shutterstock.com
StoryEditor

Sedenie pri telke nemusí byť len stratou času. Toto sú filmy, ktoré vám zmenia život

13.03.2020, 18:30
Životný štýl
Sú inšpirujúce, ukrývajú posolstvo a prinútia vás nielen premýšľať. Možno si práve vďaka týmto filmom uvedomíte, že potrebujete v živote zmenu alebo, naopak, pochopíte, že stačí byť vďačný.

Pokojný bojovník (Peaceful Warrior)
Protirečenia v našom vnútri. Práve tie sú ústrednou témou amerického filmu, ktorý bol nakrútený v roku 2006 režisérom Victorom Salvom. Ide o adaptáciu obľúbenej knihy Dana Millmana Cesta pokojného bojovníka. Hlavná postava, študent Dan, má všetko, po čom jeho rovesníci túžia. Nechýba mu sláva, záujem priateľov, dievčat a v neposlednom rade ani talent. Jeho vášňou je gymnastika a veľkou túžbou olympiáda.

Napriek povrchnej dokonalosti je Dan vo vnútri nešťastný, nespokojný a máva problémy so spánkom. To všetko až dovtedy, kým počas noci stretne neobyčajného muža, ktorý mu zmení život. Duchovný sprievodca ho postupne vedie po ceste k sebe samému, ukazuje mu zmysel pochopenia a prežitia svojho vyššieho JA. Zasväcuje ho do filozofie „pokojného bojovníka“, ktorá sa zakladá na viacerých presvedčeniach. Všetko je ovládané našou mysľou, potenciál je neobmedzený a život samotný je nielen darom, ale predovšetkým cestou.

Tajomstvo (The Secret)
Kniha od autorky Rhondy Byrne sa stala bestsellerom a niet sa čomu čudovať. Tajomstvo zmenilo životy miliónov ľudí po celom svete. Film alebo skôr dokument s rovnomenným názvom hovorí o zákone príťažlivosti a o tom, aký vplyv majú naše myšlienky, podvedomie a vedomie na náš život. A to stále nie je všetko. Ak túžite po zmene vo vlastnom živote, pomôže vám pochopiť, že v každom z nás sa ukrýva možnosť, ako si vytvoriť realitu, po akej srdce túži. Film prinesie do života nielen ukážku toho, ako sa naučiť začať pozitívne myslieť, ale aj to, ako si pritiahnuť do života šťastie, spokojnosť a prosperitu. Dajte Tajomstvu šancu, aby pootvorilo vaše oči a nasmerovalo vás na cestu, na ktorej nie je nič nemožné.

Divočina (Wild)
Dobrodružná dráma bola natočená pod taktovkou režiséra Jean-Marca Valléeho podľa knižnej predlohy Cheryl Strayedovej v roku 2014. Ak máte pocit, že vo vašom živote nastal čas na uzavretie jednej životnej etapy a zároveň na nový začiatok, Divočina je presne tým, čo potrebujete vidieť. Po smrti matky, s ktorou sa Cheryl nevie zmieriť, a krachu niekoľkoročného manželstva, vstupujú do jej života náhodné známosti, alkohol a drogy.

Na samom dne sa však rozhodne pre radikálnu zmenu a najimpulzívnejšie rozhodnutie svojho života – zdolať 1 500 km dlhú túru naprieč americkými horami. Inšpiratívna snímka sprevádzaná spomienkami na minulosť hlavnej hrdinky vyčistí divákovi hlavu a ponúkne priestor na niekoľko otázok. Spolu s myšlienkovou bohatosťou a citátmi z diel obľúbených spisovateľov poukazuje tento jedinečný príbeh podľa skutočnej udalosti na to, aké dôležité je v živote prežiť smútok, prekonať svoj strach a vyrovnať sa s tým, čo je nenávratne preč.

Púť (The Way)
Inšpiratívny a hlboký film od Emilia Esteveza rozpráva príbeh o rodine, priateľoch a predovšetkým výzvach, s ktorými sa počas života musí nejeden z nás pasovať. Hlavný predstaviteľ Tom je starším americkým doktorom, ktorému zomrie syn počas púte do španielskeho mesta Santiago de Compostela. Pre pozostatky syna pricestuje do St. Jean Pied de Port vo Francúzsku, kde sa rozhodne, že na počesť svojho syna Cestu sv. Jakuba dokončí. Neuvedomuje si, aký vplyv bude mať rozhodnutie na jeho život, ktorý sa v tom okamihu zásadne mení. Počas cesty sa stretáva s viacerými pútnikmi z celého sveta, spoznáva ich osudy, problémy, motiváciu, ale i odhodlanie niečo vo svojom živote zmeniť a nájsť jeho vyšší zmysel. Pri hľadaní toho svojho vám práve Púť pomôže veľa vecí pochopiť a ukáže vám, že rozmýšľať sa dá aj inak, ako len podľa zaužívaných vzorcov.

Jedz, modli sa a miluj (Eat, Pay, Love)
Nemusíte cestovať na ostrov Bali, aby ste začali na svoj život nazerať inak, našli vnútorný pokoj a rovnováhu. Film Jedz, modli sa a miluj, v hlavnej úlohe s charizmatickou Juliou Roberts, bol nakrútený podľa bestsellera s rovnomenným názvom. Hlavná hrdinka sa v určitom okamihu obzrie za svojím na oko dokonalým životom a zistí, že v skutočnosti šťastná nie je a chýba jej vnútorná vyrovnanosť. S manželom sa rozvedie, zanechá za sebou všetko, čo kedy vybudovala, a rozhodne sa počas jedného roka precestovať kus sveta, aby našla svoje ja. V Ríme sa okrem jazyka naučí pôžitku z jedla, v Indii precíti silu meditácie a na čarokrásnom Bali sa stane žiačkou šamana, ktorý jej pomôže nájsť rovnováhu medzi svetskými pôžitkami a božskou nadzmyselnosťou. A čo je najdôležitejšie? Ostrov plný prekvapení ju naučí znovu milovať nielen samu seba, život ako taký, ale aj niekoho nového.

Šťastie na dosah (The Pursuit of Happyness)
Nikdy sa nevzdávať! Pre finančné problémy hlavného hrdinu opúšťa manželka, stáva sa slobodným otcom, ktorý sa všemožne snaží nájsť prácu a zabezpečiť dôstojný život pre seba aj syna. Napriek všetkým nástrahám osudu, ktoré Willa Smitha v tejto dojemnej snímke postretnú, vo svojej snahe nepoľavuje. V najťažších chvíľach mu pomáha láska a dôvera syna, ktorý verí v šťastné a tak trochu spravodlivé konce. Keď ani námaha a neutíchajúca nádej neprináša želané ovocie, obaja sa ocitnú na ulici. Keď sa jedného dňa objaví možnosť prihlásiť sa na neplatenú prax do prestížnej firmy zaoberajúcej sa predajom akcií, neváha. Vieru, že konečne dosiahne to, po čom túži, mu neoslabí ani fakt, že z množstva účastníkov môže uspieť iba jeden jediný. Sila, ktorá sa v otcovi ukrýva, a dôvera, ktorú doňho jeho syn vkladá, mu nakoniec pomôžu prekonať všetky nástrahy a stane sa legendou finančnej Wall Street.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 00:28