shutterstock.com
StoryEditor

Máte pocit, že už to ďalej nezvládate? Toto je prvá pomoc, keď sa cítite úplne na dne

25.03.2020, 08:30
Životný štýl
Chceme byť dokonalí, a pretože ženy chcú byť skvelé v mnohých svojich životných úlohách ešte viac ako muži, častejšie sa ocitnú v koncoch.

Kvôli preťaženiu a zlému hospodáreniu s energiou ich ovláda únava, márnosť, podráždenie, strach z budúcnosti, permanentné napätie a úzkosť.

"Vypäté emócie sa môžu rozvinúť do dlhodobej poruchy. A my šliapeme na plyn, pridávame si úlohy. Čím viac sa snažíme, tým menej sme efektívne," vysvetľuje mentálna trénerka Petra Krajčinovič pre idnes.cz.

Pani Jarmila (40) je typický prípad preťaženej ženy. "Chcela som mať všetko perfektné, ale nepodarilo sa. Prišiel rozchod s dlhoročným partnerom, sťahovanie, hypotéka, výchova syna, starosti vo vlastnej firme a ešte som nechcela zabúdať na osobný rozvoj," rozpráva o sebe. Namiesto dokonalosti sa však dostavili stavy smútku, napätia, nespavosť, nechutenstvo, strach z toho, čo bude zajtra, a tak sa obrátila na koučku.

"Hovorila, že prechádza veľkými životnými zmenami a hlavne sa potrebuje naučiť zvládať situácie, v ktorých sa cíti slabá a bojí sa, že ju prevalcujú," vysvetľuje Krajčinovič. V prípade Jarmily bolo najdôležitejšie naučiť sa pracovať so stresom a vnútorným strachom, ktorý býva často iracionálne a neodôvodnený. "Jarmila potrebovala uvoľniť napätie a urobiť si jasno a poriadok vo svojich prioritách."

​Energetický kotol ako prvá pomoc

Ako prvú pomoc trénerka ponúkla Jarmile jednoduchý návod ako zistiť, čo a v akej sile jej energiu do života dáva a naopak kde sa energia stráca, čo ju vysáva. "Je to vlastne rada pre všetkých: skúste si sami seba predstaviť ako veľkú konzervu alebo veľký energetický kotol, ktorý má zdrojové prívody - hlavné zdroje energie, z ktorých čerpáme. Okrem vesmíru je to potrebné posedenie s priateľmi, výlet do prírody ... každý to máme nejako inak nastavené. A potom tu sú energetické diery, a to sú v našom živote stavy, situácie a procesy, kadiaľ nám energia uniká. Niekto alebo niečo nás vyčerpáva," vysvetľuje trénerka Petra, podľa ktorej každému prospeje, keď si pomenuje svoje energetické zdroje a to, čo ich vysáva a pokúsi sa tie prvé posilniť a druhé naopak upchať.

Pani Jarmila menovala medzi svojimi zdrojmi dieťa, šport, komunikáciu s priateľmi, jedlo, odpočinok. Potom ju trénerka vyzvala, aby silu energie prúdiacej zo spomínaných zdrojov očíslovala od 1 (najslabšie) po 10 (najsilnejší). Komunikácii dala Jarmila vysoké číslo, rovnako ako prácu, zato jedlu len číslo 3. "To trošku flákam," priznala.

Keď mala Jarmila menovať to, čo ju vyčerpáva a o energiu ju neefektívne uberá, spomenula rozlietanosť, nesústredenosť a strach. "Cítim sa neistá a s tým prichádza strach z toho, čo príde," opísala svoje pocity a pripustila, že už samotné pomenovanie zdrojov a únikov energie jej pomohlo a uvedomila si, že jej permanentná únava a syndróm vyhorenia nemusí znamenať stav zúfalstva, ako ho až doteraz vnímala, ale aj nádej, ako si zariadiť kvalitnejší život.

Čo bude ďalej?

Jarmila si k bežným starostiam nabrala navyše veľa ďalších aktivít.

Hneď po prvej návšteve u Petry sa Jarmila rozhodla odsunúť najmenej na desať až dvanásť mesiacov rozširovanie podnikania a ďalšie vzdelávanie. Sústredí sa na to, čo už má a naopak vyškolí a priberie do svojej firmy jednu ženu na výpomoc. "Verila som, že viac práce a sústavné vzdelávanie prinesie viac istôt a viac peňazí. Naopak som sa začala topiť v nedostatku času, únave a strachu, s pocitom, že nezvládam a finančných prostriedkov nepribudlo."

"Čaká nás s Jarmilou ešte kus cesty. Už teraz sa ale týždeň po týždni zbavuje starých vysávačov energie a nové si nepúšťa do života. Viac sa sústredí na to, čo už má a posilní postupne energetické zdroje: šport a riadený odpočinok," zhŕňa trénerka. A pretože Jarmila často zabúda jesť, vytvorili spolu i stravovací plán, pretože aj to je ďalší z dôvodov, prečo nemá dostatok energie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:09