shutterstock
StoryEditor

Dokonalá farba bez pomoci profíka. Ako na farbenie vlasov doma?

24.03.2020, 11:30
Životný štýl
Nie každé domáce farbenie vlasov musí skončiť katastrofou.

Niekedy nie je čas alebo máme prázdnu peňaženku. Vtedy sa musíme spoliehať na seba. Napriek tomu, že domáce kaderníctvo nie je až také zložité, ako sa zdá, farbenie vlasov nie vždy dopadne podľa našich predstáv. Z regálov síce na nás pozerajú stovky rôznych značiek farieb na vlasy, ktoré medzi sebou neúnavne súťažia o náročné zákazníčky tými najnenáročnejšími spôsobmi aplikácie farby práve ich značky, prefarbiť si vlasy doma je doslova umením. Ako dosiahnuť dokonalú farbu bez pomoci profíka?

Pred farbením


Mnohé ženy si zvyknú pred samotnou aplikáciou farby umývať vlasy šampónom. Bohužiaľ, dopúšťajú sa jednej z najväčších chýb. Pred farbením je potrebné si vlasy nechať mastné aspoň štyri dni. Ak vydržíte, pokojne aj dlhšie. Pokožka totiž produkuje maz, ktorý ich chráni pred poškodením. Mazové žľazy zabraňujú kontaktu farby s pokožkou. Umývaním vlasov tesne pred farbením sa poruší prirodzená ochranná vrstva pokožky.

Pred "vyliatím" celej farby na hlavu sa uistite, že držíte v rukách správny odtieň farby. Podľa sheknows.com vyskúšajte, ako farba reaguje na jednom prameni. Tak aspoň nebudete prekvapená zvláštnym odtieňom, ktorý farba zanechala na vašej korune krásy.

Ak si vlasy nezvyknete farbiť často v domácom prostredí, radšej sa rozhodnite pre farbu, ktorá nie je tmavšia alebo svetlejšia viac ako o jeden až dva odtiene od vašej prirodzenej. V opačnom prípade to môže dopadnúť katastrofálne a dramatické zmeny na vašej hrive si každý všimne.

Dôležité je myslieť aj na pokožku v okolí línie vlasov. Votrite si na tieto miesta trocha vazelíny, čím predídete nepekným škvrnám. Nie je na škodu tiež si spraviť test citlivosti na predlaktí. Ak bude pokožka v normále, môžete sa pustiť do farbenia.

Mali by ste si zadovážiť všetky nástroje potrebné na nanášanie farby, ak chcete, aby bol výsledný efekt čo najlepší. Najdôležitejší je štetec na lepšie rozotieranie farby a miska, ktoré si môžete zadovážiť v kaderníckom salóne.

Aby bol výsledný efekt čo najlepší


Na začiatok stoja za zmienku pigmenty, ktoré sa uvádzajú na obale výrobkov (napr.: P5). Čím výraznejšiu farbu chcete dosiahnuť, tým väčšie množstvo pigmentu musí farba obsahovať. Myslite na to. Rozdiel je taktiež v tom, či si kúpite farbu alebo šampón. Po farbe siahnite vtedy, ak túžite po trvalejšom výsledku. Šampón totiž len obaľuje povrch vlasu, zatiaľ čo permanentná farba sa dostáva do jeho vnútra a nahrádza pôvodný pigment.

Nepokúšajte sa miešať viaceré farby za cieľom vytvorenia jednej ideálnej. To radšej prenechajte skúseným kaderníkom, ktorí vedia ako na to. Domáce farbenie by sa malo týkať len jednej farby, skrývajúcej sa v jednej škatuľke.

Namiešanú farbu si aplikujte na vlasy, rozdelené na cestičku. Začnite pri korienkoch vlasov a hrebeňom distribuujte zvyšok farby smerom nadol. Radšej pracujte v malých množstvách. Nafarbený vrchný prameň potom môžete preložiť na druhú stranu. Tak sa vám  odkryje ďalší, nenafarbený prameň vlasov. Postupujte rovnako z jednej a následne z druhej strany. Aby vám farba pôsobila čo najviac, zabaľte si vlasy do plastikovej tašky a pridržte sponkami. V takomto zábale dosiahnete lepší výsledok.

A buďte realistky. Nie ste žiadne profíčky, preto sa striktne držte návodu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:19