shutterstock
StoryEditor

Chudnúť viete aj počas spánku. Päť spôsobov, ako spáliť kalórie, aj keď spíte

04.02.2020, 11:00
Životný štýl
Pre mnohých diéta snov. Nejde však o nevydarený vtip. Stačí len dodržiavať pár pravidiel a naštartuje sa vám metabolizmus.

Aj keď zdravé stravovanie a pravidelná fyzická aktivita sú osvedčeným spôsobom, ako sa zbaviť nadbytočných kíl, nie je na škodu si trochu pomôcť a podporiť túto snahu iným, pre mnohých na prvý pohľad absurdným jednoduchým tipom. Spánkom. Má mnoho priaznivých účinkov na naše zdravie, krásu a v neposlednom rade aj postavu. Už niekoľko štúdií preukázalo, že spánok prispieva k udržaniu optimálnej hmotnosti a môžeme sa vďaka nemu zbaviť kilogramov. Ako na to?

Fit proteín pred spaním


Nemôžete zaspať bez toho, aby ste si nedali vo večerných hodinách niečo drobné pod zub? Sladké a slané občerstvenie radšej nahraďte proteínovými koktejlami. Vedci z Florida State University zistili, že muži, ktorí si dali pred spaním koktejl s 30 g bielkovín mali vyšší kľudový energetický výdaj (energia alebo kalórie, ktoré telo spaľuje v pokoji) na druhý deň ráno v porovnaní s tými, ktorí pred spaním nič nejedli. Navyše, proteín tiež pomáha regenerovať svaly v nočných hodinách, ako píše rd.com. Čím viac svalovej hmoty máte, tým viac kalórií spálite v pokoji.

Spánok v úplnej tme


Je vaša spálňa vystavená vonkajšiemu osvetleniu? Zvážte drevené žalúzie či tmavé záclony. Pozor aj na televízor, ktorý osvetľuje miestnosť. Keď ste v úplnej tme, vaše telo produkuje hormón melatonín, ktorý vás nielen uspí, ale pomáha pri spaľovaní hnedého tuku, ako potvrdila štúdia uverejnená v časopise Journal of Pineale Research.

Chlad v spálni


Spánok v nižších teplotách vám pomôže spáliť viac kalórií cez noc. Ľudia, ktorí spali v miestnostiach s teplotou 18 stupňov Celzia spálili o 7 percent kalórií viac, zatiaľ čo si zdriemli, než ostatní, ktorí odpočívali v teplejších miestnostiach, ako ukázala štúdia v časopise Diabetes. Pravdepodobne je to spôsobené tým, že ich telá museli vynaložiť viac úsilia na zvýšenie svojej teploty na 36,5 stupňov Celzia, takže spálili viac kalórií. Sedem percent síce neznie moc, avšak za 24 hodín spánku takto môžete stratiť o 100 kalórií viac než obvykle. Ak sa snažíte schudnúť a zbaviť sa nadbytočných kilogramov, priblíži vás to o niečo bližšie k cieľu.

Vypnite všetky obrazovky


Než sa dostanete do postele, vypnite elektroniku v spálni. Vedci z Manchester University zistili, že krátke vlnové dĺžky z modrého svetla, ktoré vyžarujú tablety a smartfóny narúšajú v tele produkciu melatonín, a v dôsledku toho by mohli narušiť metabolizmus. Týka sa to aj televízie, ktorý vypnete tesne pred spaním. Výskumníci zo Singaporu dokonca vidia súvislosť medzi dlhou dobou sledovania televízie a vyššou úrovňou triglyceridov (spájajú sa s metabolickým syndrómom a diabetom) a nižším adiponektínom (proteín podieľajúci sa na regulácii hladiny glukózy a odbúravaní mastných kyselín).

Rovnaký čas, kedy idete do postele


O tom, že potrebujete dlhý a kvalitný sánok dobre viete. Čo ak vám v tom bráni nabitý program až do neskorej noci či nová televízna sezóna, ktorá vás láka stráviť nejaký čas pred obrazovkou? Možno vás motivuje nasledovné zistenie. Ak si dáte záležať na dostatočne dlhom spánku a budete ponorení do ríši snov 7 až 8 hodín, spálite viac kalórií nielen v noci, ale i počas dňa, aj keď ste aktívni. Štúdia uverejnená v časopise Journal of Clinical Nutritin odhalila, že výdaj energie odpočinutých ľudí bol o päť percent vyšší ako u unavených rovesníkov. Výskum prišiel na to, že nedostatok spánku robí tukové bunky menej citlivé na inzulín a spôsobuje metabolické zmeny spojené s obezitou.

Využite spánok vo svoj prospech a vyspite sa nielen do krásy, ale i do štíhlejšej postavy. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:05