shutterstock.com
StoryEditor

Pracujú pre ľudí bez oddychu, tí im však ubližujú: Ako pomôcť včielkam?

04.07.2019, 11:50
Životný štýl
V minulom roku bolo na Slovensku zaevidovaných 281 000 včelstiev a 18 251 včelárov. Oproti minulosti sa však populácie včiel výrazne znížili. Príčinou je znečistenie prírody, ale aj nadmerné využívanie pesticídov.

Ako včelám a ostatným opeľovačom pomôcť? A nielen včelám. Ale aj sebe, keďže prítomnosť včiel v záhrade zväčšuje úrodu o 20 až 40 percent, záleží samozrejme na plodine. „Jablká, maliny, všetko drobné ovocie, ale aj zelenina sa lepšie vyvíjajú a plody sú väčšie, ak máte včely priamo v záhrade,“ povedal pred časom pre týždenník Téma mladý včelár Radovan Harčarufka, ktorý má 80 včelstiev. Nie nadarmo mali kedysi ľudia v dedinách v každej druhej záhrade úľ. „Nie v každej druhej, ale v každej. Všetci mali v záhrade včely, medu im veľa nebrali, iba aby bolo na Vianoce. Mali ich hlavne na opeľovanie, aby záhrada žila, aby bolo dosť jabĺk, sliviek, aby bolo čo dať do suda,“ spresňuje včelár. Ak však nechceme rovno včeláriť, lebo nie každý samozrejme má na to chuť, čas a energiu, môžeme včelám aspoň pomôcť tým, že zvýšime podiel zelene v našom okolí a vysadíme na svojej záhradke také rastliny, na ktoré sú zvyknuté.

take care of bees shutterstock.com

Čo im chutí
Usilovný hmyz potrebuje konzumovať vodu. Tú im väčšinou zabezpečí malé jazierko v záhrade. V prípade, že žiadne nemáte postačí aj otvorená nádoba s vodou.

Na jar včely najviac ocenia zrejme vŕbu rakytovú. Prečo? Vysvetľuje entomológ Marek Semelbauer: „Vŕba poskytuje veľa peľu v čase, keď kvitnú len snežienky a pár ďalších kvetov.“ Ďalšie prospešné druhy vymenúva Jaromír Kučera: „Skoro na jar poskytujú dostatok peľu a nektáru drieň, javor, snežienka, šafrán, fialka či podbeľ.“ Ak chceme včelám zlepšiť podmienky na život, vysádzajme v záhrade ovocné stromy a kry, najmä čerešne, višne, jablone, maliny, egreše, ríbezle, z ihličnanov má pre ne prínos smrek, jedľa či borovica. „Nesaďte žiadne tuje, ani čínske borievky, nič neposkytujú,“ zdôrazňuje Marek Semelbauer. Z okrasných rastlín nám tie, ktoré by nemali chýbať v záhrade vymenúva Jaromír Kučera: „Agát, lipa, levanduľa, medovka, šalvia, materina dúška, či gaštan.“ Takže žiadne muškáty. Nesmieme však zabudnúť ani na bylinky či zeleninu – k medonosným rastlinám sa zaraďujú napríklad fazuľa, cibuľa, tekvica, kapusta, mrkva, či uhorka.

feed bees shutterstock.com

​Ak však patríte k tým, ktorí nemajú radi experimenty, ale idú rovno na istotu, ľahká pomoc – zbehnite do obchodov pre záhradkárov, kde už v súčasnosti nájdete aj špeciálnu zmes kvetov „pre včely", či „pre motýle“. Podľa toho, komu chcete dopriať dobrú chuť. Tak aby ste potom rovnaké želanie mohli vysloviť pri ochutnávaní plodov z vašej potom už skutočne úžitkovej záhrady.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:12