shutterstock.com
StoryEditor

Kedy je najlepší čas povedať deťom, že darčeky nenosí Ježiško?

24.11.2019, 12:00
Životný štýl
Ako a kedy pripraviť ratolesti na realitu tak, aby mali z Vianoc radosť aj naďalej?

Tešili ste sa spolu s drobcami na vianočný stromček a sladké dobroty od výmyslu sveta. K tomu sa pridajú rozprávky a rozbaľovanie darčekov. Na ich rozžiarené oči sa nedá jednoducho zabudnúť. Tá čarovná bytosť opäť prišla a vedela, po čom túžia. Teraz? Dieťa pred vami stojí so slzami na krajíčku a pýta sa, či Ježiško skutočne existuje. Je už vhodný čas povedať im pravdu?

Nečakajte príliš dlho

Podľa detskej psychologičky Gabrielle Robertsovej, PhD. neexisuje správny čas na odhalenie pravdy o Ježiškovi, ako píše patch.com. Záleží od samotného rodiča, kedy odhadne ideálny čas. Väčšina rodičov to však vždy odkladá. Nemajú srdce povedať im pravdu, keď si spomenú na to, akú radosť v očkách mávajú pri rozbaľovaní vytúžených darčekov. Treba si na to dávať pozor. Jedného dňa môže dieťa prísť zo školy s otázkou "je to pravda?". Potom sa vám to už bude ťažšie vysvetľovať. Navyše, ak máte drobca citlivejšej povahy, môže ho to zraniť.

Vzhľadom na emocionálnu a racionálnu zrelosť by však mohlo byť vhodné obdobie medzi materskou a základnou školou. Zdá sa vám to priskoro? Neodporúča sa čakať. Do školy už nastupujú veľkí, bystrí a zvedaví školáci. Môže nastať problém, keď sa vaše ratolesti od iných dozvedia, že Ježiško vlastne neexistuje. Tak vás predbehnú a vy budete čeliť zvedavým otázkam.

Pravda v malých množstvách

Vysvetlite im situáciu. Pripomeňte im svet z rozprávkových knižiek, ktorému verili. Žili v ňom ježibaby, čarovné zvieratká, ktoré vedeli rozprávať a princezné, ktoré uniesol drak. Spomeňte drobcom, ako sa rady hrávali na kráľov a ako si to veľmi užívali. Rovnaké je to aj s Ježiškom. Bola to zábava, no vyrástli a svet už vnímajú ináč. Ježiško je podobne ako rozprávkové bytosti symbol. Predstavuje dobro, lásku, štedrosť, poukazuje na životné hodnoty a radosť z obdarúvania. Pripomeňte svojim ratolestiam, že sa teraz môžu pripojiť k dospelým a pripraviť krásne sviatky pre tých najmenších.

Dávkujte im pravdu postupne. Napríklad choďte spolu kúpiť darčeky a povedzte drobcovi, že ho kupujete vy z toho dôvodu, že Ježiško má priveľa práce, preto musia niekedy aj maminky a oteckovia pomôcť a zaobstarať darčeky. Ak veľmi prežíva sviatočnú náladu, je lepšie ho na to pripravovať postupne a pomaličky. Terapia šokom, teda rýchle vysvetlenie, ako sa veci majú, by mohla ratolesti len ublížiť. Môže uňho vyvolať traumu, ba čo viac, môže odmietať tieto krásne sviatky radosti a pokoja.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:28