shutterstock.com
StoryEditor

TOP letné destinácie. Vyberie si rodina, partia kamarátov, ale aj páriky, ktoré túžia po romantike

24.06.2019, 09:41
Životný štýl
Chcete zažiť netradičnú rodinnú dovolenku, pozerať sa na romantické západy slnka, potápať sa s korytnačkami či užiť si poriadne horúcu párty? Poradili tí, ktorí to naozaj vedia.

KAM VO DVOJICI?
Hana Orgonášová, Instagram: @cestujemespolu
ANDALÚZIA
Asi neexistuje nič ideálnejšie ako vyraziť v lete vo dvojici niekam na cesty. Za naše cestovateľské duo môžeme jednoznačne odporučiť destináciu, ktorá si vás určite podmaní. Minulý rok sme si plnými dúškami vychutnali juh Andalúzie. Nešli sme však po tradičných turistických stopách a trúfalo sme vynechali Granadu a Sevillu. Z Malagy sme vyrazili cez Gibraltár rovno do najjužnejšieho mestečka kontinentálnej Európy – do Tarify. Štýlové biele andalúzske mestečko „pueblo blanco“, spletité uličky, kaviarničky, reštaurácie, silná surferská a kite-surferská komunita. Keď si sadnete na pláž a pri západe slnka budete hľadieť na masívne africké pohorie Atlas, nebudete veriť vlastným očiam, ako blízko k Afrike vlastne sme. Navyše, ak vyrazíte do Tarify na prelome augusta a septembra, je veľká šanca, že tam zažijete lokálny festival Feria plný andalúzskych šiat, koní, hudby a tanca, teda Andalúziu v jej najkrajšej autentickosti.

pueblo de blanco shutterstock.com

Zuzana Biskupičová, Instagram: @getlostisthemost
KUBA
S priateľom Patrikom momentálne žijeme v austrálskom Adelaide, ale našou top destináciou je jednoznačne magická a temperamentná Kuba. Nechajte sa pohltiť pouličnou atmosférou Havany, kde si miestni užívajú inak drsný život v rytme salsy, a odvezte sa na vyleštenom veteráne zo 60. rokov. Vyrazte na koňoch spolu so sprievodcom po tabakových plantážach vo Vinales a vychutnajte si sladko-horkastú chuť miestnych cigár namáčaných v mede. Objavte nádherné vodopády a prírodu v Cienfuegos a Trinidade a nezabudnuteľný západ slnka na zlatistých plážach Varadera. Vymeňte pohodlie v autobuse za jazdu miestnym taxi colectivos, po ktorom budete mať vy aj váš zadok nezabudnuteľný zážitok. Prenocujte u pohostinných domácich, v tzv. casa particulos, kde si za malý poplatok vyskúšate miestny nocľah aj s raňajkami ako od babičky, ale tej kubánskej. Zahoďte starosti za hlavu, neplánujte a buďte chvíľu offline. A ak vás predsa prepadne internetová kríza, môžete si kúpiť kredit u pouličného chlapca a na 20 minút sa pripojiť na WiFi na námestí plnom ďalších 50 ľudí čakajúcich, kým sa im načítajú ich obľúbené stránky. Užívajte si miestny život, precvičte si španielčinu a nechajte sa unášať v rytme latino hudby s mojitom v ruke.

KAM S DEŤMI?
Martina Magulová, Instagram: @cestujemebezcestovky
FRANCÚZSKA RIVIÉRA
Tyrkysové more, piesočnaté aj kamenisté pláže, spevavá francúzština, vynikajúce jedlo a dokonalé dezerty, všade čisto a palmy. Francúzska riviéra je naozaj očarujúce miesto na strávenie letnej dovolenky. Autom sa sem dá prejsť asi za 13 hodín, letecky to do Nice trvá necelé 2 hodinky z Viedne, na mieste výborne funguje autobusová preprava alebo sa dá požičať auto. Pre rodiny s deťmi sú výbornou voľbou kempy v blízkosti Port Grimaud s výhľadom na Saint Tropez. Ubytovať sa dá cez viacero spoločností v mobilných domoch, chatkách, vo vlastnom karavane či v stane. Ceny sú o dosť nižšie mimo hlavnej sezóny – ideálny je september, keď je more ešte stále teplé. V priestoroch kempov sa nachádzajú spoločné (dobre udržiavané) sprchy, WC, reštaurácie, bary, požičovne a obchody vrátane supermarketu. V kempe Les Praires de la Mer nájdete aj bazény. More tu býva pokojné, s pozvoľným vstupom. Okolo zátoky si môžete robiť výlety na požičaných bicykloch, do Saint Tropez to trvá asi 45 minút. Ak túžite vidieť viac, za návštevu stojí luxusné Cannes s piesočnatými plážami, sympatické Nice s kamenistými, historické Antibes s nádhernou zátokou na kúpanie či spomínané Port Grimaud = francúzske Benátky.

french riviera shutterstock.com

Marika Srnánková, Instagram: @cestujsdetmi.sk
JORDÁNSKO
Naša rodina uprednostňuje pred ležaním na pláži zážitkové cestovanie. Preto rodičom nielen so školopovinnými deťmi určite odporúčame navštíviť Jordánsko. Okrem najznámejšieho skalného mesta Petra, kde sa povozíte na ťavách, ponúka táto krajina rodinám úžasné aktivity na púšti Wadi Rum. Preteky na štvorkolkách, sandboarding, ale tiež zaujímavé ubytovanie v beduínskych stanoch priamo na púšti. Ďalšou veľkou atrakciou je Mŕtve more. Kúpanie v mori, kde sa nedá utopiť, bude pre všetky deti nezabudnuteľným zážitkom. Ak plánujete Jordánsko navštíviť v lete, vyhrali ste – letné mesiace bývajú bez zrážok a navyše, let netrvá dlho – len tri hodiny.

