Tomas Palkovic
StoryEditor

Rozhovor o zdravom a šťastnom živote s Andy Timkovou. Šťastní ľudia neochorejú

01.03.2020, 12:00
Životný štýl
Chodí na pijavice, akupunktúru, zdravo je a má jasno v tom, prečo ľudia chorľavejú. Andy Timková má v sebe niečo, čo vás nakopne, aby ste na seba začali myslieť trochu viac.

Prečo ste presedlali od moderovania k alternatívnej medicíne? Čo bol ten popud?
Mala som astmu, neustále som kašľala. Veľmi mi to strpčovalo život, nedokázala som sa poriadne ani smiať bez toho, aby som nekašľala. Tak som začala pátrať a chcela si pomôcť sama, pretože klasická medicína to nedokázala.

A k čomu ste sa dopracovali?
Uvedomila som si, že všetko je v hlave. Všetky nevyriešené veci sa na nás zdravotne prejavia. Na to však treba dospieť, treba tomu veriť a svoje problémy riešiť – hovoriť so sebou. Komunikovať so svojou dušou. Nikto sa totiž do žiadnej choroby nepresmial...

Ako to myslíte?
Tak, že šťastní ľudia jednoducho neochorejú, na tom sa aj zhodujú lekári. Samozrejme, nedá sa byť neustále dokonale šťastná a nemať problémy, to nejde. Ale nie je správne dusiť v sebe staré krivdy. Treba si vedieť odpustiť a odpustiť aj iným ale tiež sa odstrihnúť od ľudí, ktorí nám berú energiu, s ktorými sme nešťastní. Človek ubližuje najviac sám sebe tým, že si neustále niečo odopiera, nepochváli sám seba, nedopraje si čas, plní rozkazy, skláňa chrbát, dokonca žije realitu niekoho iného... Viem, toto sa zle číta, ale ak sa nad svojím životom naozaj zamyslíme, je to pravda.

Ľudia však dnes na seba ten čas nemajú...
A kto iný si ho má nájsť, ak nie my? Čas má najväčšiu cenu. Mali by sme denne robiť to, čo nám robí dobre. Ak sa dobre cítite v kníhkupectve, choďte tam a čítajte! Ak si niekto myslí, že v práci je nenahraditeľný a bez neho to nepôjde, je to omyl. Takých nenahraditeľných sú plné cintoríny... Na čo budeme spomínať v dôchodku? Na pracovné úspechy? :-) Alebo na krásne okamihy? Tých by v našom živote malo byť čo najviac!

Chodia si k vám po rady ženy, matky, ktoré trápia nejaké zdravotné problémy. Čo väčšinou za nimi stojí?
Ženy často zotrvávajú v nefunkčných vzťahoch, trápia sa doma. Nechajú na sebe kálať drevo. A to sa o pár rokov odrazí na ich zdraví a často, žiaľ, aj na zdraví dieťaťa, špeciálne do 12 rokov, keď je v energetickom obale matky. Keď za mnou príde žena, že jej dieťa je znenazdajky alergické na niečo, s čím dosiaľ nemalo problémy, automaticky sa jej opýtam, či je doma všetko v poriadku. Keď matka vyrieši svoje problémy, väčšinou veľmi rýchlo zmiznú aj problémy dieťaťa. Deti majú „tykadielka“, akési senzory na vnútorné rozpoloženie mamy, a ak zistia, že sa trápi, okamžite idú do choroby, aby matku donútili rozmýšľať nad inými vecami.

V čom je podľa vás najväčší problém ľudí?
Pýcha, lenivosť a nedostatok pokory. Pýcha v tom zmysle, že sa neustále ženieme za kariérou, chceme si kúpiť lepšie auto, najnovší model telefónu, značkové oblečenie, stále potrebujeme mať, mať, mať. Vôbec nie kvôli sebe, ale kvôli tomu, aby sme sa ukázali pred ostatnými. To nás núti k extrémnym pracovným výkonom, čo automaticky smeruje k zdravotným problémom. Stále riešime telo (to, čo vidno), ale na dušu sa zabúda.

Andy Timkova Tomas Palkovic

A lenivosť?
Lenivosť začať cvičiť, lenivosť začať kvalitne jesť, lenivosť riešiť vzťahové problémy...

A v čom robia ľudia najčastejšiu chybu konkrétne v stravovaní?
V tom, že jedia obrovské množstvá všetkého. Prejedanie sa je základný problém.

Prečo podľa vás ľudia u nás majú ešte stále predsudky voči alternatívnej medicíne?
Biely plášť je jednoducho autorita. Je zaujímavé, že ľudia sa do seba neboja dávať kvantá liekov a chémie s najrôznejšími vedľajšími účinkami. Byliniek, zdravej stravy a prírodných vecí so stáročnou tradíciou sa však boja. Napríklad jačmeň a chlorellu niekto odmieta, lebo je to zelené! Alebo homeopatia u nás. Už len keď vezmeme susedské Rakúsko, tam ju aj doktori majú v úcte! Aj celá anglická kráľovská rodina sa lieči len homeopatiou...

