shutterstock.com
StoryEditor

Záhradný kalendár v septembri. Čo vysádzať a s čím radšej počkať na jar?

04.09.2019, 15:00
Životný štýl
Aj keď býva tento mesiac ešte často teplý, príjemné dni sú už len akési dozvuky leta. Ale na záhradke je ešte stále čo robiť.

Druhé kvitnutie
Niektoré okrasné kry na jeseň znova kvitnú, aj keď kvetov je porovnateľne menej. To sa týka tých, ktoré prvýkrát kvitnú pomerne skoro. Napríklad veľa kultivarov ruží dokáže potešiť novou nádielkou kvetov, ktoré vydržia až do neskorej jesene, resp. do prvých mrazov. Takýmto viackrát kvitnúcim ružiam treba ešte počas leta pravidelne odstraňovať odkvitnuté kvety, a to hneď za druhým listom pod súkvetím, v jeseni po druhom odkvitnutí to už robiť netreba. Potom stačí už iba skrátiť silne rastúce dlhé výhonky.

Aké kvety vysádzať?
Napríklad jarné cibuľoviny. Hoci sa predávajú už od augusta, vysadiť ich môžete až v septembri. Reč je o jarných cibuľovinách ako narcis, hyacint či scila. Hĺbka výsadby cibuľovín má byť dvakrát taká veľká, ako je výška cibule. Jeseň je vďaka teplej, dobre spracovateľnej pôde a istému množstvu zrážok ideálna aj na vysádzanie trvaliek a dvojročných rastlín, ako sú sirôtky, sedmokrásky či nezábudky. V tomto období sa tiež môžu presádzať vždyzelené stromy a kry, vykopávať ich však treba opatrne, aby sa nepoškodili korienky.

Čo vysiať?
Niektoré odrody šalátu sú odolné proti mrazu a môžu sa siať na prezimovanie, môže sa siať aj ozimná cibuľa, odporúča sa využiť hriadku, ktorá sa uvoľnila po skorých zemiakoch. Jeseň je vhodná tiež na siatie špenátu na prezimovanie, odporúča sa sejba od septembra do polovice októbra.

Čo pozberať?
Jesenné odrody karfiolu, brokolicu, bielu a červenú hlávkovú kapustu, paštrnák a čierny koreň. Na uvoľnené hriadky ešte môžete vysiať reďkovku, špenát alebo šalát na prezimovanie. Veľké hlávky jesennej bielej kapusty nie sú vhodné na skladovanie, lebo ľahko praskajú, zato sú však vhodné na spracovanie na kyslú kapustu.

Čas vinobraní
Dozrievanie viniča závisí od počasia, ale končí sa nástupom jesene, v závislosti od odrody, regiónu a počasia. Na zber hrozna používajte vhodné nožnice, alebo aspoň klasické záhradnícke. Biele odrody sa zberajú počas chladnejších dní, ideálne pri 15 °C, modré odrody by sa mali zberať pri maximálnej teplote 20 °C.

Pixabay

Obdobie ovocia
V priebehu mesiaca dozrievajú mnohé odrody jabĺk, hrušiek, niektoré odrody slivkovín či broskyne. Mnoho kusov ovocia padá, takže ho nenechávajte dlho ležať na zemi, ale raz za deň ho pozberajte a spracujte na džem, mušt či šťavu. Mnohé odrody majú sklon k predčasnému opadávaniu plodov, takže treba vystihnúť optimálny čas na zber a pri silnejšom opadávaní plodov je vhodné začať hneď oberať.

Zemiaky na zimu
V septembri, keď už uschla vňať zemiakov, je ideálny čas na zber neskorých zemiakov, ktoré sa uskladňujú na zimu. Hľuzy treba opatrne vykopať a tie, ktoré sú nepoškodené, treba nechať aspoň dva až tri dni oschnúť na tmavom mieste s dostatočným vetraním a teplotou do 20 °C. Potom ich treba dva týždne nechať „hojiť“ rany po zbere, avšak už pri nižšej teplote 12 až 18 °C, a až následne sa môžu uskladniť v pivnici pri teplote približne 5 °C.

Myslite na cesnak
S výsadbou ešte počkajte, je potrebné, aby teplota pôdy klesla pod 9 °C, ale pôdu treba na cesnak pripraviť. Na konci mesiaca treba hriadky vyčistiť, či už od stôp prechádzajúcej plodiny alebo od buriny, a porýľovať. Pôda musí odpočívať minimálne tri týždne, aby uľahla ešte pred výsadbou, inak by sa strúčiky potom mohli neskorším uľahnutím skyprenej pôdy z nej povyťahovať. Na mieste výsadby cesnaku nesmie byť predtým cibuľová ani plodová zelenina a ani zemiaky.

Tekvice – citlivky
Plody tekvíc sú veľmi citlivé na nočné mrazy, ktoré sa môžu objaviť už aj koncom septembra, preto ak im hrozí takéto nebezpečenstvo, treba ich pozberať. Dozrejú potom na dobre vetranom mieste, kde nemrzne, a vydržia tam pokojne až do decembra, len ich treba skontrolovať, či nezačínajú zahnívať.

Zber šípok
Plody ruže šípovej – šípky – sa zberajú od septembra do konca októbra, v závislosti od toho, na čo sa budú využívať. Na čaj sú vhodné šípky pozberané tesne pred úplným dozretím, na sirup alebo džem zase pozberané až po prvých mrazoch. Zberať sa majú len tvrdé a krásne červené plody, nemali by byť mäkké alebo prezreté. Najideálnejšie je zberať ich za suchého a slnečného počasia.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Kristína (@tatry_lover),

Zberá sa aj rakytník
Niektoré odrody dosahujú zrelosť v prvej, niektoré v druhej polovici septembra, v každom prípade práve v tomto období plody obsahujú najviac cenných látok. Pri oneskorenom zbere klesne obsah hodnotných látok priemerne o tretinu.

Pár slov o bylinkách
Pažítku zasadenú v septembri do črepníka používať zberať celú zimu. Koncom mesiaca nasušte majoránku z druhého zberu, treba ju zrezať približne 5 cm nad zemou, zviazať a zavesiť. Lístky môžete otrhať od stoniek, ale najlepšie sa to robí vtedy, keď je celý zväzok usušený. Usušenú majoránku treba ihneď dať do vzduchotesných nádob, aby si uchovala vôňu a silu. Takisto v septembri treba zozberať listy ligurčeka lekárskeho, ktoré chcete mať nasušené na zimnú spotrebu. Nesmú sa sušiť na slnku, aby neprišli o arómu.

Nový aj starý trávnik
Teraz je vhodný čas na zakladanie trávnika vysievaním, pričom semená treba siať rovnomerne, zásadne v suchom a bezveternom počasí. Po sejbe treba pôdu veľmi jemne pohrabať, aby boli semená čiastočne prikryté. Poškodené miesta najskôr skyprite, pohnojte hnojivom na trávniky a rozsypte semená tráv. Trávnik treba aj na jeseň naďalej kosiť, len treba upraviť výšku strihu na 3 – 4 cm kvôli dobrému prezimovaniu trávy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 11:18