shutterstock.com
StoryEditor

Toto je šesť príznakov, že ste závislá na telefóne! Našli ste sa v tom aj vy?

03.09.2019, 15:00
Životný štýl
Ak ste si ho zabudli doma, tak sa roztrasiete a nosíte ho so sebou aj na záchod? Tak si prečítajte, či nemáte aj iné príznaky závislosti na telefóne.

1. Hneď ako ráno vstanete, siahnete po telefóne

Podľa istého výskumu si až  68% Američanov odkladá svoj telefón na nočný stolík, aby ho mali vždy po ruke. A myslíme si, že na Slovensku by bolo toto číslo podobné! Nepatríte aj vy náhodou k ľuďom, ktorý ho kontrolujú tesne pred spaním a ihneď po zobudení? Celé zle! Okrem toho, že je to príznak závislosti, vlny ktoré telefón vysiela sú pre náš mozog škodlivé. A navyše si pestujeme aj poruchy spánku,pretože pozeranie do displeju pred spaním narúša tvorbu melatonínu.   

2. Používate ho vždy, keď sa nudíte

Nemáte chvíľu čo robiť, idete v autobuse, alebo sedíte v čakárni a už fičíte. Ani si to neuvedomujete, ale prečítanie si správ či prezretie noviniek na sociálnej sieti nám prináša uvoľnenie napätia až eufóriu, na ktorej si časom vypestujete závisloť. 

3. S telefónom v ruke trávite stále viac času

Akákoľvek závislosť je charakteristická tým, že je potrebné stále zvyšovať dávku, aby sme dosiahli stav eufórie. A tak isto je to aj pri telefóne. Ak si na sebe všímate, že ho držíte v ruke čím ďalej tým viac, je na čase s tým niečo robiť. Tvrdíte že nič nestíhate, no spočítajte, koľko minút denne trávite so svojim telefónom. To číslo vás možno šokuje! 

4. Ste nervózna, keď ho nemáte po ruke

Ste schopná vrátiť sa z pol cesty, keď zistíte, že ho nemáte a pri tom by ste sa bez neho zaobišli? Na dovolenke ho máte stále pri sebe na stole miesto toho, aby bol v izbe, aj keď neočakávate dôležitý telefonát? Tak potom máte problém! 

5. Členovia vašej rodiny vám už vytkli, že s mobilom trávite veľa času

Či už je to manžel alebo dieťa, ak vám nakladajú, že to preháňate, tak to asi preháňate. Rodina vás totiž vidí a pozná najlepšie, takže vie zhodnotiť zmeny vášho správania. Nemajte im to za zlé, buďte za to rada! 

6. Keď už ste sa rozhodli prestať, máte problém telefónu sa nechytať

Ak už máte toľko sebareflexie, že si uvedomujete svoj problém a chcete s tým niečo robiť, môže sa stať, že budete mať problém sa telefónu vzdať a určite svoje predsavzatie aj pár krát porušíte, pretože ide o úplne zautomatizovanú činnosť, ktorá je zakorenená vo vašom podvedomí. Túto činnosť nahradte niečím iným. Nebojte sa, ono to prejde...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 18:02