shutterstock
StoryEditor

Najväčší dažďový prales bojuje s obrovským požiarom. V plameňoch je už viac ako tri týždne

21.08.2019, 17:00
Životný štýl
Prales, ktorý produkuje až 20 percent z celkového kyslíka na planéte, začal horieť kvôli obrovským horúčavám. Odborníci sa však zhodujú, že k takýmto požiarom prispieva aj neustále vyrubovanie veľkých plôch lesa.

Podľa portálu CNN v Brazílii tohto roku zaznamenali viac ako 72 tisíc požiarov. Ich počet oproti minulému roku tak vzrástol o vyše 80 percent. Posledné, ktoré momentálne ničia brazílsky štát Amazonas, sa však považujú za najničivejšie. Každým dňom totiž z pralesa mizne zalesnená plocha, ktorá je veľká približne ako dve futbalové ihriská. 

Brazílsky štát tak vyhlásil mimoriadny stav. Požiare majú škodlivé účinky nie len na samotnú prírodu a zvieratá, ale aj obyvateľov. Dym v pondelok spôsobil výpadok prúdu v Sao Paulo a podľa satelitných snímkov neustupuje, práve naopak. 

Európsky satelitný program zverejnil zábery, ktoré znázorňujú dym šíriaci sa po celej Brazílii až po východné pobrežie Atlantiku. Tmavé oblaky plné škodlivých látok sa už dostali nad Paraguaj, Peru a Bolíviu. Nevylúčili ani správu, že by mohla ''dymová skaza'' pokračovať aj na územie iných krajín.

Brazílsky prezident situáciu nepovažuje za kritickú. Po tom, ako mu pred niekoľkými týždňami predložili správu o ničivých plameňoch, označil tieto informácie za klamlivé. Aktivisti ho taktiež obviňujú z uvoľnenia enviromentálnych kontrol v krajine a podpory odlesňovania. Prezident mal tiež podľa brazílskej tlačovej agentúry ignorovať varovania o možných škodách, ktoré sa nakoniec predsa len udiali. 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

The AMAZON RAINFOREST has been burning for 3 weeks.... We are on the verge of losing it completely if the fire isn’t put out soon! The loss of trees, the loss of biodiversity is what is accelerating climate change...and yet nobody is saying a word. Nobody is doing anything for our largest rainforest in the world. Nobody is doing anything for some of the most beautiful people in the world, nobody is doing anything for the incredible animals there either! Mother Nature is angry with us…so we all need to wake up ASAP before we suffer some major consequences due to our irresponsible behavior and inaction so spreading awareness to everyone RIGHT NOW is crucial to saving the rainforest from destruction! News/media outlets are quick to cover political controversy and negative stories, but won’t talk about this urgent issue so we must all use our social media platforms and send them this post and when they get enough emails, DMs and messages about this story they will be FORCED to cover it and then the world will finally see what’s happening RIGHT NOW! Please share this post with any news media you follow and with all your followers and tell them to share it too…let’s all do what we can to get the word out ASAP and it’s also important to pray for Brazil too ?? WE MUST SAVE THE RAINFOREST BY WORKING TOGETHER! @karmagawa @balubluefoundation @savethereef

Príspevok, ktorý zdieľa Ocean Armour | Ocean Community (@ocean_armour),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:20