shutterstock.com
StoryEditor

Ste poriadkumilovná? Tieto dve Japonky si z upratovania urobili prekvitajúci biznis

07.11.2019, 16:00
Životný štýl
„Mám doma vyupratované!“ Nielen s vekom znie táto veta čarovnejšie a pocit z povysávaných kobercov, vypranej posteľnej bielizne a vydrhnutej vane je nenahraditeľnejší. Hovorí sa tiež, že človek, ktorý má poriadok na stole a v kuchyni, ho má aj v živote a duši. Svoje o tom vedela asi každá slovenská stará mama, ale aj dve Japonky, ktoré si z upratovania urobili prekvitajúci biznis.

Upratovanie podľa našich starých mám
Moderné ženy by prisahali na feng šuej, podľa našich mám a starých mám pri upratovaní treba použiť jednoduchý sedliacky rozum, a síce, že doma treba mať poriadok a čisto. Úplne inak sa budeme cítiť v dome plnom svetla a čerstvého vzduchu, keď otvoríme skriňu s „nakomínkovanými“ tričkami, ako v neorganizovanom, zaprášenom byte. Na veľké upratovanie pred sviatkami, alebo to preslávené jarné, sa treba jednoducho naladiť, odhodlať a pustiť sa do toho.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marie Kondo (@mariekondo),

Zbavte sa starostí
Základom je, aby sme odstránili nepotrebné veci: papiere, odevy, darčeky a „emocionálnu starinu“. Kamarátkam sa hodia veci po vašich deťoch, antikvariátom knihy, ktoré s určitosťou už nebudete čítať, staré fotky treba vytriediť a všetkému, čo v dome zostane, nájsť stabilné miesto. Zbavte sa vecí, ktoré vám pripomínajú starosti, zlyhanie, alebo aj ľudí, čo už nie sú vašou súčasťou. Je to jednoduché: nádych – výdych a von s tým. Najideálnejšie je začať v každej miestnosti od stropu a pokračovať smerom k podlahe. Potom okná – umyť, vyvetrať, a naposledy poličky, ktoré vyutierate od prachu. Použite na to navlhčenú handru, aby ste prach utreli, nie iba rozvírili.

Rady, ktoré vám celý proces uľahčia:

  • Kúpeľňa – je miestom očisty nášho tela – vyleštite zrkadlo, odstráňte pleseň a vodný kameň (najlepšie kuchynskou soľou alebo potravinárskou kyselinou citrónovou), vyhoďte staré krémiky, vyperte špinavú bielizeň.
  • Chladnička – zbavte sa všetkého po záručnej lehote a priestor vytrite vlhkou handričkou namočenou v octovej vode.
  • Kuchyňa – mala by byť bez jedinej škvrny – no ak v nej varíte, docielite to len pravidelnou starostlivosťou – odstraňovaním baktérií, odpadkov, zvyškov jedla, pripálenín na sporáku.
  • Obývačka – povysávajte, poutierajte prach, poukladajte vankúše na gauč a vytvorte miesto na relax.
  • Okná – použite octovú vodu, alebo niekedy stačí len horúca voda. Vyleštíte najlepšie handričkou s mikrofiberom.
  • Pomoc – nikdy nezabudnite, že na to nie ste sama. Zapojte rodinu, priateľa alebo si najmite pomocníkov.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marie Kondo (@mariekondo),

Kúzelné upratovanie podľa Marie Kondo
Marie Kondo patrí podľa amerického časopisu Time medzi 100 najvplyvnejších ľudí na svete. Prečo? Lebo príde k vám domov a vyhodí všetko, čo jej príde pod ruky. Tvrdí, že umenie je nielen dobre upratať, ale poriadok aj udržať. U nás je to jarné upratovanie, v Japonsku čistia na konci roka. V každom prípade – upratovaním sa podľa Marie konfrontujeme so sebou a čistením s prírodou. A hlavne – aj keď zlyháte – váš dom sa nezrúti a z vás neubudne, tak hor sa do toho.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marie Kondo (@mariekondo),

