shutterstock.com
StoryEditor

Silvestrovské cestovanie s Annou Tásler-Onderkovou. Tie naj silvestrovské párty!

31.12.2019, 13:00
Životný štýl
Tie najlepšie silvestrovské párty, koncerty hviezd na námestiach, veľkolepé ohňostroje, odrátavanie posledných sekúnd starého roka a vítanie nového... Mám rada túto atmosféru. Tak si nalievam (predčasne) pohár šampusu a prenášam sa v spomienkach do krajín, kde som si užila tie najlepšie silvestrovské oslavy. A pridávam aj pár vysnívaných, o ktorých som presvedčená, že aj tam by stálo za to privítať Nový rok vo veľkom.

LONDÝN
Mesto, kde si počas silvestrovských osláv prídu na svoje rodiny s deťmi, párty maniaci aj romantici. Keď slávny Big Ben začne odbíjať o polnoci prvé sekundy Nového roka a úchvatný ohňostroj začne osvetľovať oblohu nad Temžou a vyhliadkovým kolesom London Eye, celý Londýn i svet prostredníctvom kamier upiera pohľady práve týmto smerom. Najlepší výhľad naň budete mať priamo „od zdroja“, spod London Eye. Tlačenici sa zrejme nevyhnete, no užijete si parádnu open-air párty a ten výhľad… Vstup do tejto oblasti posledné roky spoplatnili symbolickou sumou 10 libier, tak si nezabudnite kúpiť lístky vopred, inak vás do areálu nevpustia. Rovnako úchvatný výhľad na polnočný ohňostroj si užijete z niektorej z mnohých lodí, ktoré sa plavia po rieke a ponúkajú v silvestrovskom balíku niekoľkochodové menu, živú muziku a program počas celej noci. Reštaurácií a barov s panoramatických výhľadom na mesto je tiež neúrekom a sú horúcim kandidátom na strávenie či už romantickej, alebo zábavnej noci. Mrakodrap The Shard neďaleko Tower Bridge, ktorý určite neprehliadnete, sa s úderom polnoci rozbliká farbami a ponúkne špeciálnu svetelnú šou v najväčšej výške v celej západnej Európe. Ak sa rozhodnete oslavovať v meste, vedzte, že verejná doprava, vrátane metra, bude od 23.45 hod. do zhruba pol 5. rána zdarma. Autom sa aj tak ďaleko nedostanete, keďže sa, ako každý rok, predpokladajú šialené zápchy na cestách a mnoho ulíc bude uzavretých. S deťmi sa počas dňa zase môžete vyšantiť vo Winter Wonderland v známom Hyde parku, kde na vás čakajú zimné aktivity ako ľadová plocha pre korčuliarov, cirkusové i ľadové šou, workshopy, hudobné i divadelné predstavenia a neodmysliteľné vianočné trhy, ktoré potrvajú aj na Nový rok. Vstup je zdarma. Po západe slnka, ešte pred začiatkom silvestrovských osláv, si prípadne vyrazte do Royal Botanical Garden v štvrti Kew, ktorá ponúka trblietavú prechádzku popod milióny svetiel, ktorými sú ozdobené chodníky botanickej záhrady. No a 1. januára nevynechajte tradičnú novoročnú promenádu ulicami Londýna s tisíckami umelcov, akrobatov, tanečníkov a muzikantov vo farebných kostýmoch, ktorí budú postupne prechádzať od Piccadilly, cez Trafalgar Square až po Parliament Street. Očakáva sa až 600-tisíc divákov, tak ak si chcete zabezpečiť dobré miesta, za 10 libier sa dajú zohnať lístky do prvých radov.

NEW YORK
Vraj najväčšia silvestrovská párty na svete! Zvyknem vravievať, že neuverím, kým neuvidím na vlastné oči, no mnohé tomu nasvedčuje. Oslavy na Times Square majú vyše 100-ročnú históriu a okrem ohňostroja sú sprevádzané vystúpeniami mnohých slávnych umelcov. Šou sa začína o osemnástej, no ideálne je vraj prísť pred 15.00 hod., keď sa oblasť uzatvorí a nik ďalší sa už na Times Square nedostane. Bláznivé klobúky, okuliare a trúbky sa tu šťastlivcom, ktorí sa dostali dovnútra, rozdávajú vo veľkom a zdarma. Niekto to nazýva silvestrovským masochizmom stáť od popoludnia v niekoľkostotisícovom dave, obzvlášť, keď alkohol je tu zakázaný. Pre iných je zase neodmysliteľnou eufóriou a tradíciou zhliadnuť minútu pred polnocou obrovskú svetelnú guľu (ball drop), ktorá pomaly padá nadol a presne o polnoci odštartuje masívny ohňostroj a keď všetci, väčšinou uzimení, keďže v New Yorku býva naozaj na Nový rok chladno, hromadne spievajú známu pieseň New York, New York. Ak sa však chcete na Silvestra vo Veľkom jablku zahriať, môžete sa pripojiť k stovkám bežcov, ktorí každoročne s úderom polnoci štartujú v Central Parku svoj 4-míľový novoročný beh. Ak nie ste fanúšikom športových aktivít a ani vonku sa vám nechce mrznúť, o štýlové kluby, reštaurácie s novoročným programom a bary tu tiež rozhodne nie je núdza. A ak ste to s alkoholom prehnali a chcete sa vystrábiť z opice, zavítajte 1. januára na Coney Island, kde Klub polárnych medveďov odštartuje svoje tradičné novoročné kúpanie v mrazivých vodách. To vás určite nakopne do Nového roka.

