shutterstock/instagram @adkabalazova
StoryEditor

Slovenská letuška exkluzívne pre Evitu: Tieto veci nám na cestujúcich naozaj prekážajú!

12.11.2019, 16:30
Životný štýl
Nikto nie je dokonalý. No to, ako sa niektorí cestujúci v lietadle správajú, je už niekedy naozaj za hranicou.

Ja osobne by som nerada posudzovala správanie cestujúcich, keďže každý sa správa podľa toho, ako je vychovaný a uzná za vhodné, ale takou úplne základnou vecou je slušné správanie, čo bohužiaľ veľa pasažierov asi nepozná.

Slušnosť je základ

Každý deň sa stretávame s tým, že ľudia pri vstupe do lietadla nepozdravia, nevedia poďakovať za poskytnuté občerstvenie, ale opýtať sa, či je na palube lietadla naložená denná tlač, na to sa nezabúda nikdy. Raz som mala taký pekný let z Košíc, kedy som si pri vstupovaní do lietadla všimla väčšiu skupinku Rómov s detičkami. Veľa ľudí ich odsudzuje, ale poviem vám, že to boli vychovaní, slušní a milí ľudia, ktorým slovíčka ako prosím, ďakujem, dobrý deň a dovidenia, určite neboli cudzie. Samozrejme, aj my letušky alebo stewardi sme len ľudia a taktiež sa nemusí každému cestujúcemu páčiť naše správanie, ale myslím si, že takéto slušné správanie by malo byť automatické.

Ohľaduplnosť voči ostatným

Ak by som mala byť konkrétnejšia, tak niektorí pasažieri si myslia, že cestujú sami. Ako príklad by som uviedla rodičov s deťmi, ktorí majú tak nahlas tablety alebo telefóny, že to vyrušuje ľudí naokolo a ak ich poprosíme, či by si nemohli dať hlasitosť trošku nižšie, tak sa ešte na nás urazia. Myslím si, že už keď si niekto nechce dať slúchadlá, tak by sa mohol aspoň na tých pár hodín prispôsobiť a správať sa tak, aby nevyrušoval ľudí naokolo.

Základy hygieny

Veľmi často sa stretávam s tým, že ľudia si nevedia po sebe spláchnuť toaletu. Bohužiaľ, toalety v lietadle sa nesplachujú samé a preto, ak nám toto urobí viacero pasažierov, tak je to správanie, ktoré my osobne nepreferujeme.

Ignorovanie bezpečnostnej prezentácie

Ja osobne nemám rada, keď je pustená bezpečnostná prezentácia a vidím, ako to ľudia ignorujú. Veľa ľudí si neuvedomuje, že pozretie takého troj minútového videa im môže zachrániť život. Keď cestujem ja ako pasažier, pre inú alebo aj pre našu spoločnosť, vždy si toto video pozriem, aj napriek tomu, že sme vyškolení pre rôzne situácie, ktoré sa môžu počas letu stať. Môžete mať nalietaných xy kilometrov, ale každé lietadlo a spoločnosť má iné vybavenie a postupy, ktoré vám môžu zachrániť život a preto vás aj takto prosím, aby ste aspoň na tých pár minút zbystrili pozornosť.

Vyzuté topánky
Spomenula by som aj to, ako ľudia chodia v lietadle bosí. Áno, lietadlo sa upratuje, ale nie tak, aby ste tam mohli chodiť bez topánok. Čerešničkou na torte je už len to, keď vidíme, že pasažieri idú bosí na toaletu...

Odopínanie bezpečnostných pásov
Cestujúci majú veľakrát vo zvyku, že keď je lietadlo krátko pred pristátím a signalizácia bezpečnostných pásov je zapnutá, tak sa práve vtedy postavia a idú na toaletu. Bohužiaľ, z bezpečnostného hľadiska to nie je možné a preto ich posielame naspäť. Každopádne, po pristátí, keď sa vypnú motory, na toaletu môžete bez problémov ísť.
Keď už sme pri tom pristátí, tak sa ja osobne nestotožňujeme s tým, že akonáhle lietadlo pristane, tak si v tom momente všetci pasažieri odopnú svoje pásy a začnú vyberať svoje batožiny. Pýtam sa prečo? Po prvé, lietadlo má stále veľkú rýchlosť a ak by sa náhodou niečo objavilo na dráhe, piloti sú nútení prudko zabrzdiť a vy si môžete ublížiť tak, že neskončite na dovolenke alebo doma, ale v nemocnici. A po druhé, väčšina sa tak ponáhľa von z lietadla, že by si najradšej sami otvorili dvere a vystúpili, ale poviem vám, aj tak musíte počkať v autobuse, ktorý zoberie všetkých pasažierov do letiskovej haly a ak idete priamo z lietadla cez “rukáv” do haly, tak ani batožinu nedostanete skôr ako ostatní.

Vždy sa nájde nejaké správanie, ktoré nás prekvapí a len sa nad tým pousmejeme, ale aj napriek tomu všetkému musím povedať, že tých milých a slušných ľudí je stále viac a ako som spomenula, ani my nie sme dokonalí a bezchybní ľudia a ak vám niečo vadí na našom prístupe alebo práci, tak nám to pokojne povedzte a budeme pracovať na tom, aby bol let s nami ešte viac príjemný :).

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 22:22