shutterstock.com/archív Z.H.
StoryEditor

Výživová poradkyňa radí, ako sa stravovať v zimnom období

04.02.2020, 18:00
Životný štýl
So Zdenkou Havettovou sa rozprávame vždy o inej téme. Dnes sme si vybrali tému stravovania počas zimy. Čo by mal náš jedálniček obsahovať a naopak, čo by sme mali radšej vynechať?

Kto je Zdenka Havettová?
Lektorka a odborníčka na výživu, ktorá šíri svoje poznatky a myšlienky na jej facebookovej stránke: Zdenka Havettová - Ide o tvoje zdravie. Okrem toho organizuje rôzne workshopy, na ktorých ľuďom radí, ako sa majú zdravo stravovať. Zdravie bolo taktiež hlavným dôvodom toho, prečo sa výžive začala venovať intenzívne a venuje sa jej doteraz. Absolvovala školu zameranú na celostný prístup človeka a školu Tradičnej čínskej medicíny. V praxi sa inšpiruje bežne dostupnými potravinami, ktoré skrývajú v sebe mocnú silu vyživiť naše telo.

Stravovanie počas zimného obdobia

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zdravé recepty | Food Blogger (@chudnemjedlom),

Najkritickejšie obdobie vitamínu D v našom tele. Takto si ho doplníte
Je jedno či je zima alebo leto vitamíny potrebujeme všetky. Napríklad taký vitamín C si naše telo nevie vytvárať samo. Väčšinou máme tento vitamín spojený práve so zimným obdobím, poväčšine to vychádza z toho, že v zime nemáme toľko možností na príjem čerstvého ovocia a zeleniny, ktorý vitamín C obsahujú, a tak ľudia majú pocit, že ho konzumujú málo. Ak sa nestravujeme jednostranne a prijímame dostatok fermentovanej zeleniny, tak je tento pocit neopodstatnený.

Pravdepodobne najkritickejším je vitamín D. Ľudské telo získava vitamín D prijatím slnečného žiarenia, preto sa nazýva aj slnečný. Hlavne vtedy, ak trikrát do týždňa strávime 10 – 15 minút opaľovaním sa bez použitia krému na opaľovanie. Získať ho môžeme aj z jedla, najlepším zdrojom vitamínu D je najmä rybí olej a tučnejšie ryby – losos, haring, kapor, zubáč. Okrem toho aj vaječné žĺtky, huby a droždie. Keďže slnečného žiarenia je v zimnom období veľmi málo, môže viac ľudí trpieť nedostatkom vitamínu D, čo dokazujú aj prieskumy.

Spestrite si jedálny lístok starou dobrou klasikou
Toto obdobie by malo pre človeka po teplom lete znamenať i zmenu tepelnej úpravy jedál a do istej miery aj zmenu potravín. Na spestrenie jedálnička počas chladných mesiacov sú vhodné staré dobré prívarky z tekvíc, patizónu, fazule a šošovice. Strukoviny bez väčšej námahy zoženiete všade.  Veľmi vhodné sú aj obilninové kaše, či už z vločiek alebo celých zŕn. Mäsové pokrmy, zelenina a orechy.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Zdravé recepty | Food Blogger (@chudnemjedlom),

Toto jedlo by ste mali konzumovať každý deň
Polievky sú pre všetky svoje výhody vo svete známe ako „kráľovské jedlo“. Ťažko nájsť iný druh jedla, ktoré by malo tak široké spektrum pozitívnych účinkov na ľudský organizmus, ako práve polievky – zasýtia, zahrejú a upokoja myseľ i telo. Polievka by mala byť v jedálnom lístku každého človeka minimálne raz denne.

Vráťme sa ku zvykom našich starých mám
Naše staré mamy si zásoby vitamínov chystali už pred tuhou zimou. Prevažne ovocie buď sušili alebo zavárali domáce kompóty. Táto možnosť je veľmi prirodzená, aj keď, bohužiaľ, sa to už veľmi „nenosí“. Oveľa zriedkavejšie vidíme ľudí zavárať domáce kompóty, pretože radšej siahnu po mrazenom alebo konzervovanom ovocí, aj keď to nemusí byť automaticky najlepšia voľba.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Tempo_magazin (@tempomagazin),


Skúsme spomaliť a dať nášmu telu to, čo v danom ročnom období potrebuje
V danom ročnom období rastú prevažne také potraviny, aké naše telo potrebuje. Takže by sme mohli hovoriť o určitej preferencii potravín, ktoré je vhodné do nášho jedálnička v danom ročnom období zaraďovať. Napríklad v lete môžeme prirodzenú ochranu pred slnečným žiarením hľadať v ovocí, ktoré je bohaté na vitamíny a antioxidanty. Veľmi cenené pre svoj obsah je najmä bobuľové ovocie. Letné ovocie má vyšší obsah vody a vitamínov. Počas jesene sa výborne hodí na sušenie ovocie ako: jablká, hrušky alebo slivky. Najstarší spôsob konzervovania využívali naši predkovia, aby si uchovali bohatú úrodu na zimné obdobie. Mohli tak čerpať zo zásob, keď príroda v zime oddychovala.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Bezobalový obchod (@spiz_rakovnik),

Nám je tento pohľad už možno trošku cudzí, pretože v supermarketoch celoročne kúpime všetky druhy ovocia a zeleniny. To však neznamená, že nemáme čerpať benefity a výhody, ktoré nám táto doba ponúka. Len sa trošku zastavme a premyslime si, či nám to viac neberie ako dáva, narážam na konzumný spôsob života.

Skúste možno v tomto chladnom období siahnuť po osvedčenej kyslej kapuste, kapustnici, vychutnať si šálku šípkového čaju a na desiatu si dať sušené slivky s vlašskými orechmi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 12:37