shutterstock.com
StoryEditor

Vedeli ste, že na veciach, ktoré používame každý deň, sa nachádza najviac baktérií?

14.08.2019, 17:20
Životný štýl
Pár baktérií je priam neškodných, no ak sa ich množstvo zvýši, môžu s naším zdravím narobiť šarapatu. A číhajú na nás na najmenej očakávaných miestach. Ak si myslíte, že najviac sa ich nachádza na toaletnej doske, čítajte ďalej.

Zubná kefka
Mnohí z nás majú svoje kefky odložené len kúsok od záchodu. No s každým spláchnutím sa do ovzdušia dostane množstvo mikroorganizmov. Konkrétne do zóny 1 – 2 metrov. Podľa prieskumov môžu zubné kefky obsahovať až 10 miliónov baktérií – vrátane stafylokokov, E. coli a candid – a všetky z nich sa vedia predrať do nášho krvného obehu cez drobné ranky v našich ďasnách.
Porazte ich!
– meňte si zubnú kefku minimálne každé tri mesiace
– nikdy sa o svoju kefku nedeľte
– nenechávajte ju pri umývadle, ak máte toaletu príliš blízko, radšej ju schovajte do skrinky

Auto
Volant, pás, rýchlostná páka, ručná brzda, kľúče, detské autosedačky – toto všetko môže obsahovať kopec baktérií. Vedci zistili, že interiér auta poskytuje skrýšu deväťkrát viac baktériám ako záchodová doska.
Porazte ich!
– noste si v aute dezinfekčný prostriedok – najmä, ak máte deti
– pravidelne čistite všetko, čoho sa dotýkate v aute najčastejšie – pomôžu dezinfekčné obrúsky

Bankomat
Keď vyťukávame náš PIN kód do bankomatovej klávesnice, okrem peňazí si vyberáme aj niečo iné. Bankomaty sú totiž špinavé asi tak ako verejné toalety. Na niektorých sa môže nachádzať napríklad Bacillus cereus, baktéria, ktorá dokáže spôsobiť určitý typ otravy jedlom. A čo sa týka bankoviek, ktoré si vyťahujeme, tiež to s nimi nie je ružové. Americkí vedci našli na jednej desaťdolárovej bankovke až 135 000 baktérií.
Porazte ich!
– noste rukavičky, umyte si ruky ihneď po použití bankomatu, alebo použite aspoň dezinfekčný gél

Nákupný vozík
Výskumníci z univerzity v Arizone objavili na rúčkach od nákupných vozíkov baktérie, ale okrem nich aj sliny a exkrementy. A polovica nákupných košíkov a tašiek pre opakované použitie bola znečistená tiež.
Porazte ich!
– utrite si rúčku nákupného vozíka antibakteriálnou vlhčenou utierkou
– po nákupe si umyte ruky alebo použite dezinfekčný gél s obsahom alkoholu

Posilňovňa
Vlhké prepotené prostredie je priam rajom pre baktérie. Napríklad MRSA meticilín-rezistentný zlatý stafylokok dokáže prežiť na rôznych strojoch v posilňovni aj mesiac. Takže okrem rysovania tehličiek na bruchu pozor aj na takéto niečo.
Porazte ich!
– po posilňovaní si pretrite ruky dezinfekčným sprejom alebo gélom
– nespoliehajte sa na uterák, ten môže byť infikovaný tiež – použite dezinfekčné utierky – napríklad na činkách alebo rúčkach

Pracovný stôl
Viete, že sa na ňom môže nachádzať až o 400 baktérií viac ako na záchodovej doske? Omrvinky a zvyšky jedla medzi tlačidlami na klávesnici vášho počítača, pod počítačom či len tak zmetené mimo vašej pracovnej zóny, sú skvelou živnou pôdou pre baktérie.
Porazte ich!
– každý týždeň si aspoň raz pretrite váš pracovný stôl, počítač a iné zariadenie, ktoré používate, dezinfekčnými utierkami
– ak je to možné, zbavte sa návyku jesť na pracovnom stole – choďte sa radšej prevetrať na čerstvý vzduch a najedzte sa mimo kancelárie

Kabelka
Kdeže ste ju mali položenú? Na zemi vo vlaku, v autobuse alebo zavesenú na kľučke, keď ste navštívili verejný záchod? A práve ste si ju položili priamo na stôl v kuchyni alebo na pracovný stôl? To je akoby ste u seba s radosťou privítali všetky baktérie.
Porazte ich!
– ak používate verejnú toaletu, kabelku si vždy zaveste na háčik alebo ju nechajte podržať vášmu manželovi, kamoške, sestre
– v autobusoch, vo vlakoch, v električkách si kabelku položte do lona
– pravidelne si ju utierajte dezinfekčnými obrúskami

Diaľkové ovládanie
Je na piedestáli najšpinavších zariadení vo väčšine domácností. A to nehovoríme o hotelových diaľkových ovládaniach. Bŕŕŕ.
Porazte ich!
– pravidelne utierajte diaľkové ovládanie dezinfekčnými utierkami
– dbajte doma na pravidlo umývania rúk po každom použití toalety

Vankúš
Až tretinu hmotnosti vankúša tvorí odumretá koža, prach, roztoče a ich výkaly – ideálna živná pôda rôznych infekcií.
Porazte ich!
– perte vankúše každé tri mesiace na jemnom cykle
– ak je pekné počasie, vysušte ich vonku

Mobil
Jeden z desiatich z nás si práve berie svoj telefón alebo tablet na záchod. Keď výskumníci z Londýnskej školy hygieny a tropickej medicíny spravili stery skoro 400 mobilným telefónom, na takmer každom z nich sa skrývali baktérie.
Porazte ich!
– pravidelne utierajte svoj mobilný telefón či tablet antibakteriálnymi utierkami
– neberte si telefón so sebou na záchod!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:31