shutterstock.com
StoryEditor

Všetko, čo chcete vedieť o tehotenských testoch. Ako vlastne fungujú?

26.01.2020, 15:30
Životný štýl
Riešite, či ste alebo nie ste tehotná? Potom veľmi pravdepodobne zamierite do lekárne a kúpite si tehotenský test. Zistili sme pre vás, odkedy sú súčasné testy schopné detekovať tehotenstvo a na akom princípe vlastne fungujú.

Tehotenský test analyzuje buď vzorku ženského moču alebo krvi, ako píše idnes.cz. Sleduje sa prítomnosť ľudského choriogonadotropínu (hCG). Tento hormón začína byť produkovaný zárodkom placenty v momente oplodnenia. Akonáhle je oplodnené vajíčko implantované do maternice, produkcia hCG prudko vzrastie. Počas iba 24 hodín zdvojnásobí svoje množstvo. Hormón hCG sa ukáže najprv v krvi a o pár dní neskôr aj v moči ženy. Hladina hCG sa začína zvyšovať v prvých 7 až 10 dňoch tehotenstva. Hodnoty vrcholia v 10 až 12 týždni tehotenstva, medzi 16 až 20 týždňom naopak klesajú.

Na svedomí má vynechanie menštruácie, ranné nevoľnosti a zvracanie, ktoré väčšinou ustúpia v druhom trimestri, pretože vtedy jeho hladina začína po 10. týždni tehotenstva pomaly klesať. Spoločne s progesterónom stojí hCG za nadmernou únavou a zvýšenou potrebou spánku tehotných žien.

„Falošne negatívny výsledok môže spôsobiť príliš zriedená moč alebo krv, príjem tekutín by mal byť preto pred testom normálny. Ideálne je vykonať test z prvého ranného moču. Falošne negatívne výsledky môže spôsobiť aj užívanie niektorých liekov - najmä diuretík alebo antihistamínu," upozorňuje gynekológ Štěpán Budka, vedúci lekár Pronatal Kolín. Podľa neho bývajú testy častejšie falošne negatívne než falošne pozitívne, ale aj k takým situáciám výnimočne dôjde.

„Dôvodom môže byť prítomnosť krvi a bielkovín v moči (napr. v spojení s infekciou urologickou či gynekologickou, alebo urologickým či gynekologickým krvácaním), ďalej užívanie niektorých liekov ako antiepileptiká, lieky proti Parkinsonovej chorobe, lieky na spanie, sedatíva. Falošne pozitívny test môžu mať na svedomí aj niektoré pomerne zriedkavé ochorenia - napr. Trofoblastická choroba. Avšak falošne pozitívne výsledky sú menej časté, povedal by som až raritné," dopĺňa gynekológ Štěpán Budka z kolínskej reprodukčnej kliniky.

Za tehotnú sa žena považuje práve od vynechanie menštruácie, čo je väčšinou tiež moment, kedy siahne po tehotenskom teste alebo sa vydá za svojím gynekológom. Včasná diagnostika gravidity je dôležitá najmä kvôli životospráve budúcej matky (fajčenie, alkohol, lieky a pod.)Tehotenský test ale odborníci odporúčajú vykonávať napr. aj pred nasadením antikoncepcie.

Test z moču
Klasický tehotenský test skúma hladinu hCG v moči a je k dispozícii v niekoľkých citlivostiach na prítomnosť hormónu. Tie najcitlivejšie (20 až 25mIU / ml) by teoreticky mali zaznamenať zvýšenú hladinu hCG už asi prvý týždeň po uhniezdení vajíčka na sliznicu maternice. Pozor, uhniezdenie ale neprebieha v rovnaký deň ako oplodnenie. Oplodnenému vajíčku (tj. vajíčku, do ktorého prenikli spermie) môže trvať až šesť dní, než sa zanorí do sliznice maternice a tzv. uhniezdi.

Hladiny hCG sa môžu u žien vyvíjať trochu odlišne, lekári preto odporúčajú vykonávať domáci tehotenský test z moču najskôr v deň očakávanej menštruácie alebo po jej vynechaní. Ak ste naozaj nedočkavá, môžete najcitlivejší test z moču skúsiť desať dní po poslednej ovulácii. Vždy sa odporúča použiť prvý ranný moč, prípadne moč po dlhšej pauze v močení.

Test z krvi
Test z krvi vám dnes nemusí vykonávať len lekár, tehotenské testy z krvi sú k dispozícii aj v lekárňach alebo na internete. Krv si odoberiete vpichom do bruška prsta, podobne ako pri inzulínových testoch. Výrobcovia uvádzajú, že krvný test dokáže bezpečne rozpoznať graviditu už ôsmy až deviaty deň po oplodnení, respektíve druhý až tretí deň po začiatku hniezdenia. Aj tu platí, že nadmerný príjem tekutín môže krv príliš zriediť a test potom nemusí správne rozpoznať hladinu hCG. Na druhú stranu ho ale môžete vykonávať kedykoľvek počas dňa (nie teda len ráno, ako sa odporúča u testov z moču).

Prehliadka u gynekológa
Mnoho žien zamieri po vynechanej menštruácii rovno k svojmu ženskému lekárovi či lekárke. Tam môže dôjsť k testu moču alebo krvi, ďalšou možnosťou je vyšetrenie pohmatom, kedy sa lekár riadi tým, či je maternica ženy zväčšená. Ďalšou možnosťou je prehliadka pomocou ultrazvuku, kedy sa odborník rovno "pozrie" do ženskej maternice a na uhniezdenie vajíčka.

Ako sa vyznať v čiarkach
Test z krvi aj moču obsahuje testovací prúžok, ktorý má plazmovú membránu obsahujúcu tri typy protilátok a farbivá v troch rôznych testovacích zónach: reakcie, testovacie a kontrolné zóny. Podľa návodu sa na testovací prúžok exponuje vzorka moču / krvi (napríklad na jednom konci prúžku alebo sa umiestni moč v malej jamke v páse, každý výrobca to má inak).

Zóna jedna, známa ako reakčná zóna, obsahuje špecifické protilátky monoklonálneho hCG alfa-reťazca. Ak je prítomný hCG, tieto enzýmy sa začnú viazať na molekuly hCG predtým, ako prejdú do druhej zóny, známe ako testovacia zóna. V prípade neprítomnosti hCG v moči zostanú tieto enzýmy neviazané.

Druhá testovacia zóna obsahuje polyklonálne anti-hCG protilátky a substrát farbivá. Ak je hCG prítomný vo vzorke krvi / moču, budú sa viazať na špecifické protilátky hCG alfa-reťazcom v reakčnej zóne teste pred dosiahnutím testovacej zóny. Polyklonálne anti-hCG protilátky (a potom činidlo farby) sú uvoľnené iba v prítomnosti týchto viazaných molekúl, takže farebný prúžok alebo bodka sa objaví v testovacej oblasti, iba ak je prítomný hCG v moči (tj. žena je tehotná).

V praxi to znamená, že ak sa objavia dve čiarky, tak ste tehotná. Pokiaľ sa objaví len jedna v testovacej zóne, potom ste tiež tehotná. Ak sa objaví iba jedna čiarka v kontrolnej zóne, potom nie ste tehotná. Ak sa na teste nesfarbí vôbec nič, potom je neplatný a je nutné ho zopakovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 09:02