shutterstock.com
StoryEditor

Vydajte sa po stopách vianočných rozprávok. Tieto rozprávkové krásy sa rozhodne oplatí vidieť

23.12.2019, 16:00
Životný štýl
Bez nich by Vianoce neboli Vianocami. Obľúbené vianočné rozprávky a filmy poznajú deti odpredu aj odzadu. Osudy princezien, podrazy zlých macoch či láskavé srdcia statočných junákov. Vydajte sa po stopách rozprávok, ktoré boli natočené na Slovensku i v susednom Česku. Vaše deti budú mať o zážitok viac.

Perinbaba
V roku 1985 nakrútil Juraj Jakubisko krásnu filmovú rozprávku, ktorá asi nikdy neomrzí. Rozprávka o starenke, ktorá sa starala o sneh, a láske nebojácneho Jakuba a Alžbetky sa azda všetkým deťom spája so zimou a s Vianocami. Osudy hrdinov sprevádza Zubatá s kosou, ktorá spôsobuje smrť tam, kde sa objaví. Vaše deti budú nadšením bez seba, keď sa ocitnú na rovnakých miestach ako filmoví hrdinovia. Navštíviť sa oplatí nielen skanzen v Martine či Rožnove pod Radhoštěm. Scénu, v ktorej sa Alžbetka prechádzala v nočnej košieľke po Demänovskej ľadovej jaskyni, si budú určite pamätať tiež.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Perinbaba (@perinbaba.official),

Soľ nad zlato
Slovensko-nemecká filmová rozprávka, ktorá rozpráva o sile ľudskej lásky, chytila za srdce azda každé dieťa aj dospeláka. Keď najmladšia dcéra kráľa Pravoslava svojmu otcovi povie, že ho ľúbi ako soľ, rozpúta jeho hnev. Maruška sa zamiluje do Soľného princa, ktorého otcom nie je nik iný ako Kráľ podzemia. Ich láska prekoná všetky prekážky, až nakoniec kráľ pochopí, že Maruška mala pravdu. Film s hviezdnym obsadením, ktorý mal premiéru v roku 1983, sa nakrúcal na hradoch Červený Kameň, Pernštejn, v Súľove, ale i v Demänovskej ľadovej jaskyni.

Tri oriešky pre Popolušku
Kultová filmová rozprávka bola natočená podľa námetu spisovateľky Boženy Nemcovej v roku 1973. Odvtedy sa stala súčasťou Vianoc rovnako ako vyprážaný kapor. Popoluška, ktorá zostala napospas druhej žene svojho otca, zažíva krušné chvíle. Kľúčovým momentom je ples, na ktorom si má princ vybrať svoju nevestu. Osud však praje Popoluške viac ako macocha a jej dcéra. Scény z plesu, na ktorom sa nakoniec Popoluška zahalená rúškom tajomna objaví, sa nakrúcali v barokovom loveckom zámku Moritzburg neďaleko nemeckých Drážďan. Ďalšie exteriéry vznikli v okolí gotického vodného hradu Švihov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Televízia JOJ (@tvjoj),

Pyšná princezná
Príbeh šľachetného kráľa Miroslava a pyšnej princeznej Krasomily bol nakrútený v roku 1952. Miroslav sa do princeznej zamiluje a v prestrojení za záhradníka cestuje za ňou do Polnočného kráľovstva. Získa si ju svojou láskou, ale všetko ešte skomplikuje fakt, že Krasomila zistí, že jej milý je kráľ. Rozprávka, ktorú ste ako dieťa sledovali už vy, sa nakrúcala na zámku v Hlubokej, Českom Krumlove a romantickom mestečku Telč.

Popolvár najväčší na svete
Sfilmovaná slovenská ľudová rozprávka je príbehom Popolvára, najmladšieho a odstrkovaného syna kráľa Levoslava a krásnej princeznej Láskykvet, dcéry kráľa Blahoslava. Princezná sa dostáva do veku, keď sa princezné vydávajú, a obaja starí králi sa dohodnú, že svoje kráľovstvá spoja a princeznú vydajú za najlepšieho z princov. Ako sa tento príbeh skončil, už každý pozná. Vedeli ste však, že príbeh o rytierskej cti, potrestanom zle a nežnej láske sa v roku 1982 natáčal aj v Dobšinskej ľadovej jaskyni?

Kráľ Drozdia brada
K vianočným stáliciam patrí aj filmový príbeh Kráľ Drozdia brada. Obľúbená ľudová rozprávka nakrútená v roku 1984 je o kráľovi, ktorý chcel pyšnú princeznú naučiť dobrému správaniu. Keď sa mladý kráľ Ján v noci dostane tajne do hradu a zazrie Anninu krásu, rozhodne sa požiadať ju o ruku. Princezná ho odmietne s tým, že radšej ako jeho si vezme žobráka. Nakoniec sa za žobráka vydá, ale je ním dobre zamaskovaný kráľ Ján. Ak chcete deťom ukázať, kde sa tento príbeh odohrával, určite navštívte Oravský hrad.

Fantaghiró
Pamätáte si seriál o krásnej, odvážnej a tvrdohlavej princeznej Fantaghiró? Aj ona je pravidelnou súčasťou filmových Vianoc. Jaskyňu Zlatej ruže nakrúcali takmer 5 rokov aj na Slovensku. Filmárom učaroval Bojnický zámok a v jednej z miestností ešte donedávna ležal na posteli vankúš s vyšitým písmenom „F“. Vydajte sa preskúmať, či je to naozaj tak!

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Alessandra Martines (@alessandramartinesofficial),

Šialene smutná princezná
Romanticko-hudobná rozprávka rozpráva príbeh princa a princeznej zo susedných spriatelených krajín, ktorí sa majú vziať po dohode ich múdrych otcov. Kráľovské deti však chcú o svojom osude rozhodnúť sami. Rozprávka z roku 1968 v hlavných úlohách s Helenou Vondráčkovou a Václavom Neckářom sa okrem Bojníc nakrúcala aj na neďalekom zámku Blatné. Oku pozorného diváka určite neušla scéna, v ktorej princ spadol do rybníka neďaleko zámku Blatné, ale z vody vyšiel pri jazierku v Bojniciach.

Sokoliar Tomáš
Medzi jednu zo súčasnejších rozprávok patrí príbeh 14-ročného Tomáša, ktorý sa dokáže dorozumieť so zvieratám takisto ako so svojím otcom, dedom Metodejom a so sestričkou Agátou. Jeho život plynie pokojne až do chvíle, keď mu kone rozdupú otca a dedo Metodej sa vyberie na Baladorov hrad prosiť o prácu. Dej sa odohráva v lone krásnej prírody pod hradom mocného pána Baladora. A kde tieto filmové miesta hľadať? Hrad Krásna Hôrka a sčasti aj Oravský hrad. Na Orave sa točili aj prírodné scény v okolí Hút, Veľkého Borového, Habovky a Zuberca.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. apríl 2024 11:49