SYDNEY
Jeden z každoročne najočakávanejších a najsledovanejších silvestrovských ohňostrojov majú jednoznačne v austrálskom Sydney. Ale vedeli ste, že ohňostroje nad známou Sydney Opera House mávajú v tento deň až dva? Keďže je Austrália „kids friendly“ krajina, o deviatej večer odpaľujú síce o niečo menší, no tiež veľmi pekný ohňostroj pre rodiny s deťmi, ktoré už musia byť o polnoci v posteli. V Sydney Harbour si neskôr užijete celú plejádu vystúpení a tiež šou priamo na vode, keď vysvietené a vyzdobené lode predvedú tanečnú choreografiu. S úderom polnoci sa spustí to, na čo čaká pravidelne zhruba 1 a pol milióna divákov v okolí prístavu – 12-minútový svetoznámy ohňostroj s 30-tisíc efektmi odpaľovaný z vodnej hladiny, mosta Harbour Bridge i okolitých budov. Z vlastnej skúsenosti odporúčam nájsť si na sledovanie tohto divadla vhodné miesto už vopred, nech sa nemusíte pár minút pred polnocou predierať davom a zistiť, že prístav je uzavretý a dnu na dobré miesta sa už neprešmyknete. Ideálnym spotom je Royal Botanic Garden, v ktorej zvyknú miestni piknikovať už od popoludnia, keď si chytia najlepšie fleky a na dekách s plnými boxmi jedla a pitia vydržia takto do polnoci. Alebo tiež niektorý z okolitých ostrovov v zálive. Je nutné si však vopred kúpiť lístky, keďže počet ľudí na týchto ostrovčekoch je limitovaný. Vlastný silvestrovský event so zábavným programom aj dobrým výhľadom na ohňostroj organizuje na Silvestra aj neďaleká Taronga ZOO. Ak by som mala niekedy stráviť Silvester v Sydney ešte raz, určite by som si vybrala párty na niektorej z lodí, ktoré okrem večere, drinkov a zábavy ponúkajú aj skvelý výhľad na ohňostroj priamo z vodnej hladiny v Sydney Harbour. Ak však túžite ostať mimo centra mesta a užiť si noc plnú live hudby bez tlačenice, vo Victoria Park budú tento rok na dvoch pódiách vystupovať mnohé miestne kapely, bude tam food zóna s výborným jedlom a ohňostroj si pozriete sediac na trávniku na veľkoplošnej obrazovke.

LAS VEGAS
Najväčšia koncentrácia hviezd je každoročne na Silvestra práve vo Vegas. Okrem rezidentských šou, ktoré tu mávajú Celine Dion, David Copperfield či Cirque du Soleil, sa v „meste hriechu“ túto noc predstavia aj Maroon 5, Bruno Mars, Imagine Dragons, Lady Gaga, Gwen Stefani či Calvin Harris. Hádam každý hotel a klub bude hosťovať „svoju“ hviezdu, ktorá priláka tisíce návštevníkov, tak ako mňa a mojich priateľov pred pár rokmi Snoop Dogg, s ktorým sme si o polnoci štrngali práve vo Vegas. Bol to jednoznačne najbláznivejší Silvester môjho života, ktorý sme rozbehli na Stripe – hlavnej ulici, ktorá sa aj tento rok o 18.00 hod. uzavrie pre autá a so zhruba 400-tisíc návštevníkmi predstavuje najväčšiu street párty na svete. Pokračovali sme v klube a noc zakončili až nadránom v kasíne. Ako inak. Ohňostroj si pamätám len matne, no tohtoročný má vraj aj tak prekonať všetky doterajšie. Zo striech siedmich hotelov sa o polnoci spustí vyše 8-minútový ohňostroj s 80-tisíc explóziami, ktoré osvetlia celý Strip a okolie a bude synchronizovaný s hudbou. Ak sa vám nechce vyčkávať na ulici, dokonalý výhľad naň je zaručený z obrovského vyhliadkového kolesa High Roller, ktoré sa čnie až do výšky 160 metrov nad Stripom. Prípadne z veže Stratosphere na konci Stripu s 360-stupňovým panoramatickým výhľadom na celé Las Vegas. V meste, kde je všetko možné, tiež ponúkajú polnočné vyhliadkové lety helikoptérou a hotel Cosmopolitan dokonca otvorí klzisko, kde sa môžete prekorčuľovať do Nového roka a vytancovať sa na ľadovej párty za účasti DJ-ov a s parádnym výhľadom na ohňostroj. Pre tých, ktorí sa chcú vyhnúť preplnenému a rušnému hlavnému bulváru, bude pripravená v Downtown tradičná Fremont Street Experience. Tam vás na 4 pódiách zabaví 12 kapiel, vrátane domácich The Killers, očakávať môžete rôzne prekvapenia, špeciálne silvestrovské drinky a pyrotechnické šou. A lístky stoja len 35 dolárov, ktoré by ste aj tak určite minuli v kasíne, no nie? Tak si radšej užite poriadnu dávku zábavy a hudby až do rána. Inak to vo Vegas na Silvestra ani nejde.