Jordan shutterstock.com

KAM S PARTIOU KAMOŠOV?
Michaela a Katarína Hollé, Instagram: @hollasisters
TAIWAN
Ak chcete zažiť akčnú dovolenku s partiou a bez rezortov preplnených zahraničnými turistami, Taiwan je pre vás ako stvorený. Zasurfujte si, vyberte sa na turistiku do 3 000-metrových hôr, šnorchlujte s korytnačkami, užívajte si nezabudnuteľné výhľady z útesov na vodopády či objavujte kultúru v Taipei. Hlavné mesto síce žije cez deň kultúrou, no v noci sa život presúva do ulíc, barov a klubov. Určite nevynechajte západ slnka z Elephant Mountain, odkiaľ máte mesto ako na dlani. A keď budete mať mestského života už dosť, presuňte sa rýchlovlakom na juh ostrova, do dedinky Nanwan. Ohúri vás plážou s bielym pieskom a krásnym čistým oceánom, kde jedinou dilemou bude, či si dať na pláži drink alebo ísť surfovať. Odtiaľ je to len na skok loďou na maličký ostrov Lambai, kde nemôžete vynechať potápanie so všadeprítomnými korytnačkami. Nezabudnuteľný zážitok! Do sveta plného vodopádov, útesov a krásnych výhľadov na azúrový oceán vás zavedie prechádzka džungľou po národnom parku Taroko. Ak sa vyberiete na Taiwan, pripravte sa na veľmi priateľských a usmievavých domácich, čínske nápisy a ryžu na 100 spôsobov.

Taiwan shutterstock.com

KAM NA BABSKÚ JAZDU?
Marta Kaššová, Instagram: @martuschik
IBIZA
Ibiza vám dá s kamoškami úplne iný rozmer. Prejdite sa po starom meste Dalt Vila a odíďte s plnými nákupnými taškami. Vychutnajte si vychladené mojito v luxusnom bielom beach clube alebo si zatancujte s vašimi obľúbenými dídžejmi. Hotspot, na ktorom nič nie je nemožné, ma svojím jedinečným vyžarovaním zbalil natoľko, že tu žijem už 6 rokov. A každá moja kamoška sa do tohto ostrova zaľubuje spolu so mnou. Autentické pláže s tyrkysovou vodou, malé skalnaté zátoky, kde sa opálite do bronzova hore bez, najkrajšie romantické západy slnka na svete, cool odviazaní ľudia a horúce žúrky. To je Ibiza. Topkou je pre mňa Oceanbeat boat party, kde sa 4 hodiny plavíte na mori s 300 medzinárodnými party ľuďmi a mega hudbou, výbuchmi šampanského a s pocitom, že nezáleží na tom, odkiaľ ste a kto ste, ale len na tom, ako sa práve cítite a zabávate. Keď leto a babská jazda, tak jednoznačne Ibiza.

Ibiza shutterstock.com

KAM TOTÁLNE VYPNÚŤ?
Milan Bardún, Instagram: @milan_bezmapy
MALORKA
Zrejme nebudem veľmi originálny, no medzi moje najobľúbenejšie letné destinácie rozhodne patrí Malorka. Bol som tam už niekoľkokrát a je vysoko pravdepodobné, že sa vrátim aj tento rok. Páči sa mi najmä to, že kým v okolí hlavného mesta Palma to žije samými párty, stačí si prenajať auto a o pár minút ste od všetkého preč. Medzi útesmi a stepnými kozami. Na celom ostrove sa nachádza niekoľko pláží, no mne sa najviac páčili tie v okolí mesta Alcúdia. Veľa pekného som počul aj o pláži Playa de Muro, ktorá je až gýčovo tyrkysová, alebo Ses Illetes priamo v Palme. Odporúčam obísť celý ostrov dokola a hneď zabudnete na to, že ste na „tej“ Malorke, ktorá je populárnou párty destináciou nemeckých turistov. Už si len niekam sadnúť, objednať dobrú sangríu a zahryznúť sa do najlepšieho jamónu na svete.

Mallorca shutterstock.com

Janka Schweighoferová, Instagram: @janka_travelhacker
CHORVÁTSKO NA JACHTE
Ja mám rada menej tradičné dovolenkové destinácie, ktoré nie sú až tak preplnené turistami. V lete cestuje takmer každý, takže mať robinsonovskú dovolenku je takmer nemožné, no mám pár tipov. Napríklad dovolenka na jachte nie je taká drahá, ako si mnohí myslia. Aj destinácie ako Chorvátsko či Taliansko dostanú úplne nový rozmer, pretože z vody všetko vyzerá úplne inak ako z brehu. Ak nechcete riešiť letenky a chcete spojiť akčnú dovolenku s oddychom pri mori, odporúčam Slovinsko. Časť dovolenky môžete raftovať, robiť zipline, ísť na trek, objavovať krásy jazera Bled či zbehnúť si na vínko do miestnych vinární. Druhú časť môžete stráviť oddychom pri mori. A treťou mojou topkou je Portugalsko – ostrovy Azory a Madeira. Ja sama sa chystám na Azory, zlákali ma horúce pramene, čajové a ananásové plantáže, útesy či nádherná príroda. A áno, stále hovorím o dovolenke v Európe.

Croatia yacht shutterstock.com

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 16:13