shutterstock.com
StoryEditor

Letušky prezradili jedlá, ktoré by ste počas letu nikdy nemali jesť. Ktoré to sú?

13.10.2019, 11:15
Životný štýl
Nie všetky potraviny sú totiž vhodné na konzumáciu, hlavne ak sa nachádzate tisícky metrov nad zemou. Aj pre tieto prípady existujú nepísané pravidlá, píše style.hnonline.sk

Niekoľkohodinové lety dajú cestujúcim poriadne zabrať. Musia sa spoliehať na ponuku jedla, ktoré im ponúkne priamo na palube letecká spoločnosť. Letušky a odborníci na etiketu, ktorí majú dlhoročné skúsenosti s cestovaním, majú pre pasažierov zopár dôležitých odporúčaní.

Pre Insider sa na túto tému vyjadrili odborníci, ktorí majú s gastronómiou a stravovaním sa pasažierov na palube, najviac skúseností.

Letuška a odborník na etiketu vám v galérii poradia, ktorým potravinám sa na palube lietadla určite vyhnúť:

  • Výrazné pachy: Odpustite si potraviny, ktoré vylučujú silné arómy a to akéhokoľvek druhu, hovorí Lizzie Postová pre Awesome Etiquette. V tom rebríčku jednoznačne vedú ryby. V lietadle je malý stiesnený priestor a aróma z rýb je nepríjemná pre personál aj cestujúcich
  • Letuška si spomína na pasažiera, ktorý si na palubu doniesol so sebou dokonca krabie nohy, čo viedlo k viacerým sťažnostiam.
  • Podľa Postovej vás ale môže prekvapiť iná bežná vôňa: banány. Okrem toho upozorňuje na jedlá z obľúbených fast foodov, ktoré každý okamžite rozpozná. Joyce Foleyová, považuje za najrušivejšie pachy z vajec, tuniaka, cesnaku a hamburgerov. "Napriek tomu, že tieto jedlá sú vynikajúce, z úcty k ostatným pasažierom na palube lietadla a počas dlhšieho letu, sa ich zrieknite,“ hovorí.
  • Zvoľte uzavretú nádobu. To je rada pre tých, ktorí využívajú služby spoločnosti, aj pre tých ktorí si nápoje prinesú na palubu. Postová upozorňuje, že ideálne je zvoliť nápoj v uzavretom alebo v dobre uzatvárateľnom balení, ktorý sa vám aj v prípade turbulencií, pristátia či inej manipulácie na palube nevyleje.
  • Jedlo, ktoré môže spôsobiť neporiadok je napríklad sushi. Obľúbená pochúťka tohto druhu nepatrí na palubu lietadla.
  • Vyhnite sa aj jedlám, ktoré predávajú na letiskách na tanieroch. Držte sa skôr potravín, akými sú sendviče, ktoré sa dajú rýchlo odbaliť a nevyžadujú príbor. Nie všetky balené potraviny sú však bezpečne uzavreté. Mapuana Faulknerová, letuška z Hawaiian Airlines, tvrdí, že počas svojej dvadsaťročnej praxe už "videla a cítila všetko" a dospela k záveru, že typickým príkladom „zápachového“ jedla je práve jedno z našich obľúbených: syrové krekry či chrumky. „Jedzte ich až po pristátí, “ odkazuje.
  • Pohár s vínom, verte či neverte, nechutí rovnako na zemi a vo vzduchu. Presnejšie, nechutí tak dobre. Okrem základov všeobecnej etikety a prenosnosti je tu aj otázka chuti v nadmorskej výške. Štúdie zistili, že slané a sladké si nedokážeme vo vysokej nadmorskej výške vychutnať tak ako na zemi. To isté platí pre chuť alkoholu. "Víno sa javí ako oveľa kyslejšie a vodnatejšie, keď sa pije počas letu, takže si ho nemusíte vychutnať rovnako ako na zemi," hovorí Faulknerová. Strata chuti nemusí byť len kvôli zmenám v chuti. "Prišla som na to, že mäso a ryby, majú tendenciu vysúšať sa rýchlejšie kvôli nízkej vlhkosti," hovorí Joyce Foleyová, ďalšia letuška Hawaiian Airlines.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 15:34