shutterstock.com
StoryEditor

Pozor na to, aké plasty používate! Rady pri kúpe plastových nádob pre deti

13.02.2020, 17:00
Životný štýl
Nech zdvihne ruku ten, čo bežne nepoužíva plastové výrobky. Dennodenne pijeme z plastových pohárikov alebo fliaš, jedlo skladujeme v plastových dózach, deťom do dóz balíme desiatu do školy… Plastové výrobky by mali spĺňať určité parametre a prísne kritériá na kvalitu. Vyznáte sa v tom?

V súčasnej „plastovej dobe“ je dôležité uvedomelé používanie každého jedného plastového produktu. Obzvlášť, keď sa to týka detí od narodenia. Plasty sú témou číslo jeden a na našej planéte sme to podľa odborníkov „dotiahli“ do katastrofálneho stavu. Cieľom už nie je plasty len triediť a dôkladne separovať, ale rovno vôbec nepoužívať a znížiť ničivú „stopu“ na minimum. Tu však nastáva problém s názvom označovanie. Význam jednotlivých symbolov, čísiel alebo číselných symbolov na etiketách fliaš označuje obsah a zdravotnú škodlivosť/neškodnosť nami kupovaných fliaš.

​Nebezpečné druhy plastov:
PET alebo PETE/1
Známy ako (polyetyléntereftalátový) označuje fľaše na jedno použitie, ktoré môžu vylučovať ťažké kovy a chemické látky. Tieto látky môžu postihovať hormonálnu rovnováhu. Je to najpoužívanejší plastický materiál, ktorý nájdeme vo väčšine výrobných obaloch a obaloch od fliaš. POZOR: Ak by sme chceli PET fľašu znova použiť, zvyšuje sa riziko vylúčenia baktérií. Tento materiál je ťažké dekontaminovať a pri správnom čistení si to vyžaduje škodlivé chemické látky, keďže PET fľaše môžu vylučovať karcinogény. Fľaše s týmto označením nevyužívajte opakovane, v žiadnom prípade ich nenechávajte vystavené teplu a slnečnému žiareniu, pretože sa tým výrazne zvyšuje vylučovanie škodlivých látok antimónu a bisfenolu A (BPA).
PVC alebo 3V/3
Plastová fľaša označená symbolom PVC alebo 3V vylučuje dve toxické chemické látky, ktoré majú značný vplyv na hormóny v našom tele. Používa sa na výrobu dóz na potraviny, fliaš na stolový olej a hračiek pre deti, ako napr. hryzadiel. Keďže je odolný proti slnečnému žiareniu a poveternostným podmienkam, vyrábajú sa z neho aj okenné rámy, hadice, záhradné oblúky a pletivá.
PS/6
Polystyrén vylučuje niektoré karcinogénne látky a využíva sa na výrobu kávových pohárikov a na obaly v rýchlom občerstvení. Najčastejšie sa využíva na výrobu umelohmotných pohárikov, dóz na jedlo, kartónov od vajec, plastových príborov.
PC alebo neoznačený plast/7
Tento najnebezpečnejší materiál, ktorý sa používa v potravinárskom priemysle, vylučuje BPA chemikálie. Najčastejšie sa používa na výrobu športových fliaš a dóz na jedlo. Hlavnou charakteristikou tohto materiálu je vylučovanie chemikálií do jedál a nápojov balených v tomto polykarbonáte. Chemikália, ktorú vylučuje, sa nazýva BPA – bisfenol A, ide o tzv. xenoestrogén, známy aj ako narušiteľ endokrinnej sústavy (produkuje hormóny v tele).

Bezpečné druhy plastov:
HDP alebo HDPE/2
Je plast, ktorý prakticky nevylučuje žiadne chemické látky. Odborníci odporúčajú kupovať si vodu vo fľašiach označených týmto symbolom, keďže je to pravdepodobne najzdravšia balená voda. HDP sa využíva na výrobu škatúľ na mlieko, saponáty, fliaš na oleje, hračiek a na výrobu plastových vreciek. Tento najčastejšie recyklovaný plast je považovaný za najbezpečnejšiu formu plastov, ktorý je nazývaný aj ako dobrý plast.
LDPE/4
Tento typ plastu patrí medzi bezpečné typy plastov, samozrejme, pri správnom zaobchádzaní a manipulovaní. Vyrábajú sa z neho napríklad plastové vrecká. LDPE sa môže vyskytovať v obaľovacích fóliách, vo vákuových vreckách na odevy, v stlačiteľných fľašiach a niektorých typoch obalov na chlieb a pečivo. Tieto typy obalov a vreciek nájdeme v obchodoch s oblečením, nábytkom aj so zeleninou.
PP/5
Jeden z ďalších priesvitných alebo nepriehľadných plastov, ktorý sa používa na výrobu jogurtových téglikov a fliaš na sirupy. Nachádza sa napríklad v tenkej plastovej vložke pri otváraní škatule od cereálií, ktorá ich udržiava suché a čerstvé. Používa sa aj pri výrobe detských plienok, vedier, vrchnákov na fľaše, téglikov na jogurty a maslo, obalov na zemiakové lupienky, slamiek, lepiacich pások. Tento typ plastu nemá negatívny vplyv na naše zdravie.

