shutterstock.com
StoryEditor

Vieme, ako umyť okná rýchlo a bez šmúh! Vyskúšajte triky našich babičiek

24.03.2020, 15:30
Životný štýl
Leštenie okien nie je zrovna najobľúbenejšia domáca práca, no momentálne si na ňu dokážeme nájsť čas. A navyše, existuje veľa tajných trikov, ako vyčistiť okná takmer bez práce.

Ocot
Ocot je skutočne všestranný čistiaci prostriedok. Tento čisto prírodný produkt funguje skvele aj na veľmi špinavé okná. Sklo odmasti a dodá mu žiadaný lesk. Môžeme ho naliať do rozprašovača a nastriekať priamo na sklo, alebo priliať do vody, ktorou budeme okná umývať.

Vanilkový puding
Aj vanilkový puding je vychytávkou našich prababičiek. Skvelo funguje nie len na okná, ale aj na zrkadlá a sklenený nábytok. Rozmiešajte asi 50 gramov v 5 litroch teplej vody. Roztokom umyjete sklá, necháte ich zaschnúť a preleštíte suchou handričkou.

Čpavok
Čpavok síce veľmi nevonia, ale má dokonalé odmasťovacie schopnosti. Ušetrí vám veľa času aj nervov. Dokonca má nie len schopnosť viazať tuk, ale tiež žlté fľaky z cigaretového dymu. Čpavkovú vodu si pripravíte tak, že zmiešate 8 lyžíc do 4 litrov vody.

Stierka ušetrí prácu aj čas
Profesionálni čističi okien sa nezaobídu bez stierky. Keď sa ju naučíte správne používať, zistíte, že je táto pomôcka na nezaplatenie. Vyberte si takú, ktorá má gumový lem, pretože dobre prilieha.

Na konečný lesk platí denná tlač
Čo použiť, ak si chcete okná doleštiť? Papierové obrúsky sú skvelé. Ich nevýhodou je, že ich musíte použiť veľa. Naše babičky však nedali dopustiť na obyčajné noviny. Tie totiž nezanechávajú na skle chlpy a perfektne sajú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:15