shutterstock.com
StoryEditor

Toto všetko by ste mali stihnúť na začiatku novembra vo vašej záhradke

30.10.2019, 16:00
Životný štýl
Nielen v lesoch a parkoch, ale aj v našich záhradkách sú všetky listy už popadané, takže ich treba pohrabať a dať do kompostu. Čo ešte dať do kompostu a čo ešte porobiť v záhrade?

Zužitkujte ich
Zvyšky odkvitnutých letničiek či ostatných rastlín, ktoré už v záhrade veľa parády nenarobia, dajte do kompostu. Rovnako aj odkvitnuté trvalky, ktoré treba zostrihnúť kúsok nad pôdou, treba dať so stonkami do kompostu.

Rýľujte
Po opadaní posledných listov a ich odstránení začnite s rýľovaním, a to najmä záhonov, kde bola úroda. Pôdu nehrabte, ale nechajte v takzvanej hrubej brázde, mráz veľké hrudy sám rozdrobí. Pôdu obracajte rýľom do hĺbky asi 20 až 25 cm, pričom čím tenší kus krajnice „odkrojíte“, tým lepšie. Po rýľovaní pohnojte organickými hnojivami, ktoré stačí plytko zapracovať do najvrchnejšej vrstvy. Používa sa maštaľný hnoj, kompostová zemina, pozberové zvyšky rastlín či dobrá listovka.

Čo sa dá vysádzať
Začiatkom novembra ešte môžete vysádzať okrasné dreviny, hlavne druhy s opadavými listami. Ak je počasie priaznivé, dajú sa vysádzať ešte aj ruže.
Druhá polovica jesene býva väčšinou ideálnym obdobím na vysádzanie niektorých druhov ovocných stromov, keďže mladé stromčeky majú po vysadení tri-štyri mesiace čas, kým začnú znovu rásť. Takže sa môžu do jari poriadne zakoreniť, aby mohli po zime zásobovať nadzemné časti vodou a živinami. Nemali by ste však opätovne vysádzať stromy rovnakého druhu na to isté miesto. Ideálne je vysadiť ich na „panenskú“ pôdu, na ktorej ešte nerástli žiadne ovocné stromy.

Jesenný strih
V tomto období sa strihajú živé ploty, aby dobre zhustli, a ak treba, dajú sa rezom upraviť aj ďalšie kry opadavých listnáčov. Keď sme pri reze, myslite na to, že ak potrebujete zrezať dreviny, ktoré sú príliš zanedbané, takýto „chirurgický zákrok“ treba riešiť v čase, keď sa strom pripravuje na jesenný a zimný odpočinok.

Čo sa zberá s mrazmi
Kel kučeravý, resp. jeho listy začíname zberať až po príchode prvých mrazov, pretože premrznuté listy chutia najlepšie. Z jednej rastliny by sa mal dať nazberať až takmer 1 kilogram listov. Zberá sa aj ružičkový kel a všetka zvyšná hlúbová zelenina. Po príchode prvých mrazov sa zberajú aj plody mišpule, oskoruše, arónie či rakytníka.

Najvyšší čas
Začiatkom novembra je posledná príležitosť na vysadenie cibúľ tulipánov, narcisov, hyacintov a ostatných cibuľových a hľuznatých kvetín, ktoré kvitnú na jar. Ak však vysádzate takto na poslednú chvíľu, prikryte záhon vrstvou suchého lístia, aby cibule mohli v zime zakoreňovať.

V zime ich kontrolujte
Hľuzy gladiol, tigrídií, hľuznatých begónií a iných hľuznatých kvetín treba na zimu uskladniť a pravidelne ich kontrolovať. Choré hľuzy treba odstrániť a spáliť. Hľuzy je ideálne uložiť do debničky so suchou rašelinou a uskladniť v mierne chladnej pivnici.

Ako na muškáty
Muškáty, fuksie a ostatné izbové kvetiny, ktoré ste presťahovali do priestorov, kde nemrzne, treba teraz zalievať už len tak, aby pôda úplne nepreschla.

Máte dulu?
Ak je priaznivé počasie, plody vydržia až do decembra, myslite však na to, že postupne strácajú arómu. Ak sú na plodoch škvrny alebo sú potlačené, treba ich hneď spotrebovať. Ostatné plody majú mnohostranné využitie, či už na prípravu džemov, kompótov, šťavy, alebo likéry.

Ak chcete na jar trávnik
Plánujete na jar založiť nový trávnik? Potom si plochu naň pripravte už v novembri. Zrýľujte ju a do jari zemina zľahne, čo sa vám priaznivo ukáže pri výseve trávnika. Zeminu po zrýľovaní nechajte vo forme hrubých hrúd a na jar ju už len pohrabte.

A ešte niečo
Začiatkom novembra by ste mali vyprázdniť všetky vodné nádrže, sudy či bazéniky a ochrániť ich pred mrazom rašelinou alebo lístím. Lekná z dostatočne hlbokých umelých nádrží netreba vyťahovať, lekná zo sudov či iných nádob treba po ich vyprázdnení preniesť na miesto, kde prezimujú. Ideálne do pivnice, kde nemrzne, ale nie je v nej ani teplo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:21