Kompletne ste pred rokmi zmenili svoju stravu a životný štýl. Pomohlo vám to teda, čo sa astmy týka?
Samozrejme, že pomohlo. Astmu už nemám vôbec. Sem-tam, keď mám nejaké starosti, zakašlem a vtedy sa ma hneď môj muž Stanko opýta: „Čo je, čo ťa trápi?“

Ako sa vlastne stravujete? Ste vegetariánka, lipnete na bio?
Stravujem sa s rozumom a vyvážene, a to radím aj svojim klientom. Jem menšie porcie, menej mäsa, vynechávam biely cukor a bielu múku. Veľmi rada mám cestoviny – z tmavej ryže, z ryže natural, amarantové, mäso v biokvalite... Základom mojej stravy je zelenina a po siedmej už nejedávam vôbec. Samozrejme, niekedy zhreším. Idem na husacinu alebo si raz za rok dám aj vanilkové rožky posypané obyčajným cukrom. Dnes ráno som napríklad piekla jaternice. Potom si však dám aj dvadsať tabliet chlorelly a je to! Nechápem, ako môže niekto v dnešnej konzervantovej dobe fungovať bez zelenáčov – jačmeňa a chlorelly! Bože, veď je to také jednoduché, také nápomocné! Detoxikujú a sýtia živinami zároveň. Je to všetko o harmónii.

Ľudia za vami chodia s tráviacimi problémami, s rôznymi potravinovými intoleranciami. Čo im radíte?
Aby začali jesť ako bábätko. Jeden deň iba uvarený zemiak. Ďalší deň pridať mrkvu. Ak je všetko o. k., postupne pridávame po jednej potravine, až sa dopracujeme k tej, ktorá nám robí zle. Ale, pochopiteľne, na toto frflú, no v prvom rade musia nahliadnuť hlboko do svojho vnútra a úprimne si priznať, na čo sú vo svojom živote naozaj alergickí. A toto je problém!

Ako vyzerajú raňajky Andy Timkovej?
Teraz v zime, keď treba do žalúdka dávať teplé veci, aby telo nemuselo míňať energiu na zohrievanie, je to kaša. Pohánková, pšenová – to je jedno, len nech je bezlepková. Pridám si do nej nejaký kvalitný olej, med, ovocie... vyslovene to môjmu telu robí dobre. V lete zas jedávam napríklad kozí jogurt s ovocím.

Prečo sa vyhýbate lepku?
Pretože je to potravina, ktorú absolútne nepotrebujeme a pomaly, po kvapkách zanáša náš organizmus. Treba si uvedomiť, že pšenica je najviac používaná potravina na svete. Je geneticky modifikovaná a v podstate už úplne umelá.

Čo hovoríte na pôst?
Myslím, že je to veľmi dobrá a zdravá vec. Ja osobne si dávam pôst raz do týždňa, podľa ajurvédskeho kalendára to vychádza väčšinou na pondelok. V ten deň pijem iba bylinkové čaje, vodu a jačmeň. A mám príjemný pocit hladu. A niekedy mám dni len so zelenými potravinami.

Máte 57 rokov a vyzeráte naozaj výborne. Tú postavu máte iba vďaka strave?
Vďaka strave, vďaka pohybu a trošku aj genetike. Trikrát do týždňa chodím behať okolo Štrkoveckého jazera alebo doma na páse a dvakrát do týždňa chodím na jogu. Tá postava je jednoducho vydretá a udržať to aj vo vyššom veku naozaj bolí!

Čo by ste odkázali, poradili ženám, ktoré chcú niečo zmeniť vo svojom živote, len nevedia, ako na to?
Ľahšiu otázku nemáte? Dievčatá, sadnite si v úplnom pokoji samy so sebou a opýtajte sa svojej duše, čo naozaj chce. Prvá myšlienka je odpoveď. Nenarodili ste sa preto, aby ste boli len manželkami a matkami! Máte byť šťastné a potom budú šťastní aj tí okolo vás... Buďte láskavé k svojmu telu a dávajte mu kvalitné palivo! Milujte a budete milované. To, čo vyžadujete od ostatných, dávajte rovnakou mierou!

KTO JE ANDY PAVLÍK TIMKOVÁ:

Roky bola obľúbenou moderátorkou televízie Markíza. Moderovanie však zavesila na klinec a venuje sa zdravej výžive a alternatívnej medicíne. Spolu s Mirkou Luberdovou vydala dve knihy plné zdravých receptov s názvom Navarme si zdravie. Je vydatá za bývalého kolegu Stana Pavlíka a má dvoch synov. Žije a pôsobí v Bratislave.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 07:28