shutterstock.com
StoryEditor

10 krokov, ako sa môžete správať ekologickejšie každý jeden deň. Stačí zmeniť maličkosti

17.11.2019, 08:00
Životný štýl
V dnešnej dobe nie je iba trendom, ale taktiež nevyhnutnosťou, starať sa čo i len o kúsok svedomitejšie a lepšie k životnému prostrediu. Ak neviete ako začať, skúste týchto zopár krokov. Určite sa táto povinnosť časom zmení na zvyk a vy už ani nebudete vedieť, odkedy ste sa začali správať zodpovednejšie. Poďte do toho!

1. Fľaška alebo pohár so sebou

Tento krok nie je nevyhnutný, pokiaľ máte namierené iba do práce a naspäť domov. Je to skôr myslené na výlety alebo dlhšie cesty, či už autom, autobusom, vlakom alebo lietadlom. (Skoro) všade budú ľudia ochotní, načapovať vám čerstvú vodu, no zazerajúcim pohľadom sa niekedy určite nevyhnete. Ak viete, že máte pred sebou dlhšiu cestu, skúste zabaliť vlastnú fľašku sebe aj svojim deťom. Veď od koho iného si majú brať príklad, ak nie od vás? Pohár na kávu so sebou však môžete nosiť každý deň. Ak si počas práce radi vybehnete do tej obľúbenej kaviarne na rohu, skúste si ju vypýtať do vlastného pohára a nie do papierového, ktorý má väčšinou plastové viečko.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa EQUA water bottles (@myequa),

2. Taška do auta, do kabelky

Áno, aj dnes si ľudia stále balia ovocie, zeleninu a pečivo do mikroténových sáčkov a celý nákup do plastových tašiek. Pritom spraviť zmenu je také jednoduché. Ak ste kreatívni a baví vás vyrábať si veci, skúste si pozrieť nejaké návody na Youtube a ušite si vlastné sieťovky alebo vrecúška na pečivo. Ak sa vám nechce, máte možnosť zakúpiť si rôzné vrecúška, bavlnené tašky a sieťovky skoro všade. Buď na internete alebo v rôznych obchodoch so zdravými potravinami, v drogériách, ale aj v potravinách.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa dutka (@dutka_lab),

3. Zbavte sa odličovacích tampónov a tyčiniek do uší

Nehovoríme, aby ste sa prestali odličovať, pretože to je pre vašu pleť veľmi dôležitý krok. No čo takto skúsiť rôzne varianty odličovacích tampónov? Na trhu ich je viac ako dosť, rôzne veľkosti, materiály a farby. Stačí si len vybrať tie, ktoré budú vám a vašej pleti vyhovovať.

4. Povedzte nie slamkám

Plastové slamky do koktejlov a kávy sú stále menej trendy. Ľudia si uvedomujú, že si svoj nápoj vychutnajú aj bez zbytočného jednorazového plastu, z ktorého budú mať pôžitok tak maximálne 15 minút. Dnes nám kaviarne a reštaurácie ponúkajú už aj alternatívy slamiek, ako napríklad papierové, antikorové alebo sklenené. Je len a len na nás, pre ktorý typ sa rozhodneme. Skúste sa pri najbližšej návšteve kaviarne alebo baru opýtať čašníka, či majú iba plastové slamky a ak vám odpovie áno, povedzte, že si svoj koktejl želáte priniesť bez slamky.

5. Rozprávajte sa o vašej zmene s okolím

Nemusíte to robiť násilným spôsobom a každého, od vášho priateľa až po jeho mamu nútiť, aby žili takisto ako vy. Stačí raz za čas spomenúť, že ste si svoj nákup znova naložili do vlastnej tašky alebo, že na ceste do Grécka ste si niekoľkokrát načapovali vodu do vlastnej flašky. Ani sa nenazdáte a vaši blízki začnú robiť podobné zmeny.

6. Viac verejnej dopravy, menej auta

Vlaky, autobusy, električky, bicykle, elektrické kolobežky... možností je naozaj veľa. Ak vám to situácia umožňuje, skúste sa raz za čas odviezť na jednom z týchto prostriedkov. Ak však musíte ísť kvôli niečomu autom, skúste ísť aspoň viacerí a nie iba jeden.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kolejnicí Praštěná Ⓓⓘⓝⓐ (@regdinonova814),

7. Čapovanie rovná sa šetrenie

Životného prostredia, ale aj svojho zdravia. Dnes si viete už aj na Slovensku načapovať takmer všetko! Od mydla, cez aviváž, až po orechy do vašej raňajkovej kaše. Stačí iba pohľadať tie správne obchody vo vašom okolí a vybrať sa na obhliadku. Nezabudnite si vziať vlastné nádoby a tašky.

8. Povedzte rodine o zmene

Ak ste sa už dali na takúto lepšiu životnú cestu a zmenili ste svoj životný štýl, určite upozornite vašu rodinu a povedzte im, že vás na vaše narodeniny po novom viac potešia načapované potraviny a kozmetika, ako tá komerčná z klasickej drogérie, ktorá je plná chemikálií a navyše je zabalená v plaste.

9. Obed do vlastného

Skúste si každý večer zbaliť čistú krabičku na obed a ak máte chuť aj na polievku, pokojne využite zaváraninový pohár. Uvidíte, ako dobre sa budete cítiť, keď vám budú ten šalát naberať do vlastnej nádoby. A čo vy viete, možno inšpirujete aj svojich kolegov!

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa U Vážky - bezobalový obchod (@uvazky),

10. Jedzte menej mäsa a mliečnych výrobkov 

Pri tomto bode nás špeciálne inšpiroval moderátor Viktor Vincze, ktorý si včera pridal na svoj Instagram @viktorvincze fotografiu s popisom, ktorý sa týkal práve menšej spotreby mäsa a niektorých mliečnych výrobkov. A nás jeho slová veľmi inšpirovali. Veď posúďte sami.

„OXFORD: BUĎ VYSMAŽÍME REZNE ALEBO SEBA. Dočítal som šokujúcu štúdiu zverejnenú v prestížnom žurnáli Nature. Tím z University of Oxford v komplexnej správe zo všetkých krajín sveta vypočítal, ako sa musia zmeniť naše stravovacie návyky, aby planéta dokázala uživiť 10 miliárd ľudí, ktoré budú už v roku 2050 obývať planétu a zároveň sa neprehriať o ďalšie dva stupne Celzia (čo sa podľa záverov Parížskej klimatickej dohody rovná globálnej katastrofe): Priemerný občan sveta musí ZNÍŽIŤ konzumáciu: hovädzieho o 75 percent, bravčového o 90 percent, vajec o 50 percent, cukru o 50 percent a ZVÝŠIŤ konzumáciu: strukovín trojnásobne, orechov štvornásobne a semien štvornásobne ‼️ V bohatých západných štátoch (vrátane Slovenska) ešte viac. Vychádzajúc z posledných dát Štatistického úradu by tak priemerný Slovák mal za ROK zjesť maximálne 6 hovädzích burgrov (oproti dnešným 26tim) a iba 24 bravčových rezňov (oproti dnešným 240tim). K tomu ale musí pridať navyše až 5 kilogramov strukovín a 6 kíl orechov. Toto nie sú nejaké vegánske drísty, ale fakty podpísané jedným z najrešpektovanejších vedeckých ústavov sveta. Myslite na to, keď si v nedeľu budete krájať ďalší vyprážaný šnicel."

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 20:45