shutterstock.com/archív Z.H.
StoryEditor

Rozhovor s výživovou poradkyňou. Ako nahradiť mäso tak, aby nám nechýbali dôležité živiny?

23.01.2020, 17:00
Životný štýl
Je bezpečné stať sa vegetariánom zo dňa na deň? Aké chyby robia títo ľudia najčastejšie? Odpovedá Zdenka Havettová.

Kto je Zdenka Havettová?
Lektorka a odborníčka na výživu, ktorá šíri svoje poznatky a myšlienky na jej facebookovej stránke: Zdenka Havettová - Ide o tvoje zdravie. Okrem toho organizuje rôzne workshopy, na ktorých ľuďom radí, ako sa majú zdravo stravovať. Zdravie bolo taktiež hlavným dôvodom toho, prečo sa výžive začala venovať intenzívne a venuje sa jej doteraz. Absolvovala školu zameranú na celostný prístup človeka a školu Tradičnej čínskej medicíny. V praxi sa inšpiruje bežne dostupnými potravinami, ktoré skrývajú v sebe mocnú silu vyživiť naše telo.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ide o Tvoje zdravie? (@ideotvojezdravie),

Akí klienti k tebe chodia? Sú medzi nimi aj ľudia, ktorí sa stravujú alternatívne?

Spektrum klientov, ktorí ku mne chodia na konzultácie, je naozaj rôzne. Možno trošku prekvapivé, ale primárne to nie sú len ľudia, ktorí majú problém s hmotnosťou. Viac ako polovica mojich klientov vyhľadá výživové poradenstvo napríklad aj kvôli tomu, že ich trápia poruchy trávenia, alergie, rôzne intolerancie, prípadne preddiabetes alebo zvýšená hladina kyseliny močovej. Ale sú to aj klienti, ktorí sa z nejakého dôvodu rozhodnú stravovať bez mäsa, prípadne prechádzajú na vegetariánsku verziu stravovania a chcú to konzultovať s odborníkom.

A ako to teda je s tým mäsom? Potrebujeme ho na prežitie alebo ho vieme plnohodnotne nahradiť rastlinnou stravou?

Nie je to asi otázkou prežitia. Rozhodne by sme našli ľudí, ktorí nezaraďujú mäso do svojho jedálnička aj niekoľko rokov. To však neznamená, že je to vhodný výživový smer. Vegetariánstvo alebo dokonca vegánstvo, rozhodne nie je pre každého. Pre človeka, ktorý sa rozhodne pre takýto druh stravovania, je vyslovene žiadúce, aby mal dostatočné informácie o kombinácii potravín, ako nahrádzať jednotlivé zložky v jedálničku vegetariána alebo vegána, mal by jednoducho disponovať nadpriemernou orientáciou v oblasti výživy človeka. V konečnom dôsledku veľa záleží aj od genetickej predispozície a celkového životného štýlu.

Veľmi záleží od jednotlivca a od toho, ako pristupuje k svojmu stravovaniu. Ak človek, ktorý je mäso, ale preferuje údeniny a mäsové výrobky ako polotovary, určite neprospieva svojmu zdraviu. V porovnaní s ním je na tom vegetarián, ktorý si kvalitne zostaví svoj jedálniček so zastúpením všetkých živín, oveľa lepšie. A naopak, vegetarián, ktorý sa stravuje prevažne priemyselne spracovanými potravinami, je v porovnaní s človekom, ktorý je vyvážené jedlo s kvalitným mäsom, na tom rozhodne oveľa horšie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ide o Tvoje zdravie? (@ideotvojezdravie),

Je bezpečné stať sa vegetariánom/vegánom zo dňa na deň? Akú chybu robia ľudia najčastejšie?

V praxi sa často stretávam s tým, že sú to akoby dva extrémy. V prvom prípade ide o ľudí, ktorí jedia mäso aj tri krát za deň, či už je to vo forme mäsových výrobkov (šunka, párky, salámy) alebo mäso na obed aj na večeru. V druhom prípade ide o ľudí, ktorí sa rozhodnú vynechať mäso aj ryby.

Rozhodnutie stať sa vegetariánom alebo vegánom zo dňa na deň, nie je nejakým spôsobom nebezepčné. Na mieste je skôr otázka, čo nasleduje potom. Najčastejšou chybou je, že ľudia zabúdajú na kritické živiny v jedálničku vegána alebo vegetariána. Treba sa nato pozerať z dlhodobého hľadiska, či je takýto stravovací trend udržateľný a do akej miery si vie človek zabezpečiť všetko to, čo potrebuje.

Ako by mal vyzerať plnohodnotný jedálniček vegetariána/vegána?

Vo všeobecnosti by sme sa mali vyhľadávať potraviny, ktoré nie sú priemyselne spracované. To platí pre nás všetkých. Čerstvosť a kvalitu potravín by sme mali uprednostňovať pred kvantitou a cenou. Je nutné zamerať sa najmä na potraviny, ktoré sú prirodzené v našich zemepisných šírkach. Jedlo si čo najčastejšie pripravujte doma, z lokálnych a sezónnych surovín.

Zostavenie plnohodnotného jedálnička musí vychádzať vždy z individuálnej potreby. Všeobecné odporúčania nie sú dostačujúce. Každý z nás má iné požiadavky čo sa týka zloženia a skladby jedla – iné je to u detí, športovcov, tehotných žien a seniorov.

Alternatívne stravovanie je v posledných rokoch trendom aj medzi tehotnými ženami a mamičkami. Neubližuje takéto stravovanie im aj ich deťom?

Pokiaľ matky vegánky a vegetariánky nedisponujú dostatočnými informáciami o tom, čo by nemalo v jedálničku dieťaťa chýbať, môžu ublížiť jemu, ale aj sebe. Nehovoriac o tom, že u detí je táto téma oveľa citlivejšia, pretože deti sa vyvíjajú a správny prísun živín a kvalitné jedlo je v ich životoch veľmi dôležitým aspektom.

Je správne viesť deti k alternatívnej strave, keď sú ešte úplne malé a nevedia sa rozhodovať samy?

Každá jedna mamička je zodpovedná za zdravie svojho dieťaťa. Takže si musí sama zodpovedať na túto otázku, či je to správne alebo nie. Nemalo by to však potom viesť k tomu, aby za zostavenie jedálnička a zdravie dieťaťa zodpovedal doktor Google. Treba hľadať podložené a overené informácie z relevantných zdrojov.

Spravme si teda také malé zhrnutie tejto témy. Čo by určite nemalo chýbať v jedálničku vegetariánov a vegánov?

Či už sú to vegáni alebo vegetariáni, títo ľudia by nemali zabúdať na kritické živiny. Napríklad ide o zinok. Potraviny rastlinného pôvodu obsahujú pomerne málo zinku. Zinok obsiahnutý v rastlinnej potrave je podstatne menej využiteľný ako ten, ktorý je obsiahnutý v strave živočíšneho pôvodu.

Ďalšou kritickou živinou môže byť železo. Rastlinné zdroje síce železo poskytujú, ale v nehémovej forme (hémová forma je dostupná zo živočíšnych zdrojov). Rastliny obsahujú pomerne vysoké koncentrácie železa (celé zrná, vločky, orechy), ich absorbovateľnosť je však nižšia, ako u hémovej formy železa.

Omega 3 mastné kyseliny sú pre ľudský organizmus veľmi dôležité. Niektoré semená (ľanové, konopné, chia) a orechy ich síce obsahujú vo vyššej koncentrácii, ale premena rastlinných omega-3 mastných kyselín na typy, ktoré využíva ľudský organizmus je veľmi slabá.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 12:36