shutterstock.com
StoryEditor

Príbehy vianočných pesničiek. Aký je ten, ktorá patri medzi vaše naj?

24.12.2019, 14:00
Životný štýl
Milované pesničky, pri ktorých sa usmievame a slová poznáme naspamäť, lebo k Vianociam jednoducho patria, nevznikli len tak náhodou. Teda vlastne, aj áno.

Každý rok sa v predvianočnom období zvyšuje predaj platní, na ktorých sa tieto skvosty nachádzajú, takmer stonásobne. Každý si predsa chce doma púšťať hudbu, ktorá pripomína posolstvo Vianoc, zlepší náladu a navodí atmosféru. A mám taký pocit, že pri vianočných pesničkách je úplne jedno, v akom sú jazyku. Tak nejako im všetci rozumieme.

Najslávnejšia koleda vznikla vďaka nehode
Zdá sa to neuveriteľné, ale absolútna „klasika“ Tichá noc, ktorá je preložená do viac ako 300 jazykov, vznikla úplnou náhodou, v roku 1818 v rakúskom mestečku Oberndorf neďaleko Salzburgu. V Kostole sv. Mikuláša totiž myši prehrýzli mechy organu a kaplán Joseph Mohr to zistil až 23. decembra, teda deň pred vianočnou omšou. Napadla mu dobrá myšlienka – zložiť pieseň, ktorá by v rámci nej mohla odznieť aj bez hudobného sprievodu. A napriek tomu, že Joseph bol šikovný textár (takmer ihneď zložil niekoľko štvorverší), hudbu skladať nevedel. Na pomoc si teda zavolal svojho priateľa, učiteľa a organistu Franza Grubera, ktorý skomponoval krásnu hudbu, ktorá prežila už dve storočia. Príbeh má však aj zaujímavé, a spolovice trocha smutné, pokračovanie... V roku 1853 prvýkrát počul túto skladbu pruský kráľ Friedrich Wilhelm IV. a bol ňou taký nadšený, že svojmu koncertmajstrovi nariadil nájsť jej autorov. Joseph Mohr a Franz Gruber však boli len obyčajní občania, nijako nevytŕčali z davu ani nepatrili do vyššej spoločnosti, preto to nebolo vôbec jednoduché. Josepha už ani nájsť nemohli, zomrel päť rokov predtým v absolútnej chudobe. A čo sa týka Franza, po roku márneho hľadania to už vzdávali, keď sa zrazu stal zázrak. V roku 1854 sa salzburský zbor pripravoval na vianočný program a jeden z jeho členov spieval Tichú noc svojsky. To sa nepáčilo zbormajstrovi, ktorý, mimochodom, dobre poznal koncertného majstra od pruského kráľa. Mladík menom Felix namietal, že tak ho to učil jeho otec, ktorý k nej zložil hudbu. Áno, hádate správne. Chlapec sa volal Felix Gruber a jeho otec vďaka tomu prežil zvyšok života ako slávny človek. No aby si v Rakúsku, kde sú občania nepochybne hrdí na vznik najslávnejšej koledy, uctili oboch, v Kostole sv. Mikuláša nájdete plaketu, ktorá hlása: „Učiteľ Franz Gruber tu 24. decembra 1818 napísal melódiu piesne Tichá noc, svätá noc a vikár Joseph Mohr zložil jej slová.“

Najpredávanejšia je...
... White Christmas v podaní slávneho speváka Binga Crosbyho (1903 – 1977). Zložil ju americký skladateľ s ruskými koreňmi Irving Berlin už v roku 1940. Bing ju spieval o rok neskôr na Vianoce a prvýkrát sa na hudobných nosičoch objavila v roku 1942. Určite ju poznáte, prespievali ju mnohí interpreti, zaznela vo viacerých filmoch. Napríklad v Sám doma, od skupiny The Drifters v scéne, kde sa malý Kevin holí s otcovou penou. Samotný Crosby ju nepovažoval za nič špeciálne, až kým sa neobjavila vo filmovom muzikáli Holiday Inn, ktorý za ňu dostal sošku Oscara za najlepšiu pieseň. A, samozrejme, keďže väčšina spevákov tých čias sa angažovala i v hereckej brandži, netrvalo dlho a svetlo sveta uzrel aj film White Christmas, kde si zahral hlavnú úlohu. A neskôr získal aj on Oscara za najlepšieho herca vo filme Going My Way. Bing Crosby to jednoducho vedel. Podať uveriteľne a zaspievať dokonale vďaka hrubému mužnému hlasu, ktorý si udržal aj v duetách vianočných pesničiek, napríklad s Frankom Sinatrom. Tie zazneli v rámci televíznych vianočných špeciálov, ktoré od 50. rokov uvádzal Crosby. Úplne posledným bol ten s Davidom Bowiem v roku 1977 a spoločne si zaspievali taktiež legendárnu vianočnú pieseň Little Drummer Boy (Peace On Earth). O niekoľko mesiacov neskôr zomrel veľký Bing Crosby na infarkt myokardu a náhle tak odišla jedna z najväčších hviezd dvadsiateho storočia a jeden zo zakladateľov modernej populárnej americkej hudby. Vráťme sa však ešte k piesni White Christmas, ktorá je v Guinnessovej knihe rekordov zapísaná ako najpredávanejšia vianočná pesnička všetkých čias, trikrát dobyla prvé miesto oficiálneho amerického rebríčka predajnosti a populárnou sa stala aj v Európe. V čase, keď vznikla táto nostalgická skladba, stala sa obľúbenou aj u vojakov počas druhej svetovej vojny, pretože predstavovala nádej a spolupatričnosť. Jej tvorca Irving Bervin údajne v jednom rozhovore povedal: „Myslím si, že som napísal najlepšiu skladbu môjho života. Možno najlepšiu, akú kto kedy napísal.“ Dohady o tom, čo bolo jeho pohnútkou, sú stále rôzne – mohla ju spôsobiť smrť jeho syna, ktorý zomrel počas Vianoc, ale i túžba vyplývajúca zo židovskej národnosti tráviť Vianoce ako kresťan. Nech už to bolo akokoľvek, Irving zložil nesmrteľnú a nádhernú skladbu. Pustite si ju na You Tube v originálnom znení a pochopíte, o čom píšeme.