Plastové produkty a deti
Kŕmenie a stravovanie detí patrí už od narodenia medzi často diskutované témy. Skutočne však nezáleží len na tom, aké bio a zdravé dobroty dieťa konzumuje, ale aj na tom, z čoho ich pije a papá. Fľaštičky, dózy a misky pre deti by mali byť vybrané starostlivo, ideálne vyrobené z kvalitného plastového materiálu, ktorý sa využíva napríklad aj v zdravotníctve. Vďaka kvalitným plastovým produktom, ktoré sú vyrobené nanotechnológiou, sú tieto výrobky antibakteriálne, nevstrebávajú pachy a nezafarbujú sa z konzumovaných jedál a nápojov. Plastové produkty pre deti by mali byť ekologické, ľahko umývateľné a najmä neobsahovať BPA (bisfenol A). Dôležité je, aby boli zamerané a vyrobené tak, aby spĺňali prísne pediatrické a zdravotné kritériá. Pri kúpe produktov na stravovanie pre deti preto buďte nanajvýš opatrní, dobre si všetko vopred naštudujte, veľa sa pýtajte, raďte sa s odborníkom či pediatrom. Nenechajte sa zlákať lacnými a na prvý pohľad bezpečnými detskými výrobkami, ktoré môžu obsahovať vyššie spomenuté látky a nebezpečné karcinómy. Kvalitné výrobky pre deti sa „neboja“ ani priameho slnečného žiarenia, vysokých teplôt a opakovaného používania.

Dobré rady pri kúpe plastových nádob pre deti
Vždy, keď ich kupujete, čítajte nápisy na štítkoch a nálepkách. Mali by byť na každom výrobku, no väčšinou ich hneď po kúpe odlepíme alebo namáhavo zoškrabujeme. Ak nemá dózička prilepený žiadny nápis, sledujte symboly a označenia, často „zaliate“ priamo do plastu (väčšinou zo spodnej strany). Pred prvým použitím ich určite umyte. Ak ich plánujete umývať v umývačke či používať v mikrovlnke, uistite sa, že sú na to vhodné.

  • Čo vybrať podľa veku
    Je praktické si zadovážiť tzv. jedálenské súpravy – niektorí výrobcovia majú celé detské línie, ktorých časti sú vzájomne kompatibilné: jeden cumlík pasuje na všetky typy fľašiek, viečko sedí na viacero pohárikov atď. Dózičky potom rastú spolu s dieťaťom a ak sa vám napríklad stratí vrchnák, nemusíte kupovať celú nádobu. Šetríte tým peniaze aj prírodu.
  • Dojčenská fľaška
    Máte na výber viacero tvarov a veľkostí. Či už na mlieko alebo na čajík – ak si vyberiete fľašu vyrobenú unikátnou nanotechnológiou, máte istotu, že ide o ekologický produkt. Po použití ju stačí bez saponátu opláchnuť a už vôbec nie je potrebné umývať ju v umývačke. Mala by byť vyrobená zo špičkového plastového materiálu, vhodného na použitie v zdravotníctve. Výhodou je, že je antibakteriálna, nepohlcuje pachy a nezafarbuje sa. Pre najmenšie deti je vhodná dojčenská fľaša, umožňujúca pevné, obojstranné ergonomické uchopenie.
  • Od 6 mesiacov
    Dnes už zoženiete fľašky s nasadenou lyžičkou, ktoré sú praktické na podávanie ovocných, zeleninových a obilných kaší. Pružnú fľašu stačí jemne stlačiť a cez malú dierku sa na lyžičku dostane toľko pokrmu, koľko dieťa potrebuje. Dieťa od jedného roka môže hustejšiu kašu alebo pyré sať priamo z pružnej fľaše bez použitia lyžičky.
  • Dózy na skladovanie, prenášanie a podávanie pokrmov
    Cestovanie s dieťaťom si vyžaduje neustále prenášanie nádobiek – či už so sušeným mliekom alebo s hotovými pokrmami. Dbajte na stopercentnú uzatvárateľnosť – aby sa vám nestalo, že sa jedlo vyleje do tašky či do kočíka. Kvalitné tesnenie (spoločne s kvalitným materiálom) je základ. Zíde sa aj vyznačená mierka a otvor na dávkovanie. Na výpravy voľte špeciálne cestovné misky, ktoré majú priamo vo vrchnáku priestor na uchytenie lyžičky, takže je vždy poruke a nemusíte ju hľadať v plnej taške.
    Misky, tanieriky a spol.
  • Pre deti je nesmierne dôležitý aj vzhľad „jedálenského servisu“ – mal by byť pestrý a veselý.
    So vzormi a s obrázkami to však nepreháňajte, častým používaním môžu vysmiate zvieratká vyblednúť a ošúchať sa. Ak dieťa s jedením iba začína, je dobré, ak má miska zospodu „prísavku“, ktorá ju bezpečne udrží na akomkoľvek povrchu a nehrozí ľahké vyliatie jedla a prevrhnutie misky.
  • Lyžičky
    Aj taká drobnosť ako lyžička je veľmi dôležitá! Nemala by byť príliš veľká, ale ani príliš malá, aby z nej pri papaní nekvapkalo. Pozor, aby nebola príliš hrubá. Vyskúšajte si, či vám „sadne do ruky“ – uchopenie musí byť praktické, materiál nešmykľavý. Zoženiete aj do boku vytočenú lyžičku, ktorá kŕmenie uľahčuje.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 16:22