shutterstock.com
StoryEditor

Zažeňte depresiu a udržte si dobrú náladu. Pomôžte si bylinkami a pozitívnym jedálničkom!

11.11.2019, 13:00
Životný štýl
Autor:
Fit život
Udržať si dobrú náladu v zime je syzifovská námaha. Slnko sa pred nami skrýva, vonku je sivo a tmavo. Nelámte nad sebou palicu a ani nečakajte, že vám bude na jar lepšie. Pomôžte si bylinkami a pozitívnym jedálničkom. Už teraz!

Depresia ho neznáša
Ľubovník bodkovaný. Hádam niet lepšieho lieku na smútok či nespavosť. Problémy mu nerobí ani strach a stres. Ak na vás títo nepriatelia útočia, ihneď si naordinujte ľubovníkovú kúru. Plnú čajovú lyžičku tejto bylinky zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody, pätnásť až dvadsať minút lúhujte a pite teplý po dúškoch trikrát denne aspoň tri týždne. Obávate sa, že budete vďaka čaju ospalí? Isto vás neuspí, nepôsobí ako klasické sedatívum. Len vás zbaví vnútorného napätia a postará sa o to, aby ste boli v pohode a pokojní. Za tieto plusy poďakujte červenému farbivu hypericínu. Okrem neho sa v ľubovníku nachádzajú flavonoidy, ktoré posilňujú imunitu a bojujú proti baktériám, vírusom či plesniam. Bylinka podporí aj trávenie, povzbudí pečeň a žlčník. Zaženie tiež zápaly žalúdočnej sliznice, akútne i chronické.
Zunoval sa vám čaj a radi by ste skúsili niečo nové? Riešením je ľubovníková tinktúra. Sušený ľubovník zalejte kvalitným destilátom tak, aby hladina alkoholu siahala aspoň dva centimetre nad úroveň bylín. Fľašu položte na slnečné miesto, občas premiešajte, po dvoch-troch týždňoch červenkastú tekutinu preceďte a užívajte. Ak vám nie je do smiechu, znovu vás rozžiari jedna čajová lyžička zamiešaná do decilitra vody. Trápia vás ťažkosti so zapálenými nervami, poštípala vás osa alebo komár? Postihnuté miesto si jeden- až dvakrát denne potierajte tinktúrou.
Opatrne! Pomáhate si ľubovníkovými preparátmi? Vyhnite sa opaľovaniu, riskujete podráždenú kožu s fľakmi a vyrážkami. Ak si ho chcete nasadiť a beriete aj iné lieky, radšej sa o vhodnosti ľubovníkovej kúry vždy poraďte s lekárom.

Medovka vás uspí
Vychýreným pomocníkom proti stresu, úzkosti, nervozite a nespavosti je medovka lekárska. Očarí vás aj jej svieža citrónová vôňa, už tá je balzamom na dušu. Dve čajové lyžičky sušených rastlín zalejte dva a pol decilitrami vriacej vody. Desať minút lúhujte a pite trikrát denne, ideálne teplý. V prípade, že vás zároveň trápi viróza s nádchou a kašľom, skôr než sa napijete, paru liečivého moku chvíľu inhalujte. Medovka ľahšie uvoľní hlieny a povzbudí vykašliavanie. Najlepšie na nej však je, že napráva škody zapríčinené stresom. Ak teda máte pravidelne stiahnutý žalúdok a búšiace srdce pre náročnú prácu, ste adept na trojtýždňovú medovkovú terapiu. Potom si dožičte pauzu. Medovka vás zaiste upokojí a s najväčšou pravdepodobnosťou sa k vám vráti aj vytúžený spánok. Keď ste zaregistrovali, že vás počas kúry nemoria žalúdočné kŕče, pripíšte to tiež tejto bylinke. Siahnite po nej aj pri migrénach, konkrétne po medovkovej tinktúre. Do hlbšej sklenenej nádoby nasypte sušenú medovku. Silnejším bielym alkoholom alebo liehom z lekárne ju zalievajte dovtedy, kým hladina nebude siahať aspoň dva centimetre nad úroveň rastlín. Dva týždne lúhujte, občas premiešajte a preceďte. Tinktúrou si pri migréne potierajte spánky i čelo. Môžete ju užívať aj vnútorne, najmä pri zhoršenom trávení. Trikrát denne si dajte jednu čajovú lyžičku polhodinu pred jedlom a bude vám lepšie. Večerná dávka lieku sa zároveň postará o neprerušovaný spánok.
Rozbúrené emócie upokojuje i medovkový kúpeľ. Zo štyroch lyžíc medovky a litra vriacej vody si urobte silný odvar. Nechajte postáť dvadsať minút, prilejte do kúpeľa a štvrťhodinu relaxujte.

Vonia a upokojí
Reč je o levanduli lekárskej, ďalšej bylinke s pôvabnými fialovými kvetmi a sivozelenými lístkami. Liečivé sú práve kvety, obsahujú mnoho blahodarných silíc, ktoré prospievajú nervovému systému, posilňujú psychickú odolnosť a pochváliť sa môžu aj protizápalovými účinkami. Neviete spávať a sužujú vás migrény? Vytvorte si večerný rituál s levanduľovým čajom. Zalejte jednu lyžičku sušených kvetov horúcou vodou a nechajte desať minút postáť. Voňavý mok vás môže oslobodiť aj od menštruačných bolestí.
Skvelým pomocníkom je i levanduľová tinktúra. Na jej výrobu potrebujete uzatvárateľnú nádobu, dvadsaťpäť gramov sušených kvetov, ktoré zalejte kvalitným bielym alkoholom tak, aby siahal dva až tri centimetre nad úroveň kvetov. Dva týždne nechajte lúhovať, potom preceďte a uskladnite v tmavej nádobe. Potierajte si ňou boľavú hlavu, kĺby a úľavu prináša aj pri zápale nervov.
Skvelým balzamom na dušu je tiež levanduľový olej. Keby ste si ho chceli pripraviť, musíte to urobiť v lete. Vyžaduje si čerstvé kvety, kvalitný olivový olej a šesť až osem týždňov čakania. Potierajte si ním bolestivé miesta po úrazoch, zápaloch, tiež kĺby, do ktorých sa zahryzla reuma. Tlmí aj bolesti hlavy, uvoľní stuhnuté svalstvo, zlepší náladu a celkovo vás zrelaxuje. Takýto účinok očakávajte i po masáži tela s týmto olejom a tiež po levanduľovom kúpeli. Potrebujete tri hrste sušenej levandule, liter horúcej vody a dvadsaťminútové lúhovanie. Výluh vlejte do vane a aspoň dvadsať minút relaxujte. Robte tak aj vtedy, ak vás trápia kožné plesne, ekzémy alebo chcete jednoducho vyzerať očarujúco. Levanduľa omladzuje a navyše znižuje krvný tlak.

Dostane vás z vyčerpanosti
Aj valeriána lekárska má moc poradiť si s chronickými poruchami spánku, bolesťami hlavy, uvoľňuje svalové napätie a upokojuje až príliš rozbúchané srdce. Je tiež nepriateľom žalúdočnej neurózy, črevných ťažkostí, nafukovania a kŕčov. Na prípravu čaju potrebujete pol čajovej lyžičky, ktorú nechajte vylúhovať v pohári vriacej vody dvadsať minút. Preceďte a pite dvakrát denne. Valeriánu však neužívajte príliš dlho, a ak vám príliš nevyhovuje jej chuť, zlepšíte ju medovkou, mätou a ľubovníkom. Bylinky zmiešajte v rovnakom pomere, jednu až dve čajové lyžičky čajoviny lúhujte desať minút a pite príjemne teplé. Rýchlo vás to upokojí. Ak sa vám zdá príprava čaju prácna, liečte sa tinktúrou z valeriány. Dostať ju aj v lekárni. Pri tej vám stačí dvakrát denne prehltnúť čajovú lyžičku liečivej tekutiny a zakrátko vám môže byť lepšie.

Popíjajte harmanček
Dnes sa už na túto niekdajšiu bylinku na všetko pomaly zabúda, ale nemalo by sa. Má mnoho vlastností, ktoré ľudský organizmus uvíta. Vďačí za to azulénu a bisabololu. Nemajú ich radi baktérie a plesne, no uvíta ich imunita. Pre množstvo účinných látok a éterických olejov harmanček osoží aj psychike. Popíjanie čaju vás upokojí a pomôže zaspať. Pripravte si ho z jednej lyžičky čerstvých alebo sušených kvetov, desať minút lúhujte a pite raz denne, najlepšie nalačno. Ešte pred prvým dúškom sa ho poriadne nadýchnite, už jeho vôňa vás upokojí a „pohladí“. Čaj pomáha nielen psychike, hračkou sú preňho aj plynatosť, žalúdočné a črevné ťažkosti. Siahnuť po ňom by ste mali aj pri pálení záhy a zápaloch močových ciest. Pomáhajú aj harmančekové kvapky, ktoré dostanete v lekárni alebo si ich pripravte doma z dvoch hrstí kvetov a tristo mililitrov liehu. Nechajte lúhovať mesiac, potom roztok preceďte a nalejte do tmavej fľaše. Skladujte v chlade a na tmavom mieste. Tinktúru užívajte jeden až trikrát denne v množstve desať až tridsať kvapiek.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 20:06