shutterstock.com
StoryEditor

Ako na nás pôsobí predĺžený víkend? Dni voľna priamo súvisia s našim zdravím a pocitom šťastia!

03.01.2020, 18:00
Životný štýl
Čakajú nás tri voľné dni! Skúste ich poriadne využiť a naozaj si oddýchnuť od pracovného kolotoča. Poistíte si tým zdravie!

Prečo by sme si častejšie mali dopriať predĺžené víkendy?

1. Plánovanie krátkych dovoleniek v priebehu celého roka sa postarajú o vašu pohodu

Užívanie krátkych, no pravidelných dovoleniek by mohlo byť kľúčom k šťastiu na pracovisku. Podľa menšej štúdie, zverejnenej v časopise Stres a zdravie v roku 2011 zamestnanci, ktorí si brávali štvor- až päťdňové voľné dni, vykazovali lepšie zdravie a taktiež celkovú pohodu. Aj keď pozitívne účinky sa postupne znižovali, zatiaľ čo sa dovolenka chýlila ku koncu, vedci zistili, že čím viac boli oddychujúci uvoľnení a psychicky sa dokázali odpútať od práce v priebehu voľných dní, tým lepšie sa cítili, keď sa vrátili naspäť do práce. Tí, ktorí nevydržia bez toho, aby sa nepozreli do svojej e-mailovej schránky ešte aj počas dovolenky, však nepocítili benefity voľných dní. Ba práve naopak, bola u nich zaznamenaná nižšia úroveň zdravia a pohody v dňoch po tom, čo sa vrátili domov.

mature woman relaxing shutterstock.com

2. Dlhé hodiny práce môžu byť nebezpečné pre ľudské zdravie

Dôvod, prečo si aspoň cez víkend zakázať čo i len minúty navyše, venované práci.

Štúdia zverejnená v lekárskom časopise Lancet zistila, že pracovníci, ktorí odrobili 55 hodín za týždeň alebo viac, mali o 33 percent vyššie riziko vzniku cievnej mozgovej príhody a o 13 percent vyššie riziko srdcových ochorení než tí, ktorí pracovali štandardne 40 hodín za týždeň.

"Bolo to prekvapivé," neskrýval nadšenie Mika Kivimäki, vedúci autor štúdie a profesor epidemiológie na University College v Londýne. "Predtým sme zistili, že dlhý pracovný čas bol spojený s cukrovkou, ale iba medzi tými s nízkym socioekonomickým statusom. Naproti tomu súvislosť s mŕtvicou bol pozorovaný vo všetkých skupinách."

3. Štvordňový školský týždeň robí z detí lepších študentov

Skrátený pracovný týždeň nie je len prínosom pre kancelárskych pracovníkov. Žiaci základných škôl, ktorí sa zúčastnili skráteného štvordňového školského týždenného programu mali lepšie výsledky v matematike ako tí, ktorí chodili do školy päť dní v týždni. Odhalila to štúdia z univerzít Georgia State a Montana State Universities, ktorá bola publikovaná v časopise Vzdelávanie, financie a politika.

"Pôvodne sme si mysleli, že viac dní by mohli učiteľom poskytnúť možnosť využiť rôzne druhy učebných procesov," tvrdí Mary Beth Walkerová, dekanka na Andrew Young School of Policy Studies v Georgii a ďalej vyhlásila: "Tiež sme špekulovali nad tým, že štvordňový školský týždeň by mohol spôsobiť zníženú absenciu.“

Tak je to čierne na bielom. Trojdňové víkendy nás robia šťastnejšími, sú dobré na učenie i pre zdravie. Ak si ich nemôžete často dovoliť, aj raz za mesiac tri dni ničnerobenia a načerpania energie v novom prostredí dokáže s nami spraviť doslova divy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 22:42