shutterstock.com
StoryEditor

Buďte ekologickejšie a zodpovednejšie. Toto je desať rád, ako to zvládnete aj vy!

10.01.2020, 17:00
Životný štýl
Lebo nechceme žiť na planéte zahádzanej odpadom. Lebo ho chceme vyprodukovať menej. Lebo aj tak nakoniec zistíme, že veľa toho, bez čoho vraj nemôžeme fungovať, vlastne vôbec nepotrebujeme.

1. Povedzte nie igelitkám a „sáčikom“
Noste radšej v kabelke látkovú tašku, do ktorej si dáte vždy všetko potrebné. Zájdite na trh, ohmatajte a ovoňajte si ovocie a zeleninu, niektorí predajcovia vám dokonca dajú aj ochutnať. Navštívte obchod s bezobalovými potravinami, prineste si vlastné dózičky a „načapujte“ si šošovicu, vlašské orechy či ovsené vločky rovno do nich. Okrem toho, že je to eko, ušetrí vám to aj čas po príchode domov. Žiadne prekladanie, len pekne uložiť do špajzy a máte hotovo.

2. Pite vodu z vodovodu
Na Slovensku máme naozaj kvalitnú vodu, tak prečo ju míňať len na umývanie a varenie. Navyše, len jedna plastová fľaša sa vraj rozkladá skoro tisíc rokov. A to jeden dospelý človek v lete vypije aj dve 1,5-litrovky, ak nie viac! Koľko je tých fliaš asi za týždeň, mesiac, rok? Jasné, že sa to nedá úplne eliminovať, ale aj málo stačí, aby sme neboli zahltení plastmi.

3. Dajte zbohom potravinovej fólii
Aj tak sa s ňou zle manipuluje, ťažko sa odmotáva z rolky a potom sa lepí, alebo ešte aj trhá. Kúpte si ekologickejšiu verziu – fóliu zo včelieho vosku. Na trhu je ich veľa, stačí si zadať do vyhľadávača „včelí obal“ a vyhodí vám linky na predajcov. Obal zo včelieho vosku je prírodný, priľnavý, dokonca kompostovateľný, keď už doslúži. Nemusíte ho vyhadzovať po jednom použití, dá sa použiť opakovane. Ľahko sa čistí a dokonca si ho viete doma aj obnoviť. Potrebujete len žehličku, papier na pečenie a obal zo včelieho vosku. Prípadne ešte včelí vosk na poškodené miesta.

4. Do práce chodievajte peši
Alebo bicyklom. Autobusom. Vlakom. Električkou. Skrátka, auto nechajte doma, prípadne sa dohodnite s viacerými kolegami, aby ste použili cestou do práce len jedno auto namiesto štyroch. Ak sa vám dá ísť peši, lebo to máte v podstate kúsok, tým lepšie. Spravíte veľa nielen pre životné prostredie, ale tiež pre svoje zadky :).

5. Spievajte si až po sprche
Počas sprchovania tak snáď miniete menej vody. Pri mydlení kohútik naozaj nemusíte mať pustený. A pri umývaní zubov takisto nemusí tiecť prúdom. Je to zlozvyk, ktorého sa neviete zbaviť? V dnešnej dobe už existujú sprchovacie hlavice s eko režimom, ktorý si stačí nastaviť a voda bude tiecť pomalšie. Stále lepšie ako nič.

6. Letáky nepotrebujete
Áno, budú ich stále rozdávať či hádzať do schránok iným, no nemusia vám. Stačí si na schránku nalepiť nápis „nevhadzovať letáky“ a je to. Nebojte sa, o nič neprídete. Veď v dnešnej dobe nájdete už na tom internete naozaj všetko.

7. Swapujte
Vymieňajte. Oblečenie, kabelky, topánky, doplnky. Prineste oblečenie, ktoré vám už dlho len visí v skrini a nenosíte ho, a vymeňte ho za iné. Za to, ktoré zas viselo v skrini niekomu inému. Operte, ožehlite, doneste na swap a vyberajte nové kúsky. Ja som bola na svojom prvom swape nedávno v Trenčíne a našla som si naozaj krásne veci. Nádherné červené spoločenské šaty, rifľové šortky, svetrík či dokonca sukňu ešte s visačkou!

8. Varte si doma
Niekedy sa to nedá, to je fakt. Alebo dá, ale nechce sa nám. Tak si objednáme. A doma potom máme ďalšie zbytočné obaly – od cestovín, pizze, čínskych rezancov, atď. Plastové či papierové. Čo tak skúsiť sa premôcť a navariť? Alebo zájsť do reštaurácie a najesť sa tam? Môžete to brať ako príjemné spestrenie vášho dňa. Tú reštauráciu, samozrejme.

9. Používajte prírodnú kozmetiku
Na trhu je jej veľa, stačí si len vybrať tú svoju, ktorá vám bude pasovať. Napríklad tuhé šampóny sú skvelé. Spočiatku je síce zvláštne nanášať si na hlavu niečo ako mydlo, ale potom si to zamilujete. Lebo stačí naozaj troška. Vydrží dlhšie. A nezostane vám doma žiadny plast – výrobcovia ich totiž balia do papierového obalu.

10. Vyrobte si čistiace prostriedky
Alebo aspoň začnite používať tie ekologické. Nemusíte hneď všetko vyhodiť a vymeniť za eko verziu, stačí začať jedným a ono sa to bude postupne nabaľovať. Môj recept na čistiaci prostriedok na umývadlá, vaňu a WC: do fľaše s rozprašovačom nalejem pol na pol vodu a ocot, pridám pár kvapiek pomarančového oleja a môžem umývať. A kúpeľňa sa leskne ako nikdy predtým.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 10:24