shutterstock.com
StoryEditor

Všetko, čo chcete vedieť o masáži, no hanbíte sa opýtať

03.02.2020, 18:00
Životný štýl
Otázky, na ktoré sa neodvážite opýtať. Odpovede, ktoré vám mnohé veci objasnia.

Odpovedá Iveta Holešová, fyzioterapeutka:

Ľudia mávajú obavy z dotykov, predsa len ide o vstup do vlastnej bezpečnej zóny. Ako by sme ich mali prekonať?
Keď nám prekáža dotyk iného človeka, nie je to náš problém, ale toho, kto sa nás dotýka. Je veľmi dôležité vycítiť, akou intenzitou prechádzame cez energetické polia ľudí, ktorých sa dotýkame. Často sa nám stáva aj v bežnom styku, že nám niekto prejde za hranicu a nerešpektuje pomyselný okruh. Ak sa nám to stane v takej intímnej sfére, ako je terapia, môže to byť problém.
Veľa ľudí sa bojí nahoty alebo sa hanbia za svoje nedokonalosti. Čo majú robiť, ak majú tento problém?
S týmto sa nedá nič urobiť. Byť spokojný sám so sebou je najdôležitejšie. Keby sme venovali čas strávený študovaním svojich telesných nedokonalostí niečomu užitočnejšiemu, napríklad prechádzke alebo dobrej knihe, nemuseli by sme bojovať s predsudkami. Verte mi, že ja ako terapeutka sa sústredím na úplne iné detaily, ako sú estetické nedokonalosti. Ani po 35 rokoch to pre mňa nie je téma na diskusiu.

Ako si vybrať dobrého maséra/masérku?
Neexistuje univerzálny recept, ani vám nemusí vyhovovať najnovší susedov objav. Je dobré mať referencie, spýtať sa na dĺžku praxe a začať s tým, čo vám pri neúspechu neznefunkční. Na mňa dobre pôsobí človek, ktorý stojí oproti mne v čistom prostredí a minimálne si odo mňa vypýta krátku anamnézu, má záujem o moje zdravie a rozumne sa ma pýta. Ak je to preškolený automechanik a ide si cestou „pýtajte sa, čo chcete, ja na odpoviem, čo chcem“, tak to nie. Ja by som tiež nevedela opravovať autá ani s „rýchlokurzom“, ani inak.
Môžu absolvovať masáž tehotné ženy alebo deti?
Prísne by som sa riadila indikáciami. Záleží na tom, kedy a akú službu. Tehotným ženám odporúčam masáž určite až po 18. týždni, aj to len v prípade, ak je žena úplne v poriadku. Nemôže sa prehrievať, tlačiť alebo stimulovať. Pri deťoch sa masáž stretáva s veľkým úspechom, hlavne relaxačná. Dávala by som si pozor na manipuláciu a v niektorých prípadoch aj na mobilizačné techniky, keď ešte nie sú uzavreté rastové štrbiny.

Ak sme už masáž absolvovali, ako zvýšime jej účinok?
Určite saunou, kúpeľom a relaxáciou. Doprajte si oddych, nevyberte sa na 20-kilometrový pochod.
Mnoho ľudí sa po masáži sťažuje na bolesť tela alebo svalovicu. Čím to je spôsobené? Je to negatívny prejav?
Nie. Pokiaľ odznejú príznaky do 24 hodín, netreba si robiť starosti. Veľmi nepríjemné však môže byť zhoršenie s nástupom neurologických nepríjemností, ako sú bolesť hlavy, nevoľnosť, vracanie a výrazné obmedzenie pohybu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. apríl 2024 22:14