shutterstock.com
StoryEditor

Takto premeníte rodinnú zimnú prechádzku na spojenie príjemného s užitočným

05.12.2019, 09:50
Životný štýl
Zimné prechádzky budú ešte o niečo čarovnejšie, keď budete aj užitoční. Poradíme vám, ako správne kŕmiť vtáky, ktoré zostali na Slovensku.

Môžete sa inšpirovať aj vy, čo vziať so sebou napríklad pre sýkorky, čo sa vám zmestí do ruksaku či hoci len do vrecka. Čoraz nižšie hodnoty na teplomere pripomínajú, že sú medzi nami tvory, pre ktoré je potrava v týchto dňoch ťažšie dostupná, preto mnohí vchádzajú preto do lesa s myšlienkou priniesť vtákom niečo pod zub. Lebo síce niektoré odlietajú na zimu do teplejších destinácií, mnohé však zostávajú u nás.
Odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku nám poradia, ako a kedy ich správne kŕmiť. Začať môžete už v novembri, od prvých mrazivých dní či snehovej prikrývky. Ak by ste sa rozhodli priniesť okrem potravy aj kŕmidlo, dbajte na jeho správne umiestnenie na viditeľné miesto – bez hustých porastov a stromov v jeho blízkosti. „Odporúča sa kŕmiť vo výške minimálne 1,5 metra nad zemou z dôvodu zamedzenia ľahkým úlovkom túlavých mačiek. Dôležité je tiež neumiestňovať kŕmidlá blízko frekventovaných ciest a presklených plôch, do ktorých by mohli vtáky pri preletoch narážať,“ hovorí ornitológ Roman Slobodník.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Katy B. z Môžeš sa vydávať! (@mozessavydavat.sk),


Vhodná je slnečnica, kukurica i pšenica
Holé stromy nám umožňujú viac nahliadnuť do ich súkromia. Na Slovensku sa v zime zdržujú napríklad sýkorky, pinky, strnádky, vrabce, straky, sojky či jastraby. Výberom krmiva podľa odborníkov môžeme ovplyvniť druhy, ktoré k nám priletia. „V žiadnom prípade im neponúkame korenené a solené jedlo. Vtáky najviac obľubujú slnečnicu. Okrem nej môžeme prikrmovať aj repkou, prosom, ovsom či pšenicou, ideálne je kombinovať ich vždy so slnečnicou.“
Práve tieto suroviny preferujú najmä stehlíky, čížiky, tiež glezgy, sýkorky či vrabce. „Sýkorky, ale aj ďatle obľubujú orechy a loj – najmä hovädzí. Ak chceme, aby sa nám na kŕmidle objavili aj väčšie druhy vtákov, môžeme im ponúknuť kukuricu. Tá je lákadlom pre straky a sojky,“ dopĺňa Roman Slobodník.
Dbajte na to, aby krmivo nebolo zvlhnuté a aby ste ho umiestnili tak, aby ho vietor nesfúkol na zem. „Zvlhnutiu zabráni široká strieška kŕmidla, ktorá je výrazne širšia ako jeho dno, čím ho chráni pred snehom a dažďom. Sfúknutiu krmiva na zem zabránia 3 – 5 cm vysoké ,mantinely‘ násypnej plochy kŕmidla.“
Kŕmidlo si vyžaduje aj starostlivosť – pravidelné čistenie. Vtáčí trus môže byť totiž šíriteľom chorôb. „V prípade, že na kŕmidlách pozorujeme vtáky viditeľne choré, to znamená malátne, s našuchoreným perím, ktoré preletia len na krátku vzdialenosť, prípadne uhynuté, s kŕmením na určitý čas prestaneme – postačí približne týždeň.“

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Lucka (@luc_ya_),


Odborník ešte upozorňuje, že počas chladných dní nie je vhodné ponúkať vtákom vodu, mohli by v nej zamrznúť. Ako náhradu navrhuje pokrájané kúsky jabĺk. Z kŕmenia si môžete urobiť spoločnú aktivitu pre celú rodinu, odmenou vám bude čerstvý vzduch, príjemný pocit z dobre stráveného dňa a v neposlednom rade, samozrejme, vtáčí spev.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 10:17