shutterstock.com
StoryEditor

Za krásou nemusíte cestovať ďaleko. Nazrite s nami do rozprávkovej Pargy- gréckeho prázdninového klenotu

15.08.2019, 14:45
Životný štýl
Bývalý americký senátor Edward Kennedy o Parge kedysi vyhlásil: „Aj mesiac je tu nejaký iný“. Je to pravda! Toto miesto je naozaj úchvatné.

Päťhviezdičkové hotely by ste tu hľadali márne. Parga má však niečo, čo vás uchváti a nadchne, niečo, čo sa len ťažko opíše niekoľkými slovami. Nájdete ju v kraji Epirus, asi 60 kilometrov na juh od prístavu Igumenica. Mestečko s tromi tisíckami obyvateľov je uzavreté medzi strmými horami a jeho nízke farebné domčeky sú vystavané do kaskády nad modrou zátokou.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#greece #parga Repost:@visitgreecegr

Príspevok, ktorý zdieľa Jamshid.Tadayyon (@travel_melody_life),

V tieni olivovníkov

Všetko je tu malé a blízko, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá. Práve terasovitý ráz mesta spôsobuje to, že vzdialenosti sa nedajú dobre odhadnúť. Labyrint úzkych dláždených uličiek, malé obchodíky s najrôznejším tovarom, domy s červenými strechami, na ktoré dohliada z vrchu zrúcanina Benátskej pevnosti. To všetko s vôňou a zeleňou olivových hájov a pínií.

Až keď začnete stúpať kľukatými uličkami do kopca smerom k pevnosti, uvedomíte si veľkosť mestečka a množstvo najrôznejších obchodíkov, reštaurácií a kaviarničiek. Pevnosť je vďaka svojej polohe ideálnym miestom na prechádzku a z jej múrov si môžete vychutnať krásne výhľady na okolie. Pokochať sa môžete úžasným výhľadom na protiľahlý kopec pri pláži Piso Krioneri. Na jeho vrchole stojí kaplnka svätej Heleny, prvej pravoslávnej panovníčky byzantského Grécka. Výstup naň trvá asi pol hodiny, ale stojí to zato.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Auringon paahde ja turkoosi meri❤️ #turquoise #sea #parga #vacay #travel #ilovetotravel #summer #sun #beach #beachlife #lifeisbetteratthebeach #ilovesummer

Príspevok, ktorý zdieľa Katja (@hometravelfood),

Miestny červený vláčik vás zavezie k zrúcanine pevnosti tureckého uzurpátora Aliho Pašu. Začal ju stavať v roku 1821, keď Pargu kúpil. Pevnosť sa nachádza na skale nad dedinkou Anthoussa, odkiaľ je úchvatný pohľad na celú Pargu a na ostrovy Paxos, Antipaxos a Korfu.

Dole sa vydajte vyschnutým korytom rieky, ktorá vás zavedie na pláž Valtos. Tichými spoločníkmi vám budú tisíce olivovníkov. Oficiálne ich tu rastie asi 250-tisíc, v skutočnosti ich je však oveľa viac. Vysvetlenie je jednoduché: z každého stromu sa musí odvádzať daň, tak prečo by sa mali priznávať všetky, keď nie je nikto, kto by ich spočítal...

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Mitt oliventre! ? My own #olivetree #gift from my #children #loveit #luckyme #growsinnorway #goodclimate #olives

Príspevok, ktorý zdieľa ellen angelov samuelsson (@ellenas),

Prekrásne pláže

K hlavným atrakciám Pargy patria pláže. Neďaleko prístavu je krásna mestská pláž a kúsok za ňou štrkovitá, nazývaná Piso Krioneri. Takmer nadosah ruky je tiež nádherná piesočnato-kamienková pláž Valtos. Je skrytá za Benátskou pevnosťou a cesta k nej vedie po kamennom chodníčku. Je obklopená úchvatnou scenériou zelene a tyrkysovo modrej vody. Budete z nej mať nádherný výhľad na pevnosť a na blízke ostrovy Paxos a Antipaxos. Nechýba ponuka rôznych vodných športov, vodného lyžovania a v blízkosti sú početné taverny a obchody.

Ďalšie nádherné miesta na kúpanie sú v okolí Pargy – smerom na sever sú to kamienkové zátoky s krištáľovou vodou, smerom na juh sú väčšinou dlhé a piesočnato-kamienkové. Štyri kilometre na juh od mesta leží vyhľadávaná zátoka Lichnos – prístupná vodným taxíkom, alebo pešo, cez olivové háje. Môžete na nej len tak odpočívať, alebo si v blízkych tavernách vychutnať miestne špeciality.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

@lichnos_beach_hotel_suites a unique destination for those aiming to escape the routine and pace of everyday life in the big cities.

Príspevok, ktorý zdieľa Lichnos Beach Hotel & Suites (@lichnos_beach_hotel_suites),

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
10. apríl 2024 04:39