shutterstock.com/canva.com
StoryEditor

Týchto deväť vecí ste o Vianociach pravdepodobne ani len netušili. Alebo?

18.12.2019, 16:00
Životný štýl
Už iba šesť dní a máme tu jeden z najkrajších sviatkov v roku. Viete však, koľko napríklad minie priemerná domácnosť počas vianočných sviatkov alebo, kam až siaha pôvod vianočných stromčekov?
  • Podľa istej štúdie minie priemerná domácnosť na Vianoce okolo 890 € na jedlo, darčeky, výzdobu a cestovanie.
  • Podobu Santa Clausa lietajúceho na saniach vytvoril americký poviedkar Washington Irving, ktorý vymyslel aj podobizeň bezhlavého jazdca na koni.
  • Pre vojenských zajatcov v Nemecku počas druhej svetovej vojny vyrábala vianočné pohľadnice spoločnosť Bicykle, U. S., ktoré mali slúžiť ako vianočné darčeky. Keď sa tieto pohľadnice namočili do vody, ukazovali plán únikovej cesty zo zajatia. Nacisti na to nikdy neprišli.
  • V Poľsku sú pavúky počas Vianoc považované za symboly prosperity a dobra. Pavúky a pavučiny (dekorácie z rôznych materiálov) sa často používajú aj ako ozdoby na vianočné stromčeky. Podľa legendy pavúk natiahol na malého Ježiška deku, aby ho udržal v teple.
  • Pôvod vianočných stromčekov siaha až do starovekého Egypta a Ríma, kde zimný slnovrat označovali zelenými stromami, aby pripomenuli, že jar sa čoskoro vráti. Avšak tradícia sa začala vtedy, keď princ Albert nemecký ukázal strom svojej novej manželke, anglickej kráľovnej Viktórii. Kresba páru pred vianočným stromčekom sa objavila v novinách Illustrated London News v roku 1848 a táto myšlienka sa razom stala nákazlivou a rozšírila sa do domácností.

  • Podľa legendy sa pančuchy na krbe stali tradíciou vďaka chudobnému mužovi, ktorý nemal peniaze na veno svojich troch dcér. Veľkorysý starý sv. Nick počas jednej noci hodil z komína vrece zlata, kde dievčatá zavesili pančuchy, aby zaschli pri ohni, a zlato skončilo práve v nich.
  • Komisia pre bezpečnosť spotrebiteľských výrobkov odhaduje, že približne až 15 000 ľudí navštívi v nemocnici pohotovosť každý rok v novembri a decembri v dôsledku nehôd súvisiacich s vianočnou výzdobou domu.
  • Vo filmovej snímke Grinch z roku 2000 potrebovali maskéri každý deň minimálne 3 hodiny na to, aby z Jima Carreyho spravili jeho dokonalú podobizeň. Nosenie tohto „obleku“ vraj bolo také náročné, že herec potreboval špeciálny námornícky výcvik na odolnosť proti mučeniu.
  • Veľká časť švédskej populácie sleduje každé Vianoce kreslenú rozprávku Káčer Donald. Táto tradícia sa začala už v roku 1960.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 17:31