shutterstock.com
StoryEditor

Mýty v starostlivosti o bábätká, ktorým by ste už mali prestať veriť

21.07.2019, 10:00
Životný štýl
Keď je budúca mamička v radostnom očakávaní, zovšadiaľ sa na ňu valia nevyžiadané rady a ponaučenia. Keď sa bábätko narodí, "múdre" rady už nemajú konca kraja. Pritom veľa krát narobia viac škody než úžitku. Odhaľte mýty a polopravdy o bábätkách.

Deti by mali byť spať prvé tri mesiace celú noc

Ak vaše dieťatko, ktoré má tri mesiace či menej, neprespí celú noc, je dôvod na paniku? Nebojte sa. Je lepšie, ak deti spia päť až šesť hodín vkuse, než 10 hodín, počas ktorých sa však niekoľkokrát zobudia a vy zakaždým odchádzate zo spálne s prižmúrenými očami, ako píše webmd.com. Väčšina detí spí približne sedem alebo osem hodín. Nemajte preto strach, ak ukladáte svoju ratolesť k spánku a o sedem hodín by malo vstávať. Ak dieťa spáva päť až šesť hodín vo veku do 3 mesiacov, je to stále v poriadku. Niektoré dokonca nezvyknú spať celú noc aj v štyroch mesiacoch.

Ryžové vločky pred spaním prispievajú k dlhšiemu spánku vášho dieťaťa

Už niekoľkokrát obehla internetom správa o prospešnosti ryžových obilnín pred spánkom. Ak zje menšie množstvo tejto potraviny, nebude neskôr hladné a bude dlhšie spať. V skutočnosti však neexistuje žiadny dôkaz, že to skutočne funguje. Výskum dokonca ukázal, že deti, ktoré jedia ryžové cereálie pred spaním, nemajú výhodu oproti ostatným, čo sa týka dĺžku spánku. Je potrebné si dávať pozor na to, že ryžové obilniny by mohli dieťatku, ktoré je mladšie ako 4 mesiace skôr ublížiť, nie sú totiž bezpečné. Gastrointestinálny systém dieťatka nie je ešte dostatočne vyvinutý na to, aby takéto jedlo dokázal stráviť. Obilie môže spôsobiť väčšie nepohodlie alebo môže dokonca viesť k potravinovej alergii. Je lepšie, ak dostane ratolesť prísun materského mlieka či inej náhradnej výživy či kašovité jedlo zo zeleniny.

Deti potrebujú vodu, keď je horúco

Nie je to pravda. Samozrejme, deti, rovnako ako aj dospelí, by mali ostať hydratované. Avšak tekutiny pre nevyvinutý organizmus by mali pochádzať prevažne z materského mlieka, ako sa uvádza na livescience.com. V niektorých prípadoch môže detský lekár odporúčať pre dieťa orálny rehydratačný roztok. Vzhľadom na to, že nemá ešte plne funkčné obličky, jeho malé telíčko ešte nie je pripravené vylučovať vodu. Popíjať vodu môže len občas približne okolo 6 mesiacov, ale vždy je lepšie sa predtým poradiť s lekárom. Po dosiahnutí prvého roku už môže vodu pravidelne popíjať.

Prerezávanie zúbkov môže spôsobiť horúčku u dojčiat

"Rodičia často pripisujú horúčky u dojčiat a batoliat práve prerezávaniu zubov," povedala Dr. Rachel Vreemanová, asistenstka profesora pediatrie na Indiana University School of Medicine v Indianapolis.. Výskum však nepreukázal silný vzťah medzi týmito dvoma. Podľa odborníka netreba hneď horúčku pripisovať zúbkom. Dôležité je zájsť za lekárom, aby sa zistilo, či nie je za tým niečo iné. Mnoho rodičov zvykne ignorovať horúčky kvôli tomu, že za to môže ich vyvíjajúci sa chrup.

Vďaka detským chodítkam sa ratolesť naučí skôr chodiť

Ide o bezpečný spôsob, ako rýchlo postaviť dieťa na nohy? V skutočnosti sa neodporúčajú, ako tvrdí Americká Akadémia Pediatrov (AAP). "Rodičia očakávajú od nich prínos, no je to nereálne, až nebezpečné," tvrdí Dr. Sarah Dennyová, medicínska lekárka z detskej nemocnice v Ohiu. Niektoré štúdie ukazujú, chodítka môžu spomaliť schopnosť dieťaťa, aby sa naučilo samé chodiť. Vďaka chodítku je dieťatko schopné prejsť pomaly aj po schodoch. Preto sa často stáva, že ho rodičia neustriehnu, ono prejde na miesto, kde naň nemajú dohľad a hrozí riziko nepríjemného pádu či zranenia.

Ochranné hniezdo v postieľke zabráni zraneniu batoliat počas spánku

Zo strachu, že by si mohlo dieťatko v noci ublížiť a mohlo by hlavičkou naraziť do postieľky, kupujú rodičia ochranné hniezda do mriežok na postieľke, aby ho tým ochránili. V skutočnosti však dieťa nemá takú silu, aby si spôsobilo vážne zranenie. Je oveľa pravdepodobnejšie riziko udusenia či náhleho syndrómu smrti (SIDS). AAP odporúča, aby boli ochranné hniezda odstránené z postieľky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 00:52