Čo je ešte na White Christmas zaujímavé?
Pod názvom Bílé Vánoce ju naspievali Karel Gott aj Helena Vondráčková.
Irving Bervin vraj natoľko neznášal jej verziu v podaní Elvisa Presleyho, že sa pokúsil zabrániť rádiám hrať ju.
Kanadský spevák Michael Bublé si do televízneho Vianočného špeciálu pozval v roku 2012 počítačový hologram Binga Crosbyho a zaspieval si s ním duet White Christmas. Bolo to neskutočne uveriteľné (nájdete to na You Tube). Iba pre ďalšiu zaujímavosť, keď Bing Crosby zomrel, Michael mal 1,5 roka.

Minulé či posledné?
Určite ju nemusíme predstavovať. Stačí spomenúť staré džípy, chatu v horách, kopec snehu, vianočný stromček a partičku dobre naladených priateľov s typickými účesmi z 80. rokov. Áno, je to videoklip k piesni Last Christmas od skupiny Wham!, ktorú v roku 1981 založili George Michael a Andrew Ridgeley. Dlho chodili po hudobných kluboch a skúšali šťastie. Skladba zaznamenala obrovský úspech a dodnes patrí medzi najobľúbenejšie vianočné piesne na celom svete, aj keď ju každý prekladá podľa seba. Lenže ako sa vraví, nič netrvá večne a ani nie dva roky po jej vydaní sa spevácke duo rozpadlo hneď po vydaní posledného albumu s príznačným názvom The Final. Takže či už ju preložíte ako minulé či posledné Vianoce, k tejto kapele to pasuje tak či tak (žiadnu ďalšiu pieseň spolu v decembri nevydali). A zatiaľ čo Andrew v sólovej dráhe neprerazil, s Georgea sa stala medzinárodná hviezda a aj táto slávna vianočná skladba patrila do jeho osobného repertoáru.

Čo je ešte na Last Christmas zaujímavé?
Videoklip k tejto piesni bol posledným, kde môžete vidieť Georgea Michaela bez brady.
V tom istom roku – 1984 – vydala charitatívna skupina Band Aid zložená z viacerých známych spevákov vianočnú pieseň Do They Know It’s Christmas Time? a tá sa v Anglicku stala úspešnejšou. Predalo sa z nej totiž 3,5 milióna nahrávok a z Last Christmas „iba“ 1,4 milióna.
Licenčné poplatky za pieseň Last Christmas predstavujú asi 300 000 libier ročne. Prvý rok boli udelené spomínanej skupine Band Aid a od roku 2012 ich začal sám George Michael pravidelne venovať charite.

Ženský Santa Claus
Pieseň All I Want for Christmas is You od Mariah Carey je 12. najpredávanejším singlom všetkých čias a najpredávanejšou vianočnou piesňou, ktorej interpretom je žena. Pieseň sama napísala a produkovala spoločne s hudobníkom Walterom Afanasieffom v roku 1994 a existujú k nej dva videoklipy. Prvé, známejšie obsahuje zábery Carey, jej psov a rodiny v domácom prostredí, aj oblečenú v obleku Santa Clausa, ktorý sa nosí na zasneženej stráni. Druhé video bolo nakrútené čiernobielo a Mariah Carey na ňom bola oblečená v štýle šesťdesiatych rokov z úcty k ženskej kapele The Ronett, ktorá v tých časoch tiež spievala vianočné piesne. A i vy musíte uznať, že táto pieseň je vianočnou „namotávkou“ aj v našich končinách už dlhé roky.

Aj Slovensko je vianočné
Najhranejšia slovenská vianočná pieseň je tá od Mekyho Žbirku a skupiny Lojzo – Každý deň budú vraj Vianoce, pričom jej autorom je dnes už nebohý Marian Kochanský, líder skupiny, ktorý po napísaní piesne usúdil, že sa do ich skupiny až tak veľmi nehodí... Potreboval teda prizvať iného interpreta, preto vzniklo toto netradičné, ale zato vydarené zoskupenie. Najzaujímavejšie na nej je to, že pôvodne vôbec nevznikala ako vianočná pieseň a ak sa hlbšie započúvate, môžete si všimnúť, že sčasti odzrkadľuje obdobie, v ktorom vznikla. Písal sa rok 1991, takže to bolo tesne pred pádom komunizmom, ale ešte pred rozdelením Československa... Vo videoklipe si navyše Meky a Marian urobili taký malý žart z televíznych plejbekov a spievali jeden za druhého. Zo začiatku to navyše nebol žiaden megahit, neskôr jej ďalšiu verziu v roku 2006 vytvorili speváci Palo Habera, Maťo Ďurinda, Robo Grigov a ďalší. Svoju najväčšiu slávu však zaznamenala len pred pár rokmi, keď sa ľuďom pripomenula cez vianočnú reklamu v podaní Celeste Buckingham. Veď, zaspomínajte si :-). Alebo choďte na koncert skupiny Kochanski, ktorej lídrom je syn Mariana Kochanského Marek. Spievajú ju na každom svojom koncerte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:05