shutterstock.com
StoryEditor

Ekologickejšou domácnosťou pomôžete sebe aj životnému prostrediu. Začnite napríklad uskladňovaním potravín

13.03.2020, 14:20
Životný štýl
Zamysleli ste sa niekedy nad tým, že to, čo pravidelne nakupujete do vašej domácnosti, či už na umývanie, čistenie, utieranie alebo uskladňovanie potravín, nie je úplne ekologické a nášmu životnému prostrediu to skôr škodí, ako prospieva?

Poradíme vám, ako aspoň troška zmeniť vašu domácnosť, aby ste mali zo seba lepší pocit a aby ste boli tým správnym príkladom pre ostatných. Začnite postupne, nechcite zmeniť všetko naraz, pretože zošaliete skôr, ako sa vám to podarí. Pekne pomaličky, krok za krokom. Každá jedná maličkosť sa predsa ráta. Dnes sa pozrieme na to, do čoho je najlepšie uskladňovať potraviny a nápoje.

Nádoby

Používame ich všetci. Či už na uskladnenie trvanlivých potravín alebo na zabalenie obeda do práce. Je v poriadku používať plastové aj sklenené nádoby. Prečo?

Plastové nádoby sú skvelé na uskladňovanie potravín, ktoré máte napríklad v špajzy alebo na inom mieste. Tieto nádoby sú praktické pre svoju ľahkosť a v domácnosti môžu vydržať aj niekoľko rokov, takže v tomto prípade nie je plast žiadnou hrozbou. Zídu sa aj tým, ktorí si chodia svoje zásoby nakupovať do bezobalových obchodov, to znamená, že si na dané miesto prinesú vlastné nádoby a nakúpia si tam všetko čo potrebujú. Na Slovensku a aj v našom hlavnom meste máme takýchto obchodov už niekoľko, takže ponuka je dostačujúca. Viete tu nakúpiť naozaj všetko, od ovsených vločiek, cez sypané čaje a kávu až po cestoviny a olivový olej do vlastnej fľašky. Preto sú aj tu na mieste plastové nádoby, pretože komu by sa chcelo niesť niekoľko kilové sklenené nádoby do bezobalového obchodu? Nehovoriac o tom, že keď si už nádoby naplníte, majú hneď o niekoľko gramov viac.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa ???? ???????? ???? ? (@thatcheshirehome),

Sklenené nádoby sú takisto skvelé na uskladňovanie potravín, ale určite ich neodporúčame na spomínaný bezobalový nákup. Ruky by vám odišli... aj keď, môžete to brať ako istú formu posilňovania. Takéto nádoby sú skvelé na zabalenie obeda do práce. V práci vám bude stačiť ohriať si jedlo priamo v takejto nádobe a potom si môžete vychutnať obed, do ktorého sa vám ohrievaním nevylúčili žiadne škodlivé látky, tak ako pri plaste.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa U Vážky - bezobalový obchod (@uvazky),

Ak ste milovníci vína alebo piva, tak u nás existuje niekoľko podnikov, v ktorých vám bez problému načapujú tieto nápoje do vlastnej sklenenej alebo plastovej fľašky. Nemusíte si tak náhodne vyberať víno v supermarkete, no môžete si vziať vlastnú fľašku, ochutnať víno vo vybranom podniku a rovno si ho aj vziať so sebou a vychutnať si ho na terase alebo balkóne so svojou polovičkou alebo s návštevou. A takto môžete chodiť s vašou fľaškou po vaše obľúbené víno či pivo naozaj dlho, pretože sklo a plast patria medzi trvácne materiály.  

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Pivo so sebou Poprad (@pivososebou),

Včelí obal
Počuli ste už o ňom? Jeden z najlepších “vynálezov“ dnešnej doby. Ak vás už nebaví baliť vašim deťom rožok alebo inú desiatu do servítok a následne do mikroténových sáčkov, máme pre vás skvelé riešenie, s ktorým môžu vaše deti inšpirovať ich spolužiakov a okolie. Včelí obal je 100 % prírodný, ekologický obal, ktorý neuvoľňuje žiadne škodlivé chemikálie a dá sa doň zabaliť naozaj veľa potravín, od bagety, cez váš obľúbený koláčik až po ovocie a zeleninu. A navyše, môžete ho pokojne umývať s prostriedkom na umývanie riadu, najlepšie s ekologickým, a používať ho opätovne. Trvácnosť ma naozaj dlhú. Na internete nájdete niekoľko e-shopov, kde si takéto obaly môžete objednať a vyskúšať to.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Moderný Vidiek (@modernyvidiek),

Popozerajte sa teda doma, aké nádoby sa u vás nachádzajú, poprípade využite aj zaváraninové poháre a skúste si pomaličky preorganizovať vašu kuchyňu. Ak vás to láka, vybehnite na bezobalový nákup a kúpte si na začiatok trebárs aj jednu potravinu. Uvidíte, aký skvelý pocit budete mať pri vychádzaní z takéhoto nákupu. A určite inšpirujete aj vaše okolie. Každý malý krok sa počíta.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:12