BUDAPEŠŤ
K našim južným susedom to máme na skok a oplatí sa prísť už deň pred Silvestrom. V Szechenyiho kúpeľoch si od pol jedenástej večer až do tretej ráno užijete skvelú prednovoročnú párty v horúcej vode a navnadíte sa na náročnú silvestrovskú noc. Tá sa ani v Budapešti nezaobíde bez polnočného ohňostroja. Dokonca troch, a to na obľúbených miestach, kde sa stretávajú zábavychtiví domáci i návštevníci mesta. Najvyššia koncentrácia ľudí sa očakáva na námestí Vörösmarty, kde je tiež tradičný budapeštiansky vianočný trh, na námestí Oktogon, kde budú hrať miestne kapely a pred železničnou stanicou Nyugati. Maďari zvyknú s úderom polnoci a po prvých prípitkoch spievať svoju národnú hymnu. Na tieto street párty sa neplatí žiadne vstupné a hromadná doprava bude posilnená, takže by ste sa bez problémov mali dostať aj domov či do hotela. Mesto tento rok zakázalo drobnú pyrotechniku a petardy, takže sa tu budete cítiť aj o niečo bezpečnejšie. Ak vám pouličná zábava veľa nehovorí, existuje kopa ďalších možností, ako sa rozlúčiť so starým rokom. Ak sa trochu prehrabete internetom, zoženiete lístky na maškarné bály v štýlových hoteloch, romantické večere v luxusných reštauráciách, silvestrovské divadelné predstavenia a symfonické galakoncerty, ale tiež typické maďarské tanečné zábavy, kde o čardáše a typickú maďarskú pálenku nebude núdza. Populárne sú aj tu nočné párty plavby po rieke s bohatým programom a stolmi plnými maďarských špecialít. Viete, ktoré sa Maďarom spájajú s Novým rokom? Bohatstvo vraj prinášajú novoročné jedlá zo šošovice alebo fazule a ak si dáte na Silvestra pečené bravčové, vraj budete mať po celý rok šťastie. Tak šťastný Nový rok, alebo po maďarsky Boldog Új Évet!

GOA
A dajme si aj trošku plážovej atmosféry. Veď vítať Nový rok s nohami zaborenými v piesku, prípadne priamo vo vlnách mora musí byť skvelý predpoklad úspešného nového roka, no nie? Oblasť Goa, nazývaná tiež s obľubou Vegas Indie, je miesto pre naozajstných párty milovníkov. Ako mi môj indický kamarát vravieva: „Musíš sem niekedy prísť aj počas Silvestra a uvidíš, čo je to zábava.“ Palmy vyzdobené svetielkami, ohňostroje, nie síce také megalomanské ako v metropolách, zato na každej pláži, takže ich uvidíte hneď niekoľko, hlasná tanečná hudba znejúca z každého klubu a plážového baru a množstvo domácich aj turistov z celého sveta vám zaručia skvelú atmosféru. Počasie je tu v tomto období priam ideálne, takže spojiť si oslavy Nového roka s dovolenkou je skvelý nápad. Rovnako, ako mať na tanieri ako silvestrovské menu čerstvé kalamáre, ryby či krevety. Doprava býva v túto noc ešte divokejšia než obvykle, preto sa odporúča vybrať si jednu pláž či klub a nepremiestňovať sa hore-dole. Ušetríte si čas, aj peniaze, keďže vo väčšine klubov sa platí vstupné. Na plážach ako Anjuna, Baga či Vagator sa zvyknú konať beach párty a nezriedka tu hosťujú aj svetoví dídžeji. Trvajú bežne až do nasledujúceho predpoludnia. Ak ste skôr prívrženci komornejšej zábavy, mnoho hotelov a rezortov má svoje vlastné silvestrovské párty a oslavy spojené s večerou, koncertom či predstavením. Napríklad pláž Ashvem býva pokojnejšia než ostatné. A na ohňostroj sa môžete dívať priamo z bazéna. Pýtate sa, ako je možné, že Indovia oslavujú Nový rok 1. januára tak ako my? Veď sú to poväčšine hinduisti a riadia sa iným kalendárom. Nuž, prispôsobili sa a oslavujú dvakrát. Keď je dôvod na oslavu či párty, nikdy nepovedia nie. Ani typickým bujarým silvestrovským oslavám. Vo veľkých mestách ako Dillí, Bombaj či Chennai dokonca organizujú live koncerty s tými najväčšími bollywoodskymi hviezdami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 22:31