes už móda nemá hraníc, nosí sa všetko, ale nemusí sa nám každý rok páčiť to isté. Aj tak si určite aj túto zimu kúpite nový a ten minuloročný už nebude až tak v kurze. Pamätajte, len vám zaberá vešiak. Vymeňte ho za ten tohtoročný úlovok.

5. Mali ste to na sebe za posledný rok?
Vraví sa, že čoho sa človek nechytí rok, mal by sa tejto veci zbaviť. Toto nepísané pravidlo platí aj s oblečením. Úprimne, koľko vecí ste nemali na sebe za posledný rok, alebo za posledné dva? Rozmýšľate? Čo keď náhodou bude ešte tento kúsok v móde? Máte pravdu, takto si veci odkladali naše staré mamy, aby to po nich nosili naše mamy. Dnes je však už iná doba. Veci sú všade ľahko dostupné, nahraditeľné a  veľakrát sa dajú kúpiť aj za pomerne málo peňazí. V minulosti mali vec v jednej farbe, v jednom štýle a móda sa vracala po rokoch. Dnes už sa nosí všetko a odkladať to na potom, naozaj nie je potrebné.

6. Keby ste teraz nakupovali, kúpili by ste si to opäť?
Ak ste zaváhali, vyraďte túto vec zo šatníka hneď. Pretože, ak by ste si ju už nekúpili dnes, nedali by ste si ju na seba ani zajtra, ani pozajtra a už pravdepodobne nikdy. Tak, šup s ňou do vreca!

7. Oblečiete si to vôbec niekedy znova?
Niečo si kúpite tzv. jednorázovo. Módny výstrelok, tohtoročný "mega" hit. Alebo idete na nejakú párty a hodí sa to k danej tematike. Uvažujte, naozaj si to ešte niekedy dáte na seba? Určite nie, nabudúce si totiž kúpite opäť niečo lepšie a nové.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 08:12