shutterstock.com
StoryEditor

Meteorológ Peter Jurčovič: Neodporúčam plánovanie dovolenky v druhej polovici augusta

06.08.2019, 14:00
Životný štýl
S PETROM JURČOVIČOM, ktorého pravidelne vídame v Najlepšom počasí TV JOJ, sme pátrali po príčinách extrémnych teplôt v Európe a zisťovali sme, aká bude druhá polovica leta.

Tohtoročné leto je kritické najmä vo Francúzsku, kde sa v dvoch vlnách lámali teplotné rekordy (v Paríži v júli namerali 41 ˚C). Mali sme šťastie, že nášmu územiu sa tentoraz vyhli a z Francúzska zamierili do Nemecka. Nad teplotu 40 stupňov Celzia sme sa teda nedostali. Z astronomického hľadiska máme obdobie psích dní, ktorým sa hovorí aj kanikula (podľa ruského výrazu pre školské prázdniny). Všeobecne ide o obdobie najväčších horúčav v roku. Výraz „psie dni“ sa k nám dostal prostredníctvom klasickej literatúry z oblasti Stredozemného mora a súvisí s jasnou hviezdou Sírius, ktorá sa v tom čase objavovala v blízkosti Slnka. Nazýva sa totiž psia hviezda. 

high weater temperature shutterstock.com

Letu ešte nie je koniec

„Psie dni trvajú do polovice augusta a sprevádzajú ich nepretržité horúčavy, pretože nad vnútrozemím Európy sa v tom čase rozprestiera tlaková výš,“ potvrdzuje Peter Jurčovič. „Po nich už plánovanie dovoleniek zvyčajne neodporúčam, pretože počasie sa začne kaziť. Aj voda sa ochladzuje, lebo noci sú čoraz dlhšie. Neznamená to však definitívny koniec leta. Na začiatku septembra sa ešte zvykne vyčasiť a prichádza pekné a teplé počasie, často aj s 30-stupňovými teplotami, takzvané neskoré leto, ktoré môže trvať do polovice septembra.“ Teraz si však užívajme posledné teplé dni tohto mesiaca, už spomínané psie dni, lebo podľa múdrosti jednej z frivolných pranostík "Vavrinec naciká do vody"– a bude koniec kúpaniu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 21:19