shutterstock.com
StoryEditor

FOTOPOSTUP: Vyrobte si vlastný včelobal a buďte eko! Je to naozaj jednoduché

04.10.2019, 15:00
Životný štýl
Dnes, keď sa plasty čoraz viac dostávajú do nemilosti, sa hľadajú ekologickejšie alternatívy, ako baliť potraviny. Jednou z nich je včelobal, ktorý si hravo zvládnete vyrobiť aj sami doma.

Vonia medom, je príjemný na dotyk, má praktické využitie a ešte pri jeho výrobe zrecyklujete staré látky. „Včelobal môžete využiť v kuchyni, keď potrebujete prikryť misku bez vrchnáka, zabaliť melón, chlieb či inú tuhú potravinu. Veľmi obľúbený je na balenie desiaty,“ zasväcuje nás Romana Miškovská z Pezinka. Okrem toho, že je učiteľka, je pre ňu vlastnoručná výroba rôznych domácich vychytávok relaxom, pri ktorom si oddýchne. Včelobaly spadajú práve do tejto kategórie a navyše sú ideálnou náhradou plastových fólií.
Zvládne to každý
Včelobal si môžete aj kúpiť, ak si netrúfate ho vyrobiť, ale Romana Miškovská ubezpečuje, že jeho zhotovenie nie je náročné a niet čo pokaziť. „Stačí staré tričko či iný kus oblečenia, ktorý je vám ľúto vyhodiť,“ vraví s tým, že takto vdýchneme starej veci nový život. Dnes je predsa celosvetovým trendom recyklovať všetko, čo sa dá.
Takže, starých látok doma určite nájdete dosť, ale pamätajte, že by mali spĺňať isté pravidlá. „Vhodné sú prírodné tkaniny, teda bez prímesí umelých materiálov ako elastan, polyester, polyamid a podobne. Ideálna je čistá bavlna či ľan. Skúšala som aj hodváb, ale s tým nie som až taká spokojná, pripadá mi príliš jemný,“ objasňuje Romana. Vyhľadávané sú pekné či zaujímavé vzory, ale použiť môžete aj čistobielu látku, na ktorú deti farbami na textil nakreslia obrázok, vďaka ktorému bude váš včelobal skutočne originálny.
Čo treba?
Okrem látok si musíte zaobstarať prírodný včelí vosk. Kúpite ho vo včelárskych potrebách, jeden plát stojí asi 50 centov, takže nejde o žiadnu veľkú investíciu. Alebo ho predávajú v celosti, vtedy treba aj strúhadlo, na ktorom vosk nastrúhate. Ďalej si pripravte zúbkované nožnice, vďaka ktorým budú okraje vášho včelobalu krajšie a nebude sa párať. Treba tiež papier na pečenie a žehličku, s pomocou ktorej vosk do látky zažehlíte. Romana Miškovská dodáva ešte zopár ďalších tipov: „Je dobré si na výrobu včelobalu zobrať starú žehličku – ak by na žehliacej ploche zostal nejaký kúsok vosku, nebudete neskôr plakať, že ste ho nechtiac zažehlili na obľúbenú blúzku. A či už používate stôl alebo žehliacu dosku, chráňte povrch napríklad starou plachtou či obliečkou, kde neprekáža, ak zostane vosková škvrna.“
Eko a iné výhody
Ak si zvyknete na včelobal, uvidíte, že potravinové fólie z plastu už ani nebudete chcieť používať. Dokonca postupne vytlačí aj plastové misky, v ktorých ste doteraz mávali šunku, syr či niečo iné. Niekto má pocit, že potraviny vstrebú vosk a budú mať jeho vôňu či chuť, ale nie je to tak. Dokonca, včelobal umožňuje potravinám dýchať, vďaka čomu zostanú dlhšie čerstvé. Navyše má prírodný včelí vosk antibakteriálne a antimykotické účinky. Výhodou tohto obalu je, že sa dá používať viackrát. Ak sa zašpiní, umyte ho prúdom vody alebo utrite vlhkou špongiou a nechajte vysušiť. Ak vosk popraská, stačí ho znova prežehliť, vďaka teplu opäť vsiakne do látky a váš včelobal bude ako nový. Keď sa opotrebuje, môže skončiť v komposte alebo s jeho pomocou dokážete založiť oheň v kozube či kachliach.

Fotopostup:

Pripravte si papier na pečenie, staré látky, zúbkované nožnice, žehličku, vosk - plásty alebo vcelku, k tomu potrebujeme strúhadlo.

včelobal Peter Mayer

​Zo starej látky vystrihneme zúbkovanými nožnicami ľubovoľne veľký štvorec.

včelobal Peter Mayer

​Ak máme vosk vcelku, tak na látku nastrúhame potrebné množstvo. „Presná mierka neexistuje, dôležité je, aby vosk látka vpila po celej ploche,“ vysvetľuje Romana.

včelobal Peter Mayer

​Vosk dávame len na polovicu látky, pretože ju preložíme.

včelobal Peter Mayer

​Následne prekryjeme látku papierom na pečenie a môžeme žehliť. „Žehličkou prechádzame po celej ploche, je dôležité vosk zažehliť všade,“ upozorňuje Romana.

včelobal Peter Mayer

​Ak niekde nebude dostatok vosku, čo poľahky spoznáme vďaka svetlým miestam, tak znova pridáme pár hobliniek. Ak ho bude nadbytok, tak ho žehličkou vytlačíme na papier na pečenie, odkiaľ ho po stuhnutí zoškrabeme nožom a môžeme opätovne použiť. Žiadne plytvanie.

včelobal Peter Mayer

​Hotovo. Výroba včelobalu zabrala skutočne len niekoľko minút. Čerstvý obal je teplý, ale po chvíľke stuhne. Zabalenú potravinu „uzavrieme“ teplom ruky.

včelobal Peter Mayer

​Alebo obaly poskladáme, previažeme mašličkou a na svete je vlastnoručne vyrobený praktický darček.

včelobal Peter Mayer

​V prípade, že máme plásty vosku, tak ich stačí narezať, naukladať na polovicu látky a ďalej je postup rovnaký.

včelobal Peter Mayer

včelobal Peter Mayer

včelobal Peter Mayer

včelobal Peter Mayer

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 22:45