Jednoduchosť
Základné tipy a triky Marie Kondo, ktorej mantra je, že skutočne žiť začneme až vtedy, keď si dáme do poriadku miesto, kde bývame, a jej metóda sa volá KonMari.
Jednoduchosť musí byť vaším cieľom – aj pri upratovaní. Odfoťte si svoj neporiadok a budete vedieť, čo určite nechcete. Odhodlanie je podľa Kondo 50 % úspechu.
Upratovanie sa len začína vyhodením nepotrebných vecí, lebo na tie, čo ste sa rozhodli si ponechať, musíte vybrať úložný priestor, alebo miesto, kde zažiaria.
Žite v priestore, ktorý si vysnívate a neskladujte, lebo ak veci len ukladáme s tým, že ich možno niekedy ešte použijeme, náš domov vyzerá úhľadne na povrchu, ale úpadok do neporiadku je nezvrátiteľný.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marie Kondo (@mariekondo),

Správne poradie
Upratujte podľa kategórií, nie miesta, teda nie izbu za izbou. Tak prestanete veci premiestňovať a získate prehľad, koľko čoho máte.
Postupujte v správnom poradí – oblečenie, knihy, papiere, komono (rôzne) a veci, ku ktorým máte emocionálny vzťah.
Nenechávajte upratovanie na obdobie po sťahovaní a nemýľte si dočasný neporiadok s totálnym chaosom.
Ideálny dom je ten váš – tak sa oň starajte a nesnívajte o inom.

Danšari – umenie upratovať
V Japonsku sa upratovacím poradkyniam zjavne darí. Momentálne veľmi letí štýl danšari a jeho zakladateľka Hideko Jamašitová. Tvrdí, že podľa danšari si upracete domácnosť a zároveň sa rozlúčite s neporiadkom vo svojom srdci. Prepracujete sa z viditeľného sveta do sveta, ktorý je neviditeľný. Danšari sa od obyčajného upratovania líši. Nepýtame sa: „Nie je to škoda?“ Alebo: „Bude sa to ešte niekedy používať?“ Správna otázka znie: „Je táto vec pre mňa vhodná?“ Teda stredobodom nie sú veci, ale ja. Aby sme to dokázali, musíme:
DAN – zbaviť sa vecí, ktoré nepotrebujete
ŠA – vyhodiť nahromadené zbytočnosti v byte
Dodržiavaním týchto dvoch pravidiel sa dostaneme do stavu:
RI – prestaneme lipnúť na veciach a dostaneme svoje ja do priestoru, v ktorom budeme slobodné.

Ako na to:
– Cieľom danšari nie je upratať si izbu, ale zredukovať počet vecí, ktoré vlastníme. Inými slovami – plastovú lyžičku pribalenú k šalátu určite nebudete potrebovať a toto sa dá aplikovať takmer na všetko.

– „Správne množstvo“ vecí závisí od životného štýlu a zamestnania, každý ho má iné. Malo by to byť množstvo, ktoré dokážete kontrolovať. Vaša domácnosť sa premení zo skladiska na domov.

– Veci treba využívať. Mali by byť na mieste, kde sú najpotrebnejšie (tam sú aj najkrajšie).

– V danšari sa považuje za väčší problém hromadenie minulosti a budúcnosti ako to, že veci sú neupratané.

– Danšari tvrdí, že domov slúži na ochranu nášho zdravia a zaistenia pocitu bezpečia. Ak váš domov tieto funkcie nespĺňa, dalo by sa povedať, že ide o domov, ktorý nie je domovom. Ak máte doma nakopených plno harabúrd, z ktorých sa práši a tvorí sa na nich pleseň – nie je to ani zdravé, ani bezpečné.

– Domov je oddych – keď sa vrátite domov a vaša izba je plná neporiadku, nevedomky si poviete: „Ach, ale som unavený/unavená.“ Keď sa bude vaša domácnosť blyšťať, zrazu je to: „Doma si konečne takto vydýchnem.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:37