shutterstock.com
StoryEditor

Urobte si poriadok v kúpeľni. Plesní a baktérií je tam viac, než sa môže zdať...

10.03.2020, 14:10
Životný štýl
Na prvý pohľad môže vyzerať čisto, no pritom to tak vôbec nemusí byť. Kde sa „ukrýva“ rôzna pliaga, ktorej sa treba zbaviť? Pripomenieme vám to, pretože nie každý na to pri upratovaní myslí.

Zbytočnosti musia preč!
Neodkladajte a nevystavujte si kadejaké pekné fľaštičky, ktoré sú prázdne. Usádza sa na ne prach a zbytočne zabraňujú kúpeľni „dýchať“. Navyše sa za nimi môže na stene schovávať aj novovznikajúca pleseň. Predsa len sa nachádzajú v miestnosti, kde je stále relatívne vlhko. A keď ich už budete vyhadzovať, pretrieďte si rovno aj ďalšiu kozmetiku. Skontrolujte hlavne dátumy spotreby. Čo je staré a nevyužíva sa, skrátka musí preč!

Dôležité drobnosti
Zubné kefky a pasty sú väčšinou vystavené na umývadle. To sa zafŕka a zašpiní hneď, ale kto z vás pamätá na to, že špina, prach a podobne sa usádza aj na kefkách? A my si nimi potom umývame zuby… Nie, nie, toto musí prestať. Vždy keď upratujete (malo by to byť pravidelne aspoň raz za týždeň, respektíve podľa potreby aj častejšie), prelejte zubné kefky horúcou vodou. Zabijú sa tak baktérie, ktoré isto nechcete mať v ústach. A nezabudnite si kefky pravidelne meniť. Vždy po chorobe a inak raz za tri mesiace.

Pozor na žltú!
Táto farba je predzvesťou vzniku plesní – hlavne na sprchových a vaňových závesoch. Preto aj tie čistite pravidelne. Nastriekajte na ne protiplesňový sprej a vydrhnite, prípadne vhoďte do práčky a dajte prať. Veľa závesov sa dá už prať – sledujte etikety. Nezabúdajte závesy vysušiť, vždy po sprchovaní ho pekne roztiahnite, aby stiekli všetky kvapky dole. Až keď je suchý, môžete ho zhrnúť na jednu stranu.

„Neviditeľná“ sprchová hlavica
Skúste sa niekedy pozrieť, ako vyzerá zospodu. Možno budete nemilo prekvapení. Toľko plesne a usadenín, čo sa na nej dokáže udržať, je niekedy až zarážajúce. Pri upratovaní sa však stáva, že vyčistenie hlavice sa obchádza. Prosto preto, lebo je neviditeľná… Takže, hlavicu pekne vystriekajte protiplesňovým sprejom, dezinfekciou, nechajte pôsobiť a potom vyumývajte. Na škodu nebude ani rozmontovanie hlavice a jej vloženie na noc do octovo-sódovo-bikarbónového roztoku. Všetok vodný kameň zmizne. Dýzy prečistite špáradlom.

Vaňa ako nová
Aby sa blyšťala, treba sa o ňu starať. Pozor! Nie drôtenkou. Najspoľahlivejším riešením je použiť jemný krémový čistiaci prípravok vhodný práve do kúpeľne. Na výber ich je viac, majú vysokú účinnosť a zároveň sú šetrné k čistenému povrchu. Kto dáva prednosť prírodnej ceste, môže opäť siahnuť po octe. Najlepší je vlažný zmiešaný s trochou sódy bikarbóny. Zmesou polejte steny vane a nechajte pôsobiť niekoľko hodín, potom opláchnite vodou. Zbavíte sa špiny, baktérií aj plesní.

Zapamätajte si
Nikdy nečistite škáry medzi kachličkami kefou nasucho. Tým spory plesne iba rozvírite a prenesiete na ďalšie miesta alebo sa ich nadýchate.

Skrytá špina a plesne
Nájsť ich môžete napríklad za práčkou, sušičkou, umývadlovou skrinkou či za kúpeľňovou skriňou a iným nábytkom, ktorý sa nachádza v kúpeľni. Skontrolujte si to a urobte príslušné opatrenia. Pretože dýchať pleseň asi nechcete… Ak máte vyložené pracie prostriedky voľne, a nie v skrinke, aj tie by ste počas upratovania mali zbaviť prachu a nánosov, ktorých je na nich habadej. Nezabudnite ani na čistenie hrebeňov a radiátora. Pozrite sa, koľko špiny sa na nich nachádza